Hakkari'nin kaderi gümrük kapısıyla değişecek

Yüksekova ilçesinde 80 milyon liralık yatırımla 56 bin metrekarelik alana inşa edilen Esendere Gümrük Kapısı sayesinde kentin ekonomisinin canlanması bekleniyor

Hakkari'nin kaderi gümrük kapısıyla değişecek

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinin İran sınırındaki Esendere Gümrük Kapısı için 80 milyon lira harcanarak yapılan kompleks, ay sonuna kadar iyileştirme çalışmaları tamamlanarak açılışa hazır hale getirilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından 56 bin metrekarelik alana inşa edilen kompleksin inşaat çalışmalarında sona gelindi.

İdare binası, mağaza, restoran, sosyal alan, kantar peronları, 400 metre uzunluğundaki yolcu koridoru, bekleme salonu ve teknik işlerin görüleceği bölümlerin yanı sıra 84 daireden oluşan lojmanı, kaçak eşya ambarı ve geçiş noktaları ile inşa edilen kompleks, sınır kapısına yeni görünüm kazandırarak kentin ekonomisini canlandıracak.

KADERİ GÜMRÜK KAPISIYLA DEĞİŞECEK

Projenin faaliyete girmesiyle Doğu Anadolu Bölgesinin en donanımlı sınır kapısı olması beklenen Esendere Gümrük Kapısı, kentin ekonomisine önemli katkı sunacak.

Yüksekova Kaymakamı İbrahim Çenet, Esendere Sınır Kapısı'nda yıl sonu itibarıyla iyileştirme çalışmalarını sonuçlandıracaklarını söyledi.

TOBB ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yaptığı protokol çerçevesinde kapıdaki hizmet kapasitesini olabildiğince yükselttiklerini belirten Çenet, şunları kaydetti:

"Sınır kapımızın bölge ekonomisine katkısı büyüktür. Bu katkıyı daha da arttırmak istiyoruz. Özellikler ülkemize gelen konukların, ülkemizin modern yüzüyle karşılaşması için bu modernize çalışmaları önemli. Vatandaşlarımızın artık daha kolay ve modern hizmet almasını amaçlıyoruz. Bölgenin refahı için buradaki ticaret hacminin artması son derece önemli. Burası mevsimsel ticaretin çok yapıldığı aynı zamanda ülkemizdeki tüccarların da İran'a hizmet götürdüğü bir kapı konumunda. Bölge halkı da kapının bir an önce tamamlanmasını ve açılmasını heyecanla bekliyor. Bu açıdan da halkımız, Gümrük Bakanlığımıza müteşekkir."

"SINIR KAPISI, BÖLGENİN TİCARET MERKEZİ"

Sınır kapısının bölgenin ticaret merkezi olduğuna dikkati çeken Çenet, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası ile esnafın kapının açılmasını dört gözle beklediğini ifade etti.

Kapılardaki turnike ve geçiş noktalarının yapım aşamasında olduğunu kaydeden Çenet, çalışmalarda sona gelindiğini dile getirdi.

Çalışmaların tamamlanmasıyla ara verdikleri araç geçişlerini de hemen sağlayacaklarını anlatan Çenet, şunları söyledi:

"Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Valimizin de talimatları var. Sınır kapısındaki ticaret, bölgenin kan dolaşımı gibi. Bu kan dolaşımı, hayat fonksiyonlarını da canlı tutuyor. Bu ticaret ne kadar canlı ve işlevsel olursa refah da ona göre artıyor. Refah arttıkça da terör olayları göreceli olarak düşüyor. Bu nedenle buradaki çalışmaları daha modern ve sistematik bir şekilde yürütme gayreti içerisindeyiz."

"HAVALİMANIMIZ FAALİYETTE"        

Yaşanan terör olayları nedeniyle yaklaşık 3 ay hizmet vermeyen Yüksekova Selahaddin Eyyubi Havalimanına da değinen Çenet, havalimanının yeniden faaliyete geçtiğini ve gerekli uçuş planlamalarının yapıldığını belirtti.

Çenet, "Kış tarifeleri olarak hem Ankara hem de İstanbul'a uçuşlar onaylandı. Vatandaşlarımıza da bu müjdeyi verelim" diye konuştu.

"BURASI ÜLKEMİZİN VİZYONUNU YANSITIYOR"

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir de Esendere Sınır Kapısındaki çalışmalara 2013 yılının eylül ayında başlandığını hatırlatarak, kapının Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TOBB tarafından "yap, işlet, devret" modeliyle inşa edildiğini anımsattı.

Kapının bölge halkına büyük bir ekonomik kazanç sağlayacağını belirten Özdemir, şöyle konuştu:

"Yeni sınır kapısı bizim için büyük bir şans. Esendere Sınır Kapısı'nın eski hali içler acısıydı. Bu durum burada ithalat ve ihracat yapan üye esnafımıza hizmette büyük aksamalara yol açıyordu. Bu nedenle ilgili kurumlarımız bu işe el attı. 56 bin metrekarelik alana, tam donanımlı yeni yapılar inşa edildi. Modern altyapı olduğu zaman, bu durum üst hizmetlerdeki gelişmeleri de harekete geçirir. Eskiden burada sadece bir kantarımız varken artık 4 kantarımız var. Bu durum araç sirkülasyonunu ve ticareti daha da hızlandıracak."

Kapının bölgenin en modern sınır kapısı olma özelliğini taşıdığını vurgulayan Özdemir, "Burası ülkemizin vizyonunu yansıtıyor. Asya'dan ülkemize gelen insanlar ülkemizin modern yüzüyle karşılaşıyor. Bu bize onur, gurur ve prestij sağlıyor" dedi.

"SINIR KAPISI HEPİMİZİN ORTAK SERVETİ"

Kapının, güvenlik problemleriyle alakalı birtakım sorunlar nedeniyle uzun bir süre hizmet vermediğini hatırlatan Özdemir, kapının önce yaya geçişlerine açıldığını ifade etti.

Özdemir, şöyle devam etti:

"Kapının yeniden ve modern şekilde hizmet vermesi halkta büyük heyecan yarattı. Herkes bu tablodan son derece memnun. Burası hepimizin ortak alanı ve hepimiz buradan fayda sağlayacağız. Aslında hepimizin ortak serveti. Burası artık bizim vitrinimiz, aynamız ve Türkiye'nin modern yüzüdür. Hakkari nüfusunun tamamı dolaylı da olsa buradan ekmek yiyor. Kapı bölge için bacasız sanayi konumunda. Sınır kapımız, sadece Hakkari için değil, Van ve batısına uzanan geniş bir koridor için de önemli."

Kaynak: Diyarbakır Söz