İhracat Şampiyonumuz: Fındık

İFMİB açıkladı. Bu yılın şampiyonu fındık. Nasıl mı? Diye soracak olursanız. Birçok hastalığın ilacı olan Fındık geçen yılın aynı ayına göre bu yıl Nisan ayında Yüzde 64 gibi bir büyüme sağlayarak sektörel anlamda şampiyon oldu. İşte ayrıntılar…

İhracat Şampiyonumuz: Fındık

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) verilerine göre, fındık ihracat artışı hızı nisan ayında geçen yılın ayı ayına göre yüzde 64 büyüyerek sektörel bazda birinci oldu.

AA’nın haberi doğrultusunda; İFMİB açıklamasına göre, nisan ayı ihracatında sektörel bazda en fazla ihracat artışını fındık sektörü gerçekleştirdi. Nisan ayında, geçen yılın ayı ayına göre fındık ihracatı yüzde 64 arttı, sektör 245 milyon dolarlık ihracata imza attı.

YÜZDE 46 BÜYÜME                            

Yılın ilk 4 ayı dikkate alındığında ise ihracat ortalama yüzde 46 büyümeyle 934 milyon doları aşarken, fındık sektörü bu aylarda da artış hızında birinci oldu. İFMİB'in nisan ayı ihracat verilerine göre ürün bazında iç fındık yüzde 62 büyümeyle 148 milyon dolar, işlenmiş fındık yüzde 69 artışla 96 milyon dolar, bitkisel yağlar yüzde 102 artışla 457 bin dolar olarak gerçekleşti. Kabuklu fındıkta ise yüzde 77 azalışla 21 bin dolarlık ihracat yapıldı.

ÜLKE BAZLI VERİLER

Ülke bazlı veriler incelendiğinde de nisan ayında ihracatın 196 milyon dolarlık yüzde 62'si batı ülkelerine yapıldı. İlk sırayı Almanya'ya yüzde 53 artış ve 51 milyon dolar, Fransa'ya yüzde 242 büyümeyle 30 milyon dolar ve İtalya'ya yüzde 1 azalışla 29 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Diğer ülkeler de Polonya, Kanada, Avusturya, İsviçre, Belçika, Birleşik Krallık ve Hollanda şeklinde sıralandı.

HEM MİKTAR HEM DEĞER ARTIŞI

Açıklamada görüşlerine yer verilen İFMİB Başkanı Ali Haydar Gören, şunları kaydetti:

"Fındık hem miktar hem de değer olarak bu sezon iyi bir seviyeye geldi. Önceki sezon yaşanan don olayı nedeniyle sanayiye ürün tedarikinde sıkıntı yaşanmıştı. Üreticimiz ekipman ve donanımı sayesinde uzun vadede tedbirlerini alıyor. Sanayici 'fındık bulabilir miyiz?' sorusunu ortadan kaldırsın. Sanayici fındıkla ilgili sürdürdüğü Ar-Ge inovasyon çalışmalarına devam etsin. Üreticimiz çikolata sektörüne hizmet vermeye en iyi ve en kaliteli şekilde devam edecektir. Sıkıntılı dönemden başarılı bir şekilde geçiyoruz. İhracatımız da önümüzdeki dönemde üretimimize paralel olarak hem miktar hem de değer olarak artarak devam edecektir."

Kaynak: Diyarbakır Söz