Görüş Bildir

KDK, eksik ödemeye yapılan itirazı haklı buldu

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), mahkeme kararı sonucunda göreve iade edilen şikayetçilerin çalışamadıkları döneme ilişkin yoksun kaldıkları parasal hakların eksik ödendiği iddiasıyla gelen başvuruları haklı buldu.

KDK, eksik ödemeye yapılan itirazı haklı buldu

Sözleşmeli uzman olarak çalışan iki şikayetçinin, dil şartını sağlayamadıkları gerekçesiyle 2014 yılı başında iş sözleşmeleri yenilenmedi. İki uzmanın açtığı davada, mahkeme iş sözleşmelerinin yenilenmemesine ilişkin işlemin yürütmesini durdurdu.

İdare tarafından tekrar göreve başlatılan şikayetçiler hakkında görülen davada, mahkeme bu kez esastan karar verdi. Mahkeme, uzmanların sözleşmelerinin yenilenmemesi işleminin iptalini ve parasal kayıplarının taraflara ödenmesini kararlaştırdı.

Şikayetçiler ise idarece kendilerine ödenmesi gereken net maaş üzerinden yeniden gelir vergisi kesilerek eksik ödeme yapıldığını iddia ederek, mükerrer kesintilerin iadesi için KDK'ya şikayette bulundu.

İTİRAZI HAKLI BULUNDU

KDK'nın kararında, dosyadaki bilgi, belge ve bilirkişiden alınan rapor doğrultusunda, şikayetçilere ödeme yapılırken idarenin hatalı olarak net ücretler üzerinden tekrar gelir ve damga vergisi kesintisi yapmasının hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu değerlendirmesinde bulunuldu.

Çalışılmayan döneme ait yoksun kalınan parasal haklara ilişkin ödemelerin gelir ve damga vergisine tabi olduğu vurgulanan kararda, uyuşmazlığın, idarenin şikayetçilere ödeme yaparken net ücretler üzerinden ikinci kez damga ve gelir vergisi kesintisi yapmasından kaynaklandığı belirtildi.

KDK, her bir şikayetçiden haksız kesilen ve bilirkişi raporunda hesaplanan mükerrer damga ve gelir vergisi tutarlarının şikayetçilere ödenmesi için yeni bir işlem tesis etmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna tavsiyede bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi