Güne zamla uyandık! Harç ve vergilerde artış kararları Resmi Gazete'de

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarı yüzde 50 artırıldı. Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı ise 20 bin TL oldu.

Güne zamla uyandık! Harç ve vergilerde artış kararları Resmi Gazete'de

492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarının yüzde 50 oranında artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında; Yargı, Noter, Vergi Yargısı, Tapu ve Kadastro, Konsolosluk, Pasaport, İkamet Tezkeresi, Çalışma İzni, Çalışma İzni Muafiyeti, Vize, Dışişleri Bakanlığı Tasdik, Gemi ve liman, İmtiyazname, Ruhsatname, Diploma ve Trafik harçlarını kapsayan 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tariflerde yer alan maktu harçlara yüzde 50 oranında artış yapıldı.

"Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı (IMEI kayıt ücreti)" ise 6 bin 91 liradan 20 bin liraya yükseltildi.

Yıllara göre IMEI kayıt ücretleri şu şekilde artış gösterdi:

TÜKETİCİ KREDİLERİ                                                           

Tüketici kredilerinde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BMSV) yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarıldı.

BAHİS VE ŞANS OYUNLARI

Öte yandan at yarışlarında yüzde 14, vergi spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde yüzde 10 ve diğer şans oyunlarında yüzde 20 oranında artış yapıldı.

5 AYDA BÜTÇE 263.6 MİLYAR TL AÇIK VERDİ

Bugün açıklanan harç ve vergi artışlarının yanında TBMM'ye önceki gün sunulan torba yasada da MTV'nin bir defaya mahsus 2 katına çıkarılması, kurumlar vergisi oranının ise şirketler için yüzde 20'den 25'e, finansal kuruluşlar için ise yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılması öngörüldü. Torba yasa teklifinde artışların deprem felaketi nedeniyle bütçeye gelen ek yük olduğu belirtildi.

Son açıklanan verilere göre yılın ilk 5 ayında merkezi yönetim bütçesi 263 milyar 590 milyon lira açık verdi. Bütçe geçen yılın ilk 5 ayında 124 milyar 618 milyon lira fazla vermişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz