İstanbul İhracatçı Birlikleri'nden İlk Çeyrekte 3 Milyar 70 Milyon Dolarlık İhracat

İstanbul İhracatçı Birlikleri, başarılı bir performans sergileyerek yılın ilk çeyreğinde önemli bir ihracat rakamına ulaştı. Bu başarı, Türkiye'nin dış ticaretindeki gücünü ve rekabetçiliğini bir kez daha ortaya koydu. İİB, önümüzdeki dönemde düzenleyeceği etkinlikler ve yürüteceği stratejilerle ihracatını artırmaya devam edecek ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edecek.

İstanbul İhracatçı Birlikleri'nden İlk Çeyrekte 3 Milyar 70 Milyon Dolarlık İhracat

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), yılın ilk çeyreğinde önemli bir başarıya imza attı. İİB bünyesindeki yedi ihracatçı birliğine üye olan ve farklı şehirlerde faaliyet gösteren 20 bini aşkın firma ile birlikte, İstanbul İhracatçı Birlikleri, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13,9 artışla 3 milyar 70 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi.

İhracat Rakamları ve Detaylar

İlk çeyrekte gerçekleştirilen ihracatın detaylarına baktığımızda, İİB'in 186 ülke pazarına ürün sattığı ve ülke ihracatındaki payını yüzde 5,5'e çıkardığı görülüyor. Bu dönemde en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Irak, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Birleşik Krallık öne çıkıyor. İİB, özellikle Irak'a yapılan ihracatta büyük bir artış yaşadı ve bu ülkeye en fazla kümes hayvanları, hayvansal mamuller ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri satıldı.

Ülke Gruplarına Göre İhracat

İİB'nin en fazla ihracat yaptığı bölge, 776 milyon dolar ile Avrupa Birliği ülkeleri oldu. AB'ye yapılan ihracat, bir önceki döneme kıyasla yüzde 38,3 artış gösterdi. Bu da İİB'nin Avrupa pazarındaki güçlü konumunu gösteriyor.

İhracatı En Çok Artan Sektörler

İstanbul İhracatçı Birlikleri bünyesindeki birlikler arasında en fazla ihracatı yapanlar ise şu şekilde:

  • İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR): 958 milyon dolar
  • İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği: 916 milyon dolar
  • Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB): 452 milyon dolar
  • İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB): 308 milyon dolar
  • İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB): 238,5 milyon dolar

Koordinatör Başkanın Değerlendirmesi

İİB Koordinatör Başkanı Kazım Taycı, yılın ilk çeyreğinde elde ettikleri başarıyı değerlendirerek şunları ifade etti: "İlk çeyrek verilerine baktığımızda, 3 milyar 70 milyon dolar tutarında ihracat yaptık. Bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13,9 ihracat artışı oldu. Yurt içi ve yurt dışında sektörlerimize yönelik düzenlediğimiz etkinliklerimiz ile yılın ilk çeyreğini başarılı bir şekilde tamamladığımızı söylemekten mutluluk duyarım."

Kaynak: AJANSLAR