Kadınlara hibe programı

GAP BKİ Başkanı Karahocagil: ''Dünyanın sayılı, Türkiye'nin ise en büyük bölgesel kalkınma projesi olan GAP, gelecek kuşaklar için kendilerini geliştirebilecekleri bir ortam yaratılmasını amaçlayan sürdürülebilir insani kalkınma felsefesi üzerine kurulmuştur''

Kadınlara hibe programı

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, ''Dünyanın sayılı, Türkiye'nin en büyük bölgesel kalkınma projesi olan GAP, gelecek kuşaklar için kendilerini geliştirebilecekleri bir ortam yaratılmasını amaçlayan sürdürülebilir insani kalkınma felsefesi üzerine kurulmuştur'' dedi.

Karahocagil, Kadınların ve Kadın Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) Güçlendirilmesi Hibe Programı dolayısıyla bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, programın Avrupa Birliği'nin (AB) finansman desteğiyle uygulandığını hatırlattı.

Programın hibe bileşenleri kapsamında 36 projeye yaklaşık 3 milyon avro tutarında hibe desteği verildiğini dile getiren Karahocagil, uygulamaların başta kadın sivil toplum kuruluşları olmak üzere, kadınların güçlendirilmesine ve bu yolla bölgeler arası gelişmişlik farkının azaltılmasına katkıda bulunacağını bildirdi.

GAP'ta hedefler

GAP'ın temel hedefinin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bu bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkanlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkıda bulunmak olduğunu belirten Karahocagil, projenin çok sektörlü, entegre ve sürdürülebilir bir kalkınma anlayışıyla ele alındığını söyledi.

GAP kapsamında 22 baraj, 19 hidroelektrik santral ve 1.82 milyon hektar alanda sulama sistemlerinin yapımının öngörüldüğünü aktaran Karahocagil, şöyle devam etti:

''Toplam yatırım değeri 44.5 milyar TL olarak tahmin edilen GAP, Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük bölgesel kalkınma projesi olma özelliğini taşımaktadır. GAP'ta nakdi gerçekleşme 38.8 milyar TL'ye, proje kapsamında bugüne kadar üretilen elektrik miktarı 355 milyar kilovat saate, üretilen elektriğin parasal değeri ise 21.3 milyar dolara ulaşmıştır. GAP'ın meydana getireceği yüksek tarım ve sanayi potansiyeli, bölgede gelir düzeyini 5 kat artıracak ve yaklaşık 3.8 milyon kişiye iş imkanı sağlanacaktır.

Dünyanın sayılı, Türkiye'nin ise en büyük bölgesel kalkınma projesi olan GAP, gelecek kuşaklar için kendilerini geliştirebilecekleri bir ortam yaratılmasını amaçlayan sürdürülebilir insani kalkınma felsefesi üzerine kurulmuştur.''

AB Delegasyonu

AB Türkiye Delegasyonu Kurumsal Gelişim ve Sivil Toplum Bölümü Başkanı Erwan Marteil de AB olarak kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımını sağlamanın gerçek demokrasinin ön şartı olduğunu düşündüklerini söyledi.

Güneydoğu, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde kadınların sosyoekonomik anlamda eşitsizlik yaşadığını ifade eden Marteil, insan hakları ve şiddet anlamında da kadınların mağdur edildiğini savundu.

Bu program sayesinde kadınları özellikle sosyoekonomik anlamda desteklemeye çalıştıklarını bildiren Marteil, şunları kaydetti:

''AB olarak kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımını sağlamanın gerçek demokrasinin ön şartı olduğunu düşünüyoruz. AB üyeliğinin ön şartlarından bir tanesi olan ve bizlerin Kopenhag kriterleri olarak nitelendirdiği konulardan bir tanesi de kadınlara bu tür imkanların tanınmasını içermekte. Bu şartlar Türkiye'deki bütün kadınları, bölge farkı gözetmeksizin kapsamalı. Kadın örgütlerinin, Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde gittikçe artan bir sese sahip olduğunu görüyoruz. AB'nin de Türkiye'de cinsiyet eşitliğinin sağlanması açısından kadınları destekleyeceğini belirtmek isterim'' diye konuştu.

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ise konuşmasında kadının toplumsal yaşamdaki önemine değindi.

Programa, Belediye Başkan Vekili Fevzi Yücetepe ile bazı kadın sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

Hibe Programı

GAP BKİ tarafından yürütülen Kadın ve Kadın STK'ların Güçlendirilmesi Hibe Programı, Avrupa Birliği'nce finanse ediliyor.

Güneydoğu, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi gibi Türkiye'nin az gelişmiş bölgelerindeki kadınların ve kadın sivil toplum kuruluşlarının statüsünün yükseltilmesi, kapasitelerinin arttırılması ve bu sayede bölgeler arasındaki kalkınmışlık farklarının azaltılması amacıyla 2 yıldan bu yana uygulanan program için ayrılan 3 milyon avroluk hibe, söz konusu bölgelerdeki 36 kadın sivil toplum kuruluşu tarafından kullanılıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler