Görüş Bildir

Hukukçu Tanrıseven: Kredi kartı toplumsal huzursuzluğa neden oluyor

Kredi kartı kullanımındaki artışa ve yaşanan mağduriyetlere dikkat çeken Batman Hukuk ve Adalet Derneği Başkanı Avukat Yusuf Tanrıseven, bilinçsiz kredi kartı kullanımının hem kişiler arası çatışmalara hem de toplumsal huzursuzluğa neden olduğunu söyledi.

Hukukçu Tanrıseven: Kredi kartı toplumsal huzursuzluğa neden oluyor

2020'de borçları nedeniyle yasal takibe düşen tüketici sayısı yaklaşık 700 binken, 2021'de bir milyon 700 bini aşkın tüketicinin bankaya olan borçları nedeniyle yasal takibe alındığını aktaran Tanrıseven, bu sayının 2022'de ise 2 buçuk milyonu geçtiğini kaydetti. Bunun her sene artarak devam ettiğine vurgu yapan Tanrıseven, bilinçsiz kullanılan kredi kartının oluşturduğu sıkıntılara ve yaşanan mağduriyetlere dikkat çekti.

Türkiye'de özellikle son yıllarda ekonomik krizle birlikte vatandaşların kredi kartında ciddi bir yönelmeye gittiğini belirten Tanrıseven, borçlarını ödeyemeyen vatandaşların kredi kartlarına yüklendiğini söyledi.

Kredi kartlarına çok sayıda başvuruların yapıldığını, kullanılan kredi kartlarının zamanla ödenmemeye başlandığını ifade eden Tanrıseven, bu durumun ciddi sıkıntılara neden olduğunu kaydetti.

"BORCU BORÇLA KAPATMA YOLUNA GİDİLİYOR"

Kredi kartlarının kullanılmak zorunda kalınsa bile zaruri ihtiyaçlar dışında kesinlikle kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Tanrıseven, "Daha fazla alışveriş yapmak için ya da tatile gitmek gibi durumlarda bireysel kredinin kullanmaması lazım. Çünkü bu tür kredilerin ödemesi daha zordur ve borcu borçla kapatma yoluna gidiliyor maalesef. Ama onu da kapatamayınca daha büyük sorunlar ortaya çıkmaya başlıyor." dedi.

"AİLE İÇİ KAVGALARA SEBEP OLUYOR"

Özellikle son yıllarda kredi kartlarından dolayı icraya verilen tüketici sayısının çok fazla arttığını aktaran Tanrıseven, şöyle devam etti:

"Bu sayı 2020 yıllarında 700 bin civarındayken, 2021 yılında bir milyon 700 bini bulmuş. Geçen sene ise 2 buçuk milyona dayanmıştı. Aslında bu çok ciddi bir orandır. Demek ki şunu gösteriyor; insanlar kendi borçlarını ödeyebilmek için daha fazla kredi çekmeye başlıyor ve o krediyi de başka bir krediyle kapatmaya çalışıyor. Bir yerden sonra bu durum patlak veriyor. Çünkü bunu artık ödeyemiyor. Bunun en büyük sakıncalarından biri de, aile içi kavgalara sebep oluyor."

"HEM KİŞİLER ARASI ÇATIŞMAYA HEM DE TOPLUMSAL HUZURSUZLUĞA YOL AÇIYOR"

Boşanma davalarının temelinde bu tür ekonomik sorunların yattığına işaret eden Tanrıseven, "Bu ekonomik sorunların olması içerdeki uyuşmazlıkları da tetikliyor. En büyük sorunlardan bir tanesi de toplumsal huzursuzluğa da neden olmasıdır. Çünkü kişi borcunu ödeyemeyince başkasından tekrar borç alıyor ve o borcu da ödeyemeyince; bu hem kişiler arasındaki çatışmaya yol açıyor hem de toplum genelinde bir huzursuzluğa yol açıyor. Ekonomik olarak insanlar refahta veya mutlu olmadığı zaman bu tür sıkıntıların artması muhtemeldir." diye konuştu.

"İNTİHARLARA VARABİLEN OLAYLARLA KARŞILAŞABİLİYORUZ"

İnsanlar kredi kartı kullanırken çok daha dikkatli davranmaları gerektiğini ifade eden Tanrıseven, "Sadece ihtiyaç için kullanmak gerekir. Savurgan olunmamalı. Çok gerekmediği takdirde bireysel kredilere yönelmemeli. Bireysel kredi çekiliyorsa da bunu gerçek ihtiyaçları için kullanmaları gerekir. Bankalar çoğu zaman hiçbir ödeme gücü olmayanlara bile kredi vermekten çekinmiyorlar. Neticede bu insanlar teşvik ediliyor. İnsanlar daha fazla ekonomilerine dikkat etmeli, önlerini görerek hareket etmelidirler. Aksi takdirde sonu belli olmayan ve kimi zaman intiharlara varabilen olaylarla karşılaşabiliyoruz. O yüzden insanların daha fazla bu işe dikkat etmeleri gerekiyor." şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi