'İki kişi iyi ortaksa, üçüncü ortak benim'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Bakın kültürümüzde çok güzel bir söz var. 'Eğer iki kişi iyi ortaksa, üçüncü ortak benim' diyor. Bu üçüncü ortağı alırsanız bileğinizi kimse yıkamaz'' dedi.

'İki kişi iyi ortaksa, üçüncü ortak benim'

Hisarcıklıoğlu, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TSO) yeni hizmet binasının açılışında yaptığı konuşmada, atalarının 16 imparatorluk kurduğunu, bir bölgeye değil, kıtaya hükmettiğini söyledi.

''Ben bu 16 tane imparatorluk nerede? diye düşünüyorum'' diyen Hisarcıklıoğlu, ''Bunlar nerede? Hepsi yıkılmış gitmiş. Niye yıkılmış? Dışarıdan mı yıktılar? İnsan kendi yaptığından başkasına zarar vermez. Suç bizde'' ifadesini kullandı.

İşadamlarına ortak iş yapmalarını tavsiye eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

''Biz millet olarak şunu beceriyoruz; yoklukta hepimiz dayanışmayı nasıl gösterebildiğimizi, birbirimizle omuz omuza nasıl verdiğimizi, yokluğu nasıl paylaştığımızı biliyoruz. Ama cep biraz para gördü mü, biraz rahata erdik mi herkes ayrı cumhuriyet bizde. İşletmemizde de böyle, devlet yapımızda da böyle. Ortaklıklarımız da böyle. Neden 100 yıllık müessese yok? Parayı kazananlar iki kardeş, iki gün sonra cepte parayı görünce 'patron sen mi olacaksın, ben mi olacağım?' müesseseyi dağıtıp dağıtıp atıyoruz. Bakın kültürümüzde çok güzel bir söz var. 'Eğer iki kişi iyi ortaksa, üçüncü ortak benim' diyor. Bu üçüncü ortağı alırsanız bileğinizi kimse yıkamaz.''

Hisarcıklıoğlu, ortaklığın bir tek zorluğu olduğunu belirterek, ''Şu kapıdan ortağınla beraber çıkarken 'ben mi önce çıkacağım, sen mi önce çıkacaksın'. Nefis işi yapmayacaksın. Çıkarken 'aman ortağım önden sen geç' deyince ikiniz de kazanıyorsunuz. Ama 'kapıdan önce ben çıkacağım' derseniz ikiniz de kaybediyorsunuz. Onun için bu ortaklık meselesine İnegöl dahil, Türkiye dahil hep beraber bu işi önümüzdeki dönem beceriyor olmamız lazım'' diye konuştu.

Rifat Hisarcıklıoğlu, programın ardından, İnegöl TSO meclis üyelerine ve hizmet binasının yapımında emeği geçenlere plaket verdi.

İnegöllü mobilyacılar da Hisarcıklıoğlu'na fotoğrafının işli olduğu mobilya portresi hediye etti.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz