Görüş Bildir

İnşaat sektörü Güneydoğu'da şahlanacak

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), yeni Orta Vadeli Program'da (OVP) Doğu ve Güneydoğu'da yapımı planlanan projelerin inşaat sektörünü hareketlendireceğini bildirdi.

İnşaat sektörü Güneydoğu'da  şahlanacak

Türkiye İMSAD'ın ekim ayı Sektör Raporu yayımlandı. Raporda, inşaat ve inşaat malzemesi sektöründeki güncel rakamların yanı sıra yeni OVP kapsamındaki Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik teşvikler de sektör açısından değerlendirildi.

Rapora göre, 2017-2019 dönemini kapsayan yeni OVP'de kamunun yatırım harcamalarını gelecek yıl 2016'ya göre yüzde 30 artırarak 78 milyar TL'ye yükseltmesi yönündeki planların inşaat sektörünü hareketlendirmesi bekleniyor.

Teşviklerle Doğu ve Güneydoğu'da sanayi ve hizmet binaları da dahil olmak üzere yaklaşık 67 bin konut inşa edilmesi, içme suyu, kanalizasyon, ulaştırma ve sulama projelerinin hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu çalışmaların bölgede istihdam ve refahı artıracağı ve özel sektör inşaat harcamalarındaki olası yavaşlamayı telafi edeceği öngörülüyor.

- İkinci çeyrekte inşaat harcamaları yüzde 12,2 arttı

Türkiye İMSAD'ın raporuna göre, 2016 yılının ikinci çeyreğinde genel ekonomi yüzde 3,1 büyürken, inşaat sektöründeki büyüme yüzde 7 olarak gerçekleşti. Kamu inşaat harcamalarında büyümenin hızlanması etkili oldu. İnşaat sektörünün 2016 yılında genel ekonominin üzerinde büyüme göstermesi bekleniyor.

Bu yılın ikinci çeyreğinde inşaat sektöründe toplam harcama büyüklüğü 53,05 milyar TL'ye yükseldi. 2015 yılının aynı döneminde 47,27 milyar TL olan inşaat harcamaları, cari fiyatlarla yüzde 12,2 büyüme gösterdi. 2015 yılının tamamında inşaat harcamalarındaki büyüme cari fiyatlarla yüzde 7,8 olmuştu.

Kamu inşaat harcamaları 2016'nın ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 12,5 artışla 20,15 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. Kamunun toplam inşaat harcamaları içindeki payı yüzde 38'e yükseldi. Geçen yılın ikinci çeyreğinde 29,35 milyar TL olan özel sektör inşaat harcamaları ise bu yılın aynı döneminde yüzde 12,1 artarak 32,9 milyar TL’ye ulaştı.

- Konut satışları eylül ayında kampanyalarla yüzde 17,8 arttı 

Eylül ayında konut satışları, uygulamaya konulan konut satış ve faiz kampanyalarının olumlu katkısıyla 2015'in aynı ayına göre yüzde 17,8 artarak 108 bin 918 oldu.

Konutta eylül ayında birinci el satışlar yüzde 17,6, ikinci el satışlar ise yüzde 17,9 büyüdü. Eylül ayında yüzde 46,7 yükselerek 42 bin 83'e çıkan ipotekli satışlarda yılın en yüksek aylık satış rakamına ulaşıldı. İpotekli satışlarda bankaların düşük faizli kredi uygulaması etkili oldu.

İnşaat sektöründe istihdam temmuz ayında 2,04 milyon kişiyle haziran ayındaki istihdamın altına indi. Sektörde son iki aydır azalan istihdamın toplam istihdam içindeki payı yüzde 7,4 oldu. İstihdam geçen yılki temmuz ayı istihdamının ise üzerinde gerçekleşti.

İnşaat malzemeleri ihracatı ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,1 gerileyerek 1 milyar 344 milyon dolara indi. İhracatta temmuz ayında yaşanan kuvvetli gerileme ardından ağustos ayında toparlanma görüldü. Pazarlardaki bozulma ve sıkıntılara ilave olarak yaşanan temmuz etkisi ihracat tarafında önemli ölçüde atlatıldı.

İhracatta bu yılın genelinde süren gerileme eğilimi ağustos ayında sınırlandı. Yılın ilk sekiz ayında ihracat yüzde 12,8 düştü. Bu düşüş ile birlikte yıllık ihracat (2015 Eylül-2016 Ağustos) 15,54 milyar dolara geriledi.

İnşaat malzemeleri ithalatı yıl genelinde artarken temmuz ayında önemli ölçüde geriledi. Ağustos ayında ise inşaat malzemeleri ithalatı yeniden yüzde 15,9 artarak 795 milyon dolara yükseldi. Yılın ilk sekiz ayında ithalat yüzde 6,9 arttı. 2015 Eylül-2016 Ağustos arasındaki dönemde yıllık ithalat 9,68 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi