Güneydoğu'ya teşvik tanıtımı

Büyükekşi, yeni yatırım teşviklerinin yarattığı elverişli iklim sayesinde Güneydoğu’da yeni yatırımlar yapılacağını, temeller atılacağını, fabrikalar yükseleceğini belirtti.

Güneydoğu'ya teşvik tanıtımı

VAN - Yeni Teşvik Sistemi'nde 6. Bölge olarak belirlenen Doğu ve Güneydoğu'ya yatırımların artması için, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın başkanlığında, TİM'in organizasyonu ile gerçekleştirilen Van ziyaretinde konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, son zamanlardaki terör saldırılarında şehit düşen askerler, polisler ve sivil vatandaşlar için baş sağlığı diledi.

Büyükekşi, ''Bizler, Sayın Bakanımızın önderliğinde uzun ince bir yola çıktık. Rotamız 6. Bölgedeki illerimiz. Bu uzun yolda Van bizim üçüncü durağımız. Bir yıl önce acımızı paylaşmak için geldiğimiz Van'a, şimdi umut için, yatırım için, işsizliği önlemek için, ihracat için geldik'' diye konuştu.

Yeni teşvik sisteminin avantajlarına değinen Büyükekşi, ''Yeni yatırım teşviklerinin yarattığı elverişli iklim sayesinde Van'a yeni yatırımlar yapılacak, temeller atılacak, fabrikalar yükselecek. Bu sektörler arasında yoğun iş gücü gerektiren tekstil ve hazır giyim büyük önem taşıyor. İnşallah Van'a üçüncü gelişimiz, fabrika açılışları, ihracat artışlarını kutlamak için olacak. Ben buna yürekten inanıyorum. Buna Vanlı'ların da inanmasını istiyorum'' değerlendirmesinde bulundu.

-''Van'daki ihracatçı firma sayısı 54'e yükseldi''-

Van ilinin son yıllarda ihracatını artırmaya başladığını söyleyen Büyükekşi, ''10 yıl önce 22 firmamız Van'dan ihracat yapıyordu. Bu sayı 2011 yılında 54'e yükseldi. Bu sayı yeterli değil. Biz Van'ın ihracat potansiyelinin çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Yeni teşvik paketi sonrası bu rakamların çok daha yukarılara taşınacağına inanıyoruz'' şeklinde konuştu.

Van'ın ihracatında demir çelik, ağaç ve orman ürünleri, kimyevi maddeler, makine ve metal sektörlerinin önemli bir paya sahip olduğunu belirten Büyükekşi, şunları kaydetti:

''Ancak Van'ın daha fazla sektörde, daha fazla ihracata ihtiyacı var. Bu sektörler arasında yoğun iş gücü gerektiren tekstil ve hazır giyim büyük önem taşıyor. Van ekonomisine büyük katkı sağlayacak olan Tekstil Kent'in alt yapı çalışmalarına başlandığını büyük bir mutlulukla öğrendim. Van, bu bölgenin ihracat hedefleri için büyük bir öneme sahip. Van'da yatırımlar arttıkça daha çok üretecek, ürettikçe ihraç edecek, iş yaratmaya, aş yaratmaya devam edeceğiz. Onun için hep beraber çalışacağız.''

-''Van'a yatırım yapın, her türlü desteğe hazırız''-

Türk müteşebbislerinin artık Van'ı görmesi gerektiğini belirten Van Valisi Münir Karaloğlu da, işadamlarına Van'a yatırım çağrısı yaptı.

Karaloğlu, ''Yeni Teşvik Yasası ile 6. bölgenin en avantajlı ili Van'dır. Çünkü sınır ilidir Van. Yanı başımızdaki 75 milyon nüfuslu İran'a 1,5 saatlik mesafedeyiz. Kuzey Irak, Azerbeycan gibi çevre ülkelere yakın bir üs konumundayız. Ayrıca turizm anlamında da bu bölgenin en önemli turizm destinasyonlarından biriyiz. Biz her türlü desteği vermeye hazırız, gelmenizi istiyoruz'' şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz