Güneydoğu'ya müjde!

Bu kapsamda, 2015 İstihdam Projeleri Belge ve Ödül Töreni'ne katılan Başbakan Yardımcısı Şimşek, programın startını Batman'da verdi. Şimşek, "Bölgenin kalkınması için ekonomik kalkınma çabaları içinde benim başkanlığını yürüttüğüm, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda oturup bölgesel teşvikleri, bu bölgenin topyekun güçlü bir şekilde ayağa kaldırılması için ne gerekiyorsa yapacağız. Bölgeye yönelik pozitif ayrımcılık her zaman olacak. Bölgenin ihtiyaç duyduğu yatırımları yapacağız"

Güneydoğu'ya müjde!

DİYARBAKIR/BATMAN-Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Bölgenin kalkınması için ekonomik kalkınma çabaları içinde benim başkanlığını yürüttüğüm Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda oturup bölgesel teşvikleri, bu bölgenin topyekun güçlü bir şekilde ayağa kaldırılması için ne gerekiyorsa yapacağız. Bölgeye yönelik pozitif ayrımcılık her zaman olacak. Bölgenin ihtiyaç duyduğu yatırımları yapacağız" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla hükümet üyeleri bölgeye temasların startını verdi. Bu kapsamda, Batman'a gelen Başbakan Yardımcısı Şimşek, 2015 İstihdam Projeleri Belge ve Ödül Töreni'ne katıldı.

Batman'ın Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da potansiyeli en yüksek illerden biri olduğunu belirten Şimşek, "Batman dışa açık muazzam bir girişimcilik ruhuna, yeni bir şehir olmanın getirdiği bir dinamizme sahiptir. Batman bölgede Gaziantep'in başardığını başarabilir. Gerçekten de sanayide, üretimde, ihracatta son yıllarda Batman'da muazzam gelişme kalkınma hamlesi söz konusu oldu" diye konuştu.

Şimşek, Türkiye'nin komşu ülkeler gibi petrol, doğalgaz zengini olmadığına işaret ederek şunları söyledi:

"Türkiye'nin bir tek zenginliği var o da insanı, beşeri sermayesi, genç nüfusu ve girişimcilik ruhu. Bu değeri harekete geçirmek için eğitim çok önemlidir. Biz eğitim noktasında Batman'da hiçbir dönemde olmadığı bir noktada ilerliyoruz. Açık azalmış, nitelikli insan var, alt yapı var, teşvikler var o zaman bölgede yatırımlarda istenen ivmeyi, momentumu yakalamak için eksik ne var, huzur. Türkiye'nin yakın coğrafyadan çok farklı özellikleri oluştu son dönemde. Türkiye'nin bu coğrafyaya benzer özellikleri var ama Türkiye'nin çok önemli bir demokrasi deneyimi var. Türkiye'nin hakikaten bu yakın coğrafyadan farklılaşan özellikle son 12-13 yılda demokratikleşme hak ve özgürlükler anlamında apayrı bir yakın dönem başarısı var. Biz balkanlardan, Ortadoğu'dan ve doğudan farklı olarak memleketin etnik ve mezhep farklılıklarını birer zenginlik olarak gördük. Bu farklılıklarımızla yaşama zemini için daha çok demokrasi ve daha toleranslı bir toplum oluşturma noktasında muazzam reformlar yaptık."

Amaçlarının yakın coğrafyanın düştüğü tuzaklara düşmemek olduğunu vurgulayan Şimşek, "Etnik veya mezhep farklılıklarının bir çatışma unsuru olmaktan çıkartmak için birçok adım attık. Gerçekten de başta Batman olmak üzere Doğu'da, Güneydoğu'da bu yeni iklim, bu huzur ortamıyla birlikte muazzam bir yatırım hamlesi başladı" ifadesini kullandı.

"Bölgeye müjde"

Şimşek, vatandaşın huzur ve refahı için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Batman'da göreceli bir huzur var ama sıkıntıların olduğu ilçelerde de yakında bu sıkıntılar sona erecek. Sonra çok daha güçlü bir şekilde bu bölgenin kalkınması için ekonomik kalkınma çabaları içinde benim başkanlığını yürüttüğüm Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda oturup bölgesel teşvikleri, bu bölgenin topyekun güçlü bir şekilde ayağa kaldırılması için ne gerekiyorsa yapacağız. Bölgeye yönelik pozitif ayrımcılık her zaman olacak. Bölgenin ihtiyaç duyduğu yatırımları yapacağız. İş ve aş imkanlarının artması için makro anlamda ne gerekiyorsa yapacağız. Batmanlı hemşehrilerimden de bugüne kadar olduğu gibi huzurlarına, barışa ve kardeşliğe sahip çıkmalarını istiyorum. Çünkü hendek siyasetinden ve hendek siyasetinden bir şey çıkmaz. Sadece yıkım var. Kime ne faydası var?

Hangi amaca hizmet ediliyor. Şiddet için hiçbir sebep yok, varsa bir eksiklik o da inşallah onlarda giderilecektir. Bugün eskiden var olan ret ve inkar siyaseti artık yok, olamazda, yanlıştı o siyaset ama bugünkü terör siyaseti de yanlıştır. Eski hatalara düşmeyeceğiz ülke olarak. Yakın coğrafyanın düştüğü hatalara ülke olarak düşmeyeceğiz. Dış çevrelerin bu bölgede operasyon yapmalarına izin vermeyeceğiz. Suriye, Irak, Yemen'in ve Libya'nın hali ortada bunlardan ders çıkarmalıyız."

Şimşek, yaptığı konuşmada, son terör olayları başlamadan önce Batman'da 5-6 milyon metrekarelik bir organize sanayi için çalışma içinde bulunduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Bazı ilçelerimizde maalesef terör eylemleri var. Onun getirdiği huzursuzluk var. Bunun bir tek müsebbibi var, o da bölücü terör örgütüdür. Çünkü biz hükumet olarak, ülke olarak kardeşlik hukukunun gereği olarak ne yapmamız gerekiyorsa üzerimize ne düşüyorsa, temel hak ve özgürlükleri artırmak, demokratik standartlarımızı ilerletmek, ülkenin topyekun kalkınması için üzerimize ne düşüyorsa yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Sorunlarımızı inkar etmeden hiç kimsenin kimliğini reddetmeden, hatta farklılıklarımızı etnik veya mezhepsel farklılıkları birer zenginlik olarak gördük ve ülkemizi ileriye taşımak için ne gerekiyorsa yaptık, yapıyoruz. Peki eğer mesele hak, özgürlük, hukuksa ve bu kadar ilerleme sağlanmışsa, peki o zaman bu günkü şiddetin meşruiyeti nerede? Bugünkü şiddet sarmalının hiçbir meşru zemini yoktur, hiçbir haklı sebebe dayanmıyor."

Şimşek, demokratik rejimlerde, medeni ülkelerde şiddet ve terörün hiçbir zaman hak arama yolu olamayacağını aktararak, "Varsa sorunlarınız, ki olabilir, onları diyalog zemininde, siyaset zemininde konuşarak, meşru zeminde hak arayışı içine girerek, birlikte bu sorunları çözerek bu ülkeyi ve memleketi ileriye taşıyabiliriz. Terörün hedefi, amacı hak ve özgürlük değildir. Olsaydı bugün terörün şiddetin tamamen ortadan kalkması lazımdı" değerlendirmesinde bulundu.

"Eninde sonunda terör kaybedecektir"

Dünyanın hiçbir demokrasisinin, hiçbir medeni ve gelişmiş demokratik ülkesinin şiddete ve teröre izin vermeyeceğini vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:

"Paris'te bir terör olayı oldu. Olağanüstü hal ilan edildi ve hala orada olağanüstü hal devam ediyor. Terörle mücadelede ne kadar kararlıysak, terörle mücadelenin hukuk devleti içerisinde bir o kadar da kararlıyız. Eninde sonunda terör kaybedecektir. Batmanlı hemşehrilerimizle gurur duyuyorum. Bu hendek siyasetine, hendek terörüne izin vermedikleri için. Batman'ın daha çok huzura, kardeşliğe, istihdama ihtiyacı var. Genç kardeşlerimin daha iyi eğitime, daha çok iş ve aşa ihtiyacı var. Şiddetin, terörün ihya ettiği hiçbir toplum yoktur. Şiddet, terör sadece gözyaşı, yıkım ve acı getirir. Bizim olup bitenlerden ders çıkarmamız lazım."

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Avrupa Birliği'nin 28 ülkeden oluştuğunu anımsatarak, şunları söyledi:

"Schengen bölgesinde sınır yok ve tek para birimi var. Avrupa Parlamentosu var. Peki Avrupa bu noktaya nasıl geldi? Yüzyıl Savaşları, 1. Dünya Savaşı, 2. Dünya Savaşı oldu. Birbirlerinden milyonlarca insanı öldürdüler ama gelinen nokta ne oldu? Aslında bizim Çözüm Süreci ile varmak istediğimiz nokta. Daha çok, demokrasi, daha çok özgürlük... Kardeşlik bağlarımızın birlik ve beraberliğimizin daha güçlü bir şekilde ve toplumsal refahın daha çok arttığı ve artan refahın daha kapsayıcı büyüme ile iş ve aş ekseninde ekonomik kalkınma. Peki bu şiddete teröre ne gerek var? Bazı ilçelerde veya mahallelerde barikatlar kazıp oraya dünyanın cephanesini getirmenin, şiddete teröre başvurmanın ne gereği var?"

"Terörle mücadele edilmesi lazım"

Suriye rejiminin 2010 yılına kadar Kürtlere kimlik dahi vermediğini anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Vatandaş yerine koymuyordu, bizim çabalarımızla kimlik vermeye başladı. Esed rejimi ile terör örgütü arasındaki bağlantı manidar değil mi?  Bizim ülke olarak etnik anlamda Kürt kardeşlerimizle bir sorunumuz olur mu? Olsaydı Irak Kürdistan bölgesine en güçlü desteği biz destek verir miydik? IŞİD terör örgütüyle Peşmergelerin mücadelesine eğitim anlamında her anlamda, mali anlamda en büyük desteği biz verdik, biz veriyoruz.  Tek bir sorun varsa o da terör sorunudur.  Bizim demokratikleşme, hak ve özgürlükler ve anayasal anlamda eksikler olabilir ama bunların çözüm yeri TBMM'dir. Meşru zemin diyalog ve siyaset zeminidir, şiddet ve terör değildir."

Şimşek, Batman'ın ve bütün bölgenin büyük bir potansiyeli ve beklentilerini olduğuna işaret ederek, "Nüfusun yüzde 60'ından fazlası genç sayılır. 29 yaş altıdır. Bu gençlerimizin küresel ölçekte rekabet edecek şekilde iyi eğitim, aş ve iş ihtiyacı var. Bunun için de huzura ihtiyacımız var. Biz terörle mücadelede kararlıyız, bunun seçimle, başkanlık sistemiyle alakası yok. Çünkü Terörün olduğu yerde hak ve özgürlükler kullanılamıyor. Terörün olduğu yerlerde Kürt kardeşim en temek hak ve özgürlüklerini kullanamıyor. Bazı yerlerde, eğitim, seyahat özgürlüğü, girişimcilik sekteye uğradı. Demokrasinin yaşatılabilmesi için terörle mücadele edilmesi lazım. Terör ve demokrasi birlikte yaşamaz. Onun için terörle mücadele konusunda son derece kararlıyız ve sonuna kadar mücadele devam edilecek" diye konuştu.

"Reformlar devam edecek"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye'nin özgürlükler noktasında reformlar yapmaya devam edeceklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi Meclis gündeminde üzerinde çalıştığımız üç yasa çalışmamız var. Biri ayrımcılıklar mücadele, her konudaki ayrımcılıkla mücadele için yeni bir yasal düzenleme var, Avrupa Birliği'yle aynı düzenleme ve yeni bir yapı kuruyoruz. Terörle mücadelenin hukuk içerisinde yapılması ve hiçbir şekilde masum vatandaşlarımızın sorun yaşamaması için kolluk güçlerinin gözetimine ilişkin yeni bir yasal çalışma da var. Yine kişisel verilerin korunmasına yönelik yeni bir yasal çalışma var. Çünkü, biz sorunlara sadece güvenlik penceresinden bakmıyoruz. Biz güvenlik, özgürlük dengesini zaten koruyacağız ama kamu düzeninin olmadığı, huzurun olmadığı bir yerde demokrasi yaşatılabilir mi? Bölgenin huzuru, kardeşliğimiz ve demokrasinin yaşatılıp büyütülebilmesi, demokrasi standartlarının daha ileriye taşınabilmesi için terörle kararlı bir şekilde mücadeleye devam edeceğiz. Ama yakında bu şehirdeki operasyonlar biter. Operasyonlar sonucu sıkıntıya giren ilçelerimizin rehabilitasyonu yeniden inşası, terörden etkilenen kardeşlerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi için hükumet olarak ne gerekiyorsa yapacağız."

Konuşmaların ardından, 2015 yılında en fazla mesleki eğitim projesi açarak istihdam sağlayan firmalara teşekkür belgesi takdim edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz