Kadifekale eteklerindeki tünelin belgesel filmi çekilecek

İZMİR'de Konak Belediyesi Kent Tarihi Birimi, İzmir'de, 821 sokaktaki bir evin bahçesinde bulunan ve Roma Dönemi'nde su kanalı olarak inşa edildiği düşünülen tünelle ilgili araştırmaların tamamlanmasının ardından, hem burayla ilgili belgesel film çekecek hem de tanıtım broşürleri hazırlayacak.

Kadifekale eteklerindeki tünelin belgesel filmi çekilecek
İzmir'de, Agora yakınlarından Kadifekale'ye çıkan gizli tüneller bugüne kadar hep konuşuldu. Tünellerin, Kadifekale ile Kemeraltı arasındaki yamaçlarda kurulan antik kentin su ihtiyacını karşılamak için Roma Dönemi'nde inşa edildiği düşünülen su kanalları olduğu üzerinde duruldu. Sakarya Mahallesi 821 Sokak'taki bir evin bahçesinde bulunan bu tünellerden birinde, 19'uncu Yüzyıl'ın ikinci yarısında İzmir'de yaşamış arkeolog Georg Weber'in bahsettiği 'Panagia Galattousa' Sütveren Meryem Dua Evi, geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkarıldı. Konak Belediyesi, tünelin bulunduğu evi satın alıp restore ettirdi. Burası, Konak Belediyesi Kent Tarihi Birimi olarak faaliyete geçti.
Kentin tarihi ve kültürü konusunda çalışmalar yapan Konak Belediyesi Kent Tarihi Birimi, 'Sütveren Anne' inancı için kullanılan bu tünelle ilgili araştırmalarına devam ediyor. Araştırmalar tamamlandıktan sonra tünelli ev ile ilgili hem belgesel film çekilecek hem de tanıtım broşürleri hazırlanacak. Tünel yerli ve yabancı turisitlerin ziyaretine açılacak. Tünelde geçtiğimiz günlerde bir ayin de düzenlenmişti. Weber'in kayıtlarında, günümüze kadar ulaşmış olan tünelin içindeki nişte Meryemana tasviri olduğundan bahsediliyor. Müslümanlar'ın 'süt kuyusu' Hıristiyanlar'ın ise 'Sütveren Meryem' olarak bildikleri bu mekanda, kadınların akan suyu içerek sütlerinin çoğaldığına ve doğurganlıklarının arttığına inandığı öne sürülüyor.

Kaynak: DHA

Kaynak: DHA