Haftada 4 Gün Mesai Ne Kadar Verimli?

Türkiye’de de tartışmaya başlanan 4 günlük mesai sistemi İngiltere’de deneyimlendi ve sonuçlar şaşırtıcı.

Haftada 4 Gün Mesai Ne Kadar Verimli?

Dünyanın en büyük denemesi tamamlandı. Çoğu İngiliz firması için dört günlük mesaiyi kalıcı hale getirdi. Peki, haftada 4 gün mesai ne kadar verimli?

Türkiye’de de tartışmaya başlanan 4 günlük mesai sistemi İngiltere’de deneyimlendi ve sonuçlar şaşırtıcı. Araştırma, katılanların yüzde 51'inin değişikliği kalıcı olarak benimsediğini, yüzde 89'unun ise bir yıl sonra politikayı uygulamaya devam ettiğini gösteriyor.

Haftada 4 Gün Mesai Ne Kadar Verimli?

Araştırma sonucu,  dünyanın şimdiye kadarki en büyük dört günlük haftalık çalışma denemesine katılan Birleşik Krallık şirketlerinin çoğunun politikayı kalıcı hale getirdiğini gösteriyor. 2022'de altı aylık Birleşik Krallık pilot programına katılan 61 kuruluştan 54'ü bir yıl sonra bile politikayı uygulamaya devam ediyor ve 31'i değişikliği kalıcı hale getirdi.
Raporda, 

  • Proje yöneticilerinin ve CEO'ların yarısından fazlasının personelin zamanlarının yüzde 80'inde çıktılarının yüzde 100'ünü çalıştığı dört günlük bir haftanın organizasyonları üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu söylediği ortaya çıktı. 
  • Yüzde 82'si bunun personel refahı üzerindeki olumlu etkilerini içerdiğini, yüzde 50'si bunun personel değişimini azalttığını,
  • Yüzde 32'si ise işe alımları iyileştirdiğini söyledi. Neredeyse yarısı çalışma ve verimliliğin arttığını söyledi.

Düşünce kuruluşu Autonomy ve ABD'deki Cambridge Üniversitesi, Salford Üniversitesi ve Boston College'dan araştırmacılar tarafından hazırlanan dört günlük çalışma haftası raporu personelin ise;

  • Yüzde 96’sı kişisel yaşamlarının olumlu yönde etkilendiğini, 
  • 86'sı işte daha iyi performans gösterdiklerini, 
  • 38'i kuruluşlarının daha verimli hale geldiğini ve 
  • 24'ü bakım sorumluluklarına yardımcı olduğunu söyledi.

Kuruluşlar çalışma saatlerini ortalama 6,6 saat azaltarak haftada 31,6 saate ulaştı. Çoğu, personeline genel ya da kademeli olarak haftada bir tam gün izin verdi. Rapor, korumalı izin günlerinin, personelin "görevde olduğu" veya bazen çalışmasının beklendiği günlerden daha etkili olduğunu ortaya çıkardı.

Bazı şirketlerin karşılaştığı zorluklar arasında, dört günlük haftanın norm olmadığı veya politikanın dengesiz bir şekilde uygulandığı ve bazı personel arasında kızgınlığa yol açan müşteriler ve paydaşlarla çalışmak yer alıyordu. Bu ay İskoç hükümeti de bazı kamu hizmetleri için dört günlük haftalık çalışma denemesini başlattı. 
Türkiye’de haftada 4 gün mesai ne kadar verimli olur; bunu yaşadıkça öğreneceğiz.

Kaynak: The Guardian
 

Kaynak: Diyarbakır Söz