Görüş Bildir

Karacadağ pirincine coğrafi işaret alınacak

Diyarbakır'da Karacadağ'ın eteklerinde yaygın olarak üretilen ve "sarı çeltik" olarak da bilinen Karacadağ pirincinin tescili için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunuldu

Karacadağ pirincine coğrafi işaret alınacak

Diyarbakır Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Karacadağ eteklerinde üretilen ve "sarı çeltik" olarak da bilinen Karacadağ pirincinin tescili için Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) başvuruda bulundu.

Diyarbakır'ın yöresel ürünlerini tescillendirip marka haline getirmek için karpuzun ardından Karacadağ pirinci ile burma kadayıfa coğrafi işaret almak amacıyla çalışma yürütülüyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Karacadağ havzası, Çınar, Hazro, Çermik, Kocaköy, Şanlıurfa'nın Siverek ve Viranşehir ile Mardin'ın Derik ilçelerinde üretilen Karacadağ pirincine coğrafi işaret tescili için TPE'ye müracaat ettiklerini söyledi.

"Karacadağ toprağında bol miktarda mineral var"

Geçen yıl Diyarbakır'da 20 bin dekar alanda 10 bin 350 ton pirinç üretildiğini kaydeden Atalar, "sarı çeltik" olarak da bilinen bu pirincin başka bölgelerde de kültür çeltiği olarak yetiştirildiğini kaydetti.

Ancak o bölgelerde üretilen aynı pirincin yörede yetiştirilen çeltikten farklı olduğunu dile getiren Atalar, "Karacadağ bölgesindeki toprak yapısı bol miktarda mineral barındırıyor. Karacadağ'ın özel toprak yapısı ve sulama suyuna uyum göstermiş olması bu çeltik ürününü diğer çeşitlerden ayırıyor" dedi.

"Kar suyuyla yetiştiriliyor"

Atalar, yöresel pirinci, kültür pirincinden ayıran özelliklerden birinin üretimde kullanılan suyun sıcaklığı ile sulama yönteminin olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Ayrıca çeltik tarımında kullanılan sulama suyunun özellikleri de diğer kültür çeltiklerinden farklılık gösterir. Kültür çeltikleri 15 derece üzerindeki sıcaklığa sahip sulama suyu ile yetiştiriliyor. Oysa, Karacadağ çeltiği kış mevsiminde yağan karların erimesiyle derelerde 5-10 derece arasında akan serin kar sularıyla yetiştiriliyor. Yörenin toprak yapısı ve yetiştirilme şekli nedeniyle Karacadağ pirinci diğer çeltik çeşitlerinden farklıdır."

Karacadağ çeltiğinin dış görünüm yönünden en dikkat çekici yönü çeltiğin ve pirincin rengi olduğuna değinen Atalar, bu çeltiğin saman sarısı ile açık kahve tonlarında olduğunu bildirdi.

Atalar, pirincin açık beyaz renkte olmamasının ürünün besleme değerini yükselttiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Özellikle protein, vitamin ve enzim yönünden Karacadağ pirinci diğer pirinçlere göre daha zengindir. Tane bünyesindeki yüksek protein ve yüksek nişasta ürünü lezzetli kılmaktadır. Bu çeltiğin pişme esnasında içerdiği uçucu yağ asitleri nedeniyle de aromatik özellik taşımaktadır. Piyasada satılan ıslah çeşitleri pişme sonrasında kokusuz ya da pirince özgü samanımsı bir kokuya sahipken pirincimiz nane kekik karışımı kendine özgü hoş bir kokuya sahiptir."

"Karacadağ pirinci aranan bir ürün haline gelecek"

 Pirinçteki ham protein oranının çeşitlere ve çevre şartlarına bağlı olarak yüzde 7-8 arasında değişiklik gösterdiğini, Karacadağ pirincinde ise bu oran yetiştirme koşulları ve toprak özelliklerine bağlı olarak yüzde 10 civarında olduğunu vurgulayan Atalar, "Tescillemenin ardından başka yerlerde üretilen pirinç, Karacadağ pirinci adıyla satılamayacak. Bu sayede Karacadağ pirinci markalaşacak ve aranan bir ürün haline gelecek. Bunun sonucunda üreticinin geliri artacak" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi