İftar sofralarının vazgeçilmezi hurma fiyatlarındaki artış vatandaşı düşündürüyor

Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala sofraların vazgeçilmezi olan hurma tezgâhlardaki yerini almaya başladı. Fiyatlar geçen seneye göre artarken, hurmanın kilosu 50 liradan başlayıp 450 liraya kadar çıkıyor.

İftar sofralarının vazgeçilmezi hurma fiyatlarındaki artış vatandaşı düşündürüyor

Ramazan ayına sayılı günler kala lezzeti ve faydaları sebebiyle iftar ve sahur sofralarında ve çok satan hurma satışa sunulmaya başlandı.

Besin değerinin yüksek olması, lezzeti ve oruççun hurmayla açılması sünnet olması nedeniyle bu yılda en çok "Medine Hurması" tercih edilirken, hurmanın kilosu türüne göre 50 liradan 450 liraya kadar çıkıyor.

Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte hurma satışlarının başladığını belirten Batmanlı esnaflar, geçen seneye nazaran hurma fiyatlarına neredeyse yüzde 100'ün üzerinde artış olması vatandaşı hurma alamaz hale getirdiğini söyledi.  

"HURMA FİYATLARI 60 LİRADAN BAŞLIYOR 450 LİRAYA KADAR ÇIKIYOR"

Ramazan ayında iftar sofralarında en çok tüketilen ürünün hurma olduğunu söyleyen esnaf Ahmet Erçin, "Hurma ithal bir ürün olduğu için fiyatları sürekli yükseliyor. İnsanlar hurma alırken artık düşünerek alıyor. İnsanların alım gücü eskisi gibi kalmadı. Geçen yıla göre hurma fiyatları epey yüksektir. Şu an hurma fiyatları 60 liradan başlıyor 450 liraya kadar çıkıyor. Bizde her bütçeye göre hurma bulunduruyoruz. Geçen sene Medine hurmasının fiyatı 200 lira civarındayken şu anda 450 lira civarına kadar yükseldi. Buraya gelip 100 liralık hurma almak isteyen vatandaş tartıya koyunca az geldiği için almaktan vazgeçiyor."  

"BİR HURMA 10 LİRA"

Hurma fiyatlarındaki yükseliş nedeninin ithal ve dolarla ile alınmasından kaynaklandığını belirten Erçin, "Hatta şu an tartıya koyduğumuz bir adet Medine hurmasının fiyatı 10 liradır. Vatandaş nasıl alıp yesin. Oruçlu kişi orucunu hurmayla açması sünnet olduğu için vatandaş hurma almak istiyor ama fiyatlar yüksel olduğu için hurmayla açamıyor. Bu sene hurma fiyatları bayağı yükseldi. Bununda nedeni ise hurma dolar ile alındığı için dolar yükseldikçe hurma fiyatları da yükseliyor. Dolar düşerse hurma fiyatları da düşecektir." dedi.

"HERKES BÜTÇESİNİ HESABA KATARAK HURMAYA ALMAYA ÇALIŞIYOR"

11 ayın sultanı olan Ramazan ayını özlemle beklediklerini ifade eden esnaf Vasfi Gültekin, "Her zaman olduğu gibi bu sene de Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurma çeşitlerimizi hazırlayıp tezgâhlarımıza bıraktık. Fakat geçen seneye nazaran ile bu sene arasında hurma fiyatlarını kıyasladığımızda neredeyse yüzde 100'lere varan bir fiyat artışı yaşandı. Geçen sene 25-30 liraya sattığımız hurmayı şu anda 50-60 liraya, 100-150 liraya sattığımız hurmanın fiyatı ise 400 liraya kadar çıkan oldu. Her zaman olduğu gibi vatandaş hurmaya rağbet ediyor ama alanda var alamayanda var. Herkes bütçesini hesaba katarak hurmaya almaya çalışıyor. Temennimiz ve beklentimiz özellikle artan fiyatların önüne geçilmesidir." şeklinde konuştu.

"VATANDAŞ, HURMA ALMAK YERİNE SEYREDEN OLMAYA BAŞLADI"

Vatandaşlardan Faysal Aslan ise şunları söyledi: "Artan fiyatlardan dolayı vatandaş eskisi gibi hurma alamıyor. Bolluk ve bereket var ama vatandaş hurma alıp yiyemiyor. Şu an büyük bir adaletsizlik var. Artan fiyatlardan dolayı ihtiyacı olan ürünü almak yerine seyreden olmaya başladı. Hurma fiyatları geçen seneye göre neredeyse yüzde 200 yükselen var. Böyle olunca vatandaş alamıyor."

Kaynak: Diyarbakır Söz