İzmir gevreğine İstanbul ve Ankara'da müthiş zam! İstanbul simit fiyatı? Ankara simit fiyatı!

Memura zam, emekliye zam... sonrasında benzine zam, ekmeğe zam derken son olarak İzmir gevreği olarak simide de zam yolda. İstanbul ve Ankara'da mevcut yapılan simit zammından sonra sıra da İzmir var

İzmir gevreğine İstanbul ve Ankara'da müthiş zam! İstanbul simit fiyatı? Ankara simit fiyatı!

Memura zam, emekliye zam... sonrasında benzine zam, ekmeğe zam derken son olarak İzmir gevreği olarak simide de zam yolda. İstanbul ve Ankara'da mevcut yapılan simit zammından sonra sıra da İzmir var

Sokak simidinin 1 liraya satıldığı fakat resmi fiyatı 1.40 olarak açıklanan simide zam mı geldi? İşte detaylar...

Sözcü'de yer alan habere göre, İstanbul Simitçiler Odası Başkanı Ali Yücel, “Elektrik, susam fiyatları da yükseldi. Dolayısı ile simitte yeni bir fiyat ayarlaması yapmak gündemimizde. Bunu esnaf arkadaşlar ve yönetim kurulumuzda görüşüp karara bağlayacağız” dedi.

Resmi fiyatın 1.40 olarak belirlendiği simidin hala 1 lira olarak satıldığını vurgulayan Ali Yücel, “Maliyetler karşısında 10 kuruşluk bir zam yapılabilir. Halen 1.40 TL olan simidin fiyatı 1.50 TL’ye çıkabilir. Bu konuda çalışmamız devam ediyor. Duruma bakıp ona göre karar vereceğiz" dedi.

EKMEK FİYATLARINDAKİ ZAM ANKARA'DA ELE ALINDI

Ankara ve İstanbul’da ekmek fiyatlarına 25 kuruşluk zam yapılmasının ardından, başlayan tartışma dün Ankara’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları başkanlığında yapılan toplantıda ele alındı. Toplantıya Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkan Yardımcısı İbrahim Korkmaz, Ekmek İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar, İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, Ankara Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar ve bakanlık bürokratları katıldı.

KAÇAK FIRINLAR MALİYETİ ARTIRIYOR

Mirmahmutoğulları’nın toplantıda sektör temsilcilerinden ekmeğe yaptıkları zammı geri almasını istediği öğrenilirken, buna karşın fırıncıların bakanlıktan özellikle kaçak fırınların önüne geçilmesini, haksız rekabetin önlenmesini istedikleri kaydedildi.

İSTANBUL'DA İNDİRİM SÖZ KONUSU DEĞİL

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer ise, İstanbul’da ekmeğin 1.25 TL’den satılmaya devam ettiğini, fiyat indiriminin şimdilik söz konusu olmadığını bildirdi.

 susamla kaplı yuvarlak biçimli ekmeklere verilen genel addır. Türkiye ve Yunanistan'da yaygın olarak tüketilen simide Yunanistan'da kuluri (Yunanca: κουλούρι) adı verilir. Kültürlere göre değişkenlik gösterse de simitin gevrek olması tercih edilir.İzmir'de simit gevrek adıyla bilinir.(Bulgaristan'da 'gevrek' ve Sırbistan'da 'çevrek' ve Romanya'da da 'covrigi' denir. Muhtemelen Balkanlar'dan İzmir'e gelen göçmenlerin etkisiyle simite 'gevrek' denir.)

Arapça samīd سميد "ince bulgur veya irmik" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice samīdā סמידא "un" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Akatça aynı anlama gelen samīdu sözcüğünden alıntıdır. Akatça sözcük Akatça samādu "öğütmek" fiilinden türetilmiştir

Kaynak: Diyarbakır Söz