Kariyer eğitimi

Dicle Üniversitesi (DÜ)’nde öğrencilerin iş becerilerinin gelişmesi ve istihdamı amacıyla kurulan KADAM, bir yılda 18 bin kişiye hizmet verdi. 4 bin 200 kişi de merkezden birebir danışmanlık hizmeti aldı.

Kariyer eğitimi

Dicle Üniversitesi Yabancı Diller Meslek Yüksekokulu ve Kariyer Danışmanlık Merkezi (KADAM) Müdürü Doç. Dr. İlhan Kaya, kurulduğundan bu yana iş istihdamı, öğrenci ve vatandaşları doğru işe yönlendirmeye çalıştıklarını söyledi. Daha çok Amerika gibi gelişmiş ülkelerdeki devlet üniversitelerinde bu tür merkezlerin yer aldığını anlatan Kaya, Türkiye’deki devlet üniversitelerinde ise böyle bir hizmetin pek bulunmadığını ifade etti. AB projesi kapsamında bir yıllık süreliğine kurulduğunu belirten Kaya, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç’ın desteğiyle projenin artık kurumsallaştığını dile getirerek, Yabancı Diller Meslek Yüksekokulu’nun bünyesinde hizmet sunduğunu anlattı. Sadece Dicle Üniversitesi’ndeki öğrencilere hizmet vermediklerine dikkat çeken Kaya, Diyarbakır ve birçok ile de hizmeti götürmeye çalıştıklarına vurgu yaptı.

“MERKEZ DAHA ÇOK ABD’DEKİ ÜNİVERSİTELERDE VAR”

KADAM’ın daha çok Amerika’daki devlet üniversitelerinde bulunduğunu kaydeden Kaya, “Bu merkezin öğrencilerle dış dünya arasında köprü kurmaya çalışıyor. İş firmalarıyla bağlantı kurmalarını sağlıyoruz. Sadece iş bulması değil öğrenci ve vatandaşların uygun bir işe yerleşmesine de vesile oluyoruz. Kişilik ve karakterine de uygun bir yere yerleşmesini sağlıyoruz. Öğrencinin ufkuna hitap eden alternatifleri sunmaya çalışıyoruz. Uluslar arası eğitim fuarı oldu burada öğrenciler yurt dışı eğitim ve staj imkanlarını da bu şekilde öğrenmiş oldu.” dedi. Öğrencilerin kariyer planlamasına da yardımcı olduklarını ifade eden Kaya, öğrencilere web tasarım kursunun yanı sıra birçok farklı alanda eğitim sunduklarını söyledi.

“İŞADAMLARI VE ÖĞRENCİLER ARASINDA KÖPRÜ KURULUYOR”

İşadamlarıyla öğrencileri de buluşturmaya çalıştırdıklarını anlatan Kaya, Turkcell ve Bilim İlaç gibi büyük firmaların da öğrencilerle bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulunmaya çalıştıklarını belirtti.

Öğrencilerin gelecek hayatlarında iş imkanlarının olması için stajın çok önemli bir unsur olduğunu kaydeden Kaya, bu yüzden öğrencilerin staja yönlendirilmesi konusunda da yardımcı olmaya çalıştıklarını dile getirdi. Turizm ve Otelcilik Bölümü’nde okuyan öğrenciler için Antalya’daki otellerde staj yaptırmaya çalıştıklarını anlatan Kaya, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Antalya’daki otellerle görüşüyoruz ve öğrencilerin orada staj yapma imkanına sahip olması için girişimlerimiz oluyor. Yurt dışı stajlarına da aynı şekilde öğrencileri yönlendiriyoruz. Sadece öğrenciler değil Diyarbakır’dan da birçok vatandaşımız gelip bizden danışmanlık hizmeti aldı. Yeteneklerini keşfediyor, kendini geliştiriyor ve iş hayatındaki yerini almış oluyor. Böyle olduğu zaman öğrenci kendi kabiliyetinin farkına varıp kendini yönlendiriyor.”

“MERKEZ 18 BİN KİŞİYE ULAŞTI”

KADAM olarak şu ana kadar 18 bin kişiye ulaştıklarını söyleyen Kaya, üniversitedeki öğrenci sayısının 23 bin olduğunu aktardı. Kaya, Diyarbakır’dan gelen öğrenciler de hesaba katılırsa üniversitedeki her iki öğrenciden birinin danışmanlık hizmetini aldığını ifade etti. Hizmetlerden yararlanan öğrencilerin özel ya da kamu sektöründe yerini almaya başladığını kaydeden Kaya, iş adamlarının eleman sıkıntıları için ilk başvurdukları yerler arasında merkezin yer aldığı bilgisini verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz