Herkes bedava sanıyor ama değil! Banka çaktırmadan hesabınızdan bu parayı çekiyor!

Faturasını otomatik ödeme talimatıyla ödeyenlere yönelik bir son dakika duyurusu yapıldı.Faturalar sanıldığı gibi ücretsiz olarak yatırılmıyor! İşte detaylar..

Herkes bedava sanıyor ama değil! Banka çaktırmadan hesabınızdan bu parayı çekiyor!

Otomatik fatura ödemesi talimatı verdiyseniz dikkat! Ücretsiz değil ve para kesiliyor..

Vatandaşlar elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet faturalarını ayrı ayrı takip etmek yerine, bu takibi ortadan kaldırıp, banka hesaplarına veya kredi kartlarına otomatik ödeme talimatından vererek faturalarının vadesinin gelmesini sağlayabilirler. Bu, kullanıcı rahatlığını artırır ve her ay faturanızı kontrol etme ihtiyacını ortadan kaldırır. Ancak bankanın ısrarla otomatik ödenmesine dair talimat verilmesi yönündeki talepleri sonuçta faize dönüştü.

PROMOSYON KAMPANYALARINDA SIKLIKLA KULLANILIYOR

Geçtiğimiz günlerde emekliler eyönelik sağlanan promosyon ödemelerinde daha fazla terfi almalarının yolu açılırken, son dakika uyarısı yapıldı. Uyarıda, bedava olduğu iddia edilen otomatik geçiş ücreti ödemelerinin aslında bedava olmadığı belirtildi. Banka, otomatik ödeme talimatı ile kesilen faturaları günlük olarak ödemektedir. Ancak hesap kapatılana kadar söz konusu fonlar faiz olarak tahakkuk eder ve banka bundan gelir elde eder. Daha önce görünmeyen paranın daha yüksek faturalara ve politika faizlerinde önemli bir artışa yol açmasıyla bu ilgi artık daha da belirgindir.

“720 TL’lik faturaya 25 TL faiz geldi”

Bir banka müşterisinin 720 liralık elektrik faturasına 25 lira gibi bir aiz ödediğini söylemesi ortalığı karıştırdı. Geçen yıl kendisinden 3 ila 5 lira faiz alındığını ancak şimdilerde ise 25 lira faiz alındığını söyleyen vatandaş, tepkisini “Otomatik ödemenin amacı hiçbir fatura tarihini kaçırmamak olmalı, faiz varsa kendiniz ödeyin. ” şeklinde dile getirdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Tüketiciler Derneği (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, bankaların uyguladıkları bu faiz oranlarına önceden haber vermeksizin veya müşterilerin onayına gerek kalmaksızın itiraz edebileceklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Bankalar, faiz oranındaki değişiklikleri tüketicilere en az 30 gün öncesinden bildirmek zorundadır. Ekstreye belirli notların girilmesiyle tüketici aleyhine yapılan değişiklikler geçersizdir. Bu bakımdan tüketicilerin her zaman bilgilerini doğrulamaları ve haklarını korumaları gerekmektedir. Tüketici kanununa göre tüketicilere tek taraflı sözleşme değişikliği yapılması mümkün değil ancak bazı bankalar doğalgaz, elektrik, su, telefon vb. ürünlere faiz uyguluyor. Ödeme kredi kartı hesabınızdan otomatik olarak yapılacak”

“Bankalar artık otomatik ödemelerden faiz alıyor”

TÜKONFED Bankacılık Komitesi Başkanı Hüseyin Ölmezi konuya ilişkin değerlendirmesinde “Çok sayıda talep üzerine bugün bankalar aldıkları otomatik ödemelere faiz uyguluyor. Nakit ödeme yaptıklarını söylüyorlar.Banka faiz oranları arttıkça otomatik ödeme ücretleriyle faiz oranları da artıyor. Her bankanın kendine özel faiz oranları var ancak otomatik ödemelerin faiz oranları yüzde 2,49 ile 4,42 arasında değişiyor gibi görünüyor.” dedi.

Bankalar, geçtiğimiz ay yayınladığı düzenlemeleri hem mesajlarla hem de resmi internet sitesindeki ürün ve hizmet ücretleri bölümü aracılığıyla kamuoyuna duyurdu.

Kaynak: Diyarbakır Söz