Görüş Bildir

İş kurlar işsizin ayağına gidecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, İŞKUR'un örnek bir kurum haline geleceğini belirterek, ''Artık işe başvursunlar diye masada bekleyen değil, vatandaşın ayağına giden, rehberlik eden bir anlayışı hayata geçirmeliyiz'' dedi.

İş kurlar işsizin ayağına gidecek

Etyemez, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi'nde düzenlenen İŞKUR İl Müdürleri Değerlendirme Toplantısı'ndaki konuşmasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın en büyük icracı bakanlıklardan biri olduğunu ifade etti.

Bakanlığın icra alanı nedeniyle 75 milyona hitap ettiğini belirten Etyemez, ''Artık bakanlığımızın, devletimizin en önemli görevi elbette istihdam ve işsizliği ortadan kaldırmaya yönelik çaba sarf etmek'' diye konuştu.

Yurt dışından örnekler veren Etyemez, bir ülke için istihdamın önemine değindi. İŞKUR'un son derece önemli bir işlevi yürüttüğünün altını çizen Etyemez, ''Yönetmek bir liderliktir, bir sanattır. Bu sanatı iyi icra etmek, millete ve çalışanlara karşı bir sorumluluktur'' ifadelerini kullandı.

-''Hiç bir şey eskisi gibi olmayacak''-

Çalışma anlayışlarını 8 ana başlık altında toplayabileceklerini belirten ve bunları ''Halkın hizmetinde olmak, mücadele azmi ve inancı, başarıda risk faktörü, stratejik plan, iletişim, zaman yönetimi, inovasyon ile sevgi ve samimiyet'' olarak sıralayan Etyemez, İŞKUR İl Müdürlüklüklerinin doğumdan ölüme kadar çalışma hayatındaki en önemli süreci üstlendiklerini aktardı.

Etyemez, şunları söyledi:

''Yeni süreçle kendilerine yüklenen misyon önemlerini daha da artırmış. Çalışma ve bölge müdürlükleri görev ve sorumluluklarında icra eder hale gelmiştir. Bu durumu yeni bir vesile fırsat olarak değerlendirip, baştan sona yapılanmamızı gözden geçirebiliriz. İŞKUR bizim gözümüzde işsiz ile işverenimizi bir araya getirerek, çalışma barışını icra eden çok önemli bir kurumdur. İnsana halk nazarında, hak nazarında hatta gelecek nesiller nazarında yüceltebilecek mahiyeti olan böyle bir sürecin mimarları da elbette ki takdire şayan olacaktır. Hiç bir şey eskisi gibi olmayacak, yeni bir dönem. Tüm Türkiye'ye örnek olabilecek bir kurum anlayışını hayata geçirmeliyiz. Adil bir yönetim anlayışı tesis edilmelidir. Etkili, verimli ve sonuç odaklı çalışma anlayışını tesis etmek en önemli hedefimiz olmalıdır. Artık işe başvursunlar diye masada bekleyen değil, vatandaşın ayağına giden, rehberlik eden bir anlayışı hayata geçirmeliyiz.''

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Namık Ata da kurumun gösterdiği gelişimi anlattı. 2002'de kurumun bir kanunu bile olmadığını, imkansızlıkların hat safhada olduğunun altını çizen Ata, şunları söyledi:

''Çalışan sayısı bin 600'e düşmüştü. Ama 2003 yılında yeniden kuruluş kanunu oldu, 2004, 2005, 2006'lı yıllar altyapının oluşturulması, yeni personel istihdamı, yeni projelerin uygulamaya konulması gibi açılım yılları olarak geçti. 2007-2008 yılları özellikle yeni istihdam paketleri diye adlandırılan ve birçok yeniliği uygulamaya koyduğumuz çalışmalardı. Çok önemli açılımlar yaptık, bu paketlerle istihdam teşvik edildi, yük azaltıldı. Birçok konuda atılım yapıldı ve bu düzenlemelerin semeresini biz küresel krizin etkilerini olabildiğince hafif atlatma ile gördük.''

-''Obez olmamalıyız''-

Ata, 665 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile de kurumun yeni bir vizyona kavuştuğunu bildirdi.

Gelinen noktada çok önemli görevlerin kendilerini beklediğini ifade eden Ata, şunları kaydetti:

''Kurumun birtakım mazeretlerin arkasına sığınacak durumu kalmadı. Sorumluluğumuz çok fazla. Burada çok dikkatli olmamız gereken durum şu, obez olmamalıyız. Biliyorsunuz obezlik bir hastalık, şunu ifade etmek istiyorum, insan kaynaklarımızı en iyi şekilde en verimli şekilde çalıştıramazsak çok büyük sorunlar ortaya çıkar, zor durumlarda kalabiliriz, dolayısıyla insan kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanmamız gerekir. Burada da birinci görev il müdürlerine düşüyor.''

İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı ise kurumun 665 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile daha güçlü bir yapıya kavuştuğunu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yereldeki, gözü kulağı haline geldiğini söyledi.

Kurumun işleyişi ile ilgili birçok genelge yayımladıklarını anımsatan ve il müdürlerinden bu genelgelerin uygulanmasında duyarlı olmalarını isteyen Yazıcı, ''Sorunlarımızı hep birlikte çözeceğiz, 'Birlikte el ele yönetim anlayışını' önemsiyoruz'' dedi.

-''700 personel alımı için çalışma yürütüyoruz''-

İl Müdürlüklerinin fiziki mekan sıkıntıları olduğunu bildiklerini belirten ve 2013 yılı bütçesine bunu yetiştiremediklerini anımsatan Yazıcı, ''Ama 2013 yılının haziran ayına kadar 81 ilin binalarının planlamalarını yapacağız, inşallah 2014 bizim inşaat yılımız olacak. İllerdeki en güzel binalar İŞKUR'un olacak'' diye konuştu.

İş ve Meslek Danışmanlığı konusuna da değinen Yazıcı, Nisan ayında 2 bin kişinin göreve başladığını hatırlatarak, ''Bu rakamı en kısa sürede 4 bine tamamlamayı düşünüyoruz'' dedi.

İl Müdürlüklerinde personel sıkıntısı olduğunu belirten Yazıcı, eylül ayına kadar 700 personel alımı için çalışma yürüttüklerini söyledi.

 İŞKUR İl Müdürlüğü'nün zor bir görev olduğunu ifade eden Yazıcı, ''İşsizlerin parası ile faaliyet gösteriyoruz, küçük bir kız çocuğu 'baba bana ayakkabı al' dediği zaman, adamcağız yutkunarak İŞKUR'un sayfalarına bakıyorsa bizden medet umuyorsa, bu boynumuza yeteri kadar vebal yüklüyor'' dedi.

Yazıcı, il müdürlerinden çok sosyal olmalarını isteyerek, paydaşları ile sürekli ilişki içerisinde olmalarını istedi. Belediye başkanlarını tanımayan il müdürleri olduğuna dikkati çeken Yazıcı, ''Bu vebali taşıyamazsınız'' ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi