Görüş Bildir

KDK'nın tavsiye kararıyla şef kadrosuna atandı

Kamu Denetçiliği Kurumunun tavsiye kararıyla mağdur edildiği belirlenen ve şef kadrosuna atanamayan üniversite çalışanı yeni görevine kavuştu

KDK'nın tavsiye kararıyla şef kadrosuna atandı

Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK), tavsiye kararıyla mağdur edildiği belirlenen üniversite çalışanı, atanamadığı şef kadrosunda görevlendirildi.

Bir üniversitede çalışan başvurucu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan görevde yükselme sınavında başarı sağlayarak şef unvanı aldı.

Tercih sonrasında bir fakültenin şef kadrosu için yedek sırada yer alan başvurucu, boş olan kadroya yaptığı müracaatın reddedilmesi üzerine konuyu KDK'ya taşıdı.

Şikayeti inceleyen KDK, ilgili üniversiteye başvurucunun mağduriyetinin giderilerek boş şef kadrosuna atanmasına yönelik tavsiyede bulundu. Kurumun tavsiye kararına uyan üniversite, söz konusu personeli belirtilen kadroya görevlendirdi.

"BAŞVURANIN HATASINDAN KAYNAKLANMIYOR"

Kararda, "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik"te, atanmaya hak kazanan personelin, başarı sıralaması listesinin kesinleşmesinin ardından en yüksek puandan başlamak üzere belirlenen sıralamadaki başarı puanına göre atanacağına yönelik hüküm bulunduğu hatırlatıldı.

Aynı yönetmelikte boşalan kadrolar için başarı sıralamasının kesinleştiği tarihten itibaren 6 aylık süreyi aşmamak üzere yedekler arasından atama yapılabileceğine ilişkin düzenleme olduğunun aktarıldığı kararda, başvurucunun bu süreyi geçirdiği gerekçesiyle atanamadığı bildirildi.

İdarelerin işlem tesis ederken hukuka bağlı olmasının, hukuk kuralları içinde hareket etmesinin gerektiğine işaret edilen kararda, başvuranın hatasından kaynaklanmayan bir durumdan dolayı gerekli tedbirlerin alınmadığı vurgulandı.

Kararda, başvurucunun mağdur edildiği, atama yapılmamasının hukuka, hakkaniyete aykırı olduğu ifade edildi.

KDK'nın tavsiye kararında, idarenin atama işlemini yapması gerektiği kaydedildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi