İsrafa artık geçiş yok!

Erdoğan memurların kamplarına el attı

İsrafa artık geçiş yok!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’nın başlaması dolayısıyla TOBB İkiz Kuleler’de düzenlediği törende konuşan Erdoğan, ekmeğin zengin yoksul fark etmeksizin tüm millet için hayati önem taşıdığını belirtti.

Ekmeğin zengin sofrasının da yoksul sofrasının da baş tacı olduğunu belirten Erdoğan, “Bizler, ekmeği kutsal sayan, yüksek değer olarak kabul eden, hatta nimet kelimesiyle en fazla ekmeği kast eden bir kültürün mensuplarıyız. Ekmek, kültürümüzde, alın terinin, paylaşmanın, bereketin sembolüdür” dedi. Ekmeğin milletin kültüründe yerde görülse öpülüp baştan yüksekte bir yere konduğunu hatırlatan Erdoğan, “Bizim ecdadımız zengin de yoksul da olsa ekmeğe bir nimet olarak bakmış ve saygı göstermiştir” diye konuştu.

-“SOSYAL TESİSLER İSRAF, BAKANLAR KURULU’NDA GÖRÜŞTÜK”-

Türkiye’nin israf edenlerin değil tasarruf edenlerin yanında olması gerektiğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin 10 yılda tasarrufun faydalarını gördüğünü, buna karşın görülmesi gereken çok ciddi kalemler daha olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bu hafta Bakanlar Kurulu’nda önemle üzerinde durduğumuz konu, Türkiye’de kamu kurum ve kuruluşlarının gayrimenkullerinin israfı konusu olmuştur. Nedir bunların adı, örneğin sosyal tesisler dedikleri olaylar gibi… Buralarda da çok ciddi israf var. Neden? Senede bir ay iki ay gidecekler oralarda kamp yapacaklar, ondan sonra 10 ay buraları çıplak, çürümeye yüz tutacak. Neymiş? Kamu mensuplarının oralarda yazın tatillerini geçirmesine fırsat vermek. Devlet böyle bir şey yapacaksa belli otellerle anlaşırsın, oralarda gider o tatillerini yaparlar, olur biter. İşin sevki idaresi budur, anlayış budur. Ama bu tür anlayışlar bize maalesef yerleşmiyor.”

EKMEK İSRAFI ÖNLENMELİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’nın başlaması dolayısıyla TOBB İkiz Kuleler’de düzenlediği törende konuşan Erdoğan, milletin kültüründeki ekmek simgesinin bile refah ve kalkınma anlayışının en önemli göstergesi olduğunu söyledi. Erdoğan, “Biz ekmeği bir gıda olmasını ötesinde mübarek bir emanet ve nimet olarak görürüz. Bu anlayışı kaybettiğimiz anda özümüze, medeniyetimize yabancılaşır, eleştirdiğimiz kültürlerle aynı seviyeye düşeriz” dedi. Erdoğan ekmeğin fazla kalanlarıyla dudaklarını silenlerin de olduğunu ifade ederek, “Biz bunlardan olamayız” ifadelerini kullandı.

Zenginleştikçe israfı artan bir yaşam tarzının kendilerinin yaşam tarzı olamayacağını ifade eden Erdoğan, “Biz tasarruf ettikçe zenginleşen, zenginleştikçe tasarrufu artan bir millet olmak zorundayız” diye konuştu.

-“IKSIRINCAYA, TIKSIRINCAYA, PATLAYINCAYA KADAR”-

Geçen hafta yaptığı Afrika gezisinde de sefalet ve açlığı yakından gördüğünü anlatan Erdoğan, bir tarafta ekmek bulamayan yığınlar dururken, bir tarafta da tıka basa doyan yiyemediğini çöpe atan bir kitle olduğunu kaydetti. Türk insanının bu konuda adım atması gerektiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, “Hani Tevfik Fikret’in var ya… ‘Yiyin efendiler yiyin’ diyor. ‘Iksırıncaya, tıksırıncaya, patlayıncaya kadar yiyin’ diyor ya… işte maalesef böyle bir güruh var” dedi.

Tevfik Fikret’in “Han-ı Yağma” şiirinde ise bu dizeler “Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin/Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin!” şeklinde yer alıyor.

Yılda 2 milyar ekmeğin çöpe gittiğini, bunun ekonomik büyüklüğünün yıllık 1.5 milyar TL olduğunu ifade eden Erdoğan, ekmeğin nerelerde israf edildiğini de anlattı.

-“BEYAZ EKMEK SOFRALARDAN KALKMALI”-

Zenginleşen ülkelerde ekmek çeşidinin arttığını ama israfın da arttığını anlatan Erdoğan, ekmek işinde farklı bir noktaya gelinmesi gerektiğini belirtti. Beyaz ekmeğin sofralardan kalkması, buğday unundan, kepek oranı yüksek ekmeğin sofralara gelmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, “Her şeyden arındırılmış beyaz ekmek, neden bunu yapıyoruz? Dedelerimiz, ninelerimiz bu beyaz ekmeği mi yiyordu? Aksine, buğdayı değirmende öğütüyordu, oradan aldığı unla ekmeği yapıyordu. Bunun adımlarını atıyoruz, başladı, hızla da bunu yaygınlaştıracağız” dedi.

-“1 YILDA İSRAF EDİLEN EKMEKLE NELER YAPILIR”-

1 kilo ekmek için 1.6 litre su harcandığını, böylece yılda israf edilen 6 milyon ekmek için 880 milyar litre suyun israf edildiğini kaydeden Erdoğan, “Yılda ekonomik olarak ekmek israfının karşılığı 1.5 milyar lira ile 162 bin asgari ücretliye maaş ödenebilir, 500 okul veya 500 yurt veya 500 kilometre bölünmüş yol yapılabilir. İsraf yoluyla biz bu ekonomik kaynağı çöpe atmış oluyoruz. Bu noktada milletçe biz öz eleştiri yapmak zorundayız. Ekmeği alırken, bölerken, masada bırakırken artık bir değil bin defa düşünmek zorundayız” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz