Kaçak elektrik eşit yansıtılsın

TOBB Enerji Meclisi Başkan Vekili Alpay Ünal, elektrik iletiminde gerçekleşen kaybın teknik bir durum olduğunu belirterek, "Elektrikte kayıp bedeli herkese eşit olarak yansıtılmalı" dedi.

Kaçak elektrik eşit yansıtılsın
DİYARBAKIR- Ünal, elektrikteki kayıp-kaçak konusunda değerlendirmelerde bulundu. Elektrikte kayıp-kaçağın aynı kalemde yer almasının hatalı olduğunu savunan Ünal, kayıp elektriğin teknik bir durum olduğunu ve iletim sisteminden kaynaklandığını, bu oranın Türkiye'de de dünya ortalaması olan yüzde 7'ler seviyesinde bulunduğunu ifade etti.

Ünal, elektrikteki kayıpların dağıtıcı, üretici ve tüketiciden kaynaklanmadığına dikkati çekerek, "Kayıp bedeli herkese eşit olarak yansıtılmalı" dedi. Türkiye'de elektrikte yüzde 15 civarında kayıp-kaçak ortalaması bulunduğunu anımsatan Ünal, elektrik dağıtımında özelleştirmelerin akabinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) herkese bir hedef verdiğini, hedefi tutturamamanın faturasının dağıtım şirketlerine kesilmesinin haksızlık olduğunu söyledi.

"ELEKTRİKTE KAYIP BEDELİ HERKESE EŞİT YANSITILMALI" Ünal, Türkiye'de kayıp-kaçak elektriğin yalnızca belirli bölgelerde olduğu algısının bulunduğuna işaret ederek, "Kayıp-kaçak için bölgelerde yüzde rakam vermek biraz yanılgıya itiyor. Bir yerde 100 birim elektrik kullanılıyordur. Onun yüzde 50'si kaçaktır. Yüzde 50'si dersiniz, bir yerde bin hatta 10 bin birim elektrik tüketiliyordur. Onun yüzde 10'u dersiniz, zannedersiniz ki fark çok. Algıda bence bir sıkıntı var" değerlendirmesinde bulundu.

Birikmiş elektrik borçlarının 60 ay vadeli şekilde faturaya yansıtılarak tahsil edilmesi gerektiğini belirten Ünal, "Birisinin bin liralık bir elektrik borcu var. Derseniz ki faizi sildim bin lirayı getir o ihtimali zor görüyorum. Siz ona 60 aya böldüm, 100 lira faturan 105 lira gelecek buna kimse itiraz etmez" diye konuştu.

Ünal, Türkiye'de elektrikte kayıp-kaçak sorununun çözümü için 5 yıllık bir planlama ve çalışma gerektiğini söyledi.

Elektriğe ilişkin yasaların bu yasama döneminde geçeceğine inandığını belirten Ünal, elektrikle ilgili düzenlemelerde itiraz edecekleri bir konunun olmadığını ancak kanunlar çıktıktan sonra mevzuatların hazırlanmasında daha geniş katılımdan yana olduklarını anlattı.

Ünal, elektrikte serbest tüketim limitini aşanların sadece yüzde 7'sinin herhangi bir toptan satış şirketine geçtiğine dikkati çekerek, "Bu algılardan kaynaklanıyor. Elektrik başka yerden alınır mı deniyor" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz