Kira gelir beyanınızı yapın

Diyarbakır Vergi Dairesi Başkanı Ramazan Yaşar, kira gelir beyanlarının vatandaşlar tarafından ivedilikle yapılması gerektiğini duyurdu.

Kira gelir beyanınızı yapın

Diyarbakır vergi Dairesi Başkanı Ramazan Yaşar, beyana tabi gelirleri sadece kira, ücret, menkul sermaye iradı, diğer kazanç ve iratlardan oluşan mükelleflerin 2020 yılı gelir vergisi beyannamelerini 31 Mart 2021 tarihine kadar vermeleri gerektiğini açıkladı. Yaşar, 2020 yılına ilişkin beyannameler www.hazirbeyan.gib.gov.tr  adresinden kolaylıkla verilebilineceğini söyledi.

Yazala açıklama yapan ve kira geliri olan vatandaşların beyanname vermesi gerektiği çağrısını yapan Yaşar, şöyle dedi;

BEYANNAME VERİLMELİ

            Mükellefler beyannamelerini vergi dairelerinde verebileceği gibi çok daha hızlı, güvenilir ve kolay bir şekilde Hazır Beyan Sistemini kullanarakta verebileceklerdir. İlk defa beyanname verecek ve mükellef olacaklarda aynı sistemi kullanabileceklerdir.

            Mükelleflerimiz 2020 yılı için 6.600 TL ‘yi aşan miktarda konut kira geliri elde etmişlerse beyanname vereceklerdir. 6.600 TL’nin altında kalan konut kira gelirleri için ise beyanname verilmesine gerek bulunmamaktadır. Elde edilen kira gelirlerinin süresinde beyan edilmesi kaydıyla 6.600 TL’lik tutar için istisna uygulanacaktır. Bu bakımdan bu gelirlerin süresinde beyan edilmesi önem arz etmektedir.

            Mükelleflerimiz www.hazirbeyan.gib.gov.tr adresinden kullanıcı kodu veya e-devlet şifresi ile girerek önceden hazırlanmış bilgileri kontrol edip, kira geliri ve indirimlerini yazarak beyanlarını onaylayacak ve tahakkuk bilgilerine ulaşacaktır. Beyannamenin verilmesini müteakip 2 taksit halinde ( 1. Taksit Mart ayı sonu – 2. Taksit Temmuz ayı sonu) yine Hazır Beyan Sistemi üzerinden, anlaşmalı bankalardan Kredi Kartı - Banka Kartı ile veya vergi dairesi veznelerinden nakit ödeme yapılabilecektir.

7256 SAYILI KANUNA İLİŞKİN HATIRLATMA

            7256 Sayılı Kanunun ilk taksit ödeme süresi 1 Mart 2021 tarihinde son bulmuş olup, peşin ödeme seçeneğini tercih edip bu tarihe kadar ödeme yapmayan mükelleflerimiz 31 Mart 2021 tarihine kadar ödeme yapmaları halinde kanunun sağladığı imkanlardan yine de yararlanabileceklerdir.

            Ayrıca taksitli ödeme seçeneğini tercih edip, ilk taksitini süresinde ödeyen mükelleflerimizin ikinci taksit ödeme süresinin son günü olan 31 Mart 2021 tarihine kadar kalan tüm borcu ödemeleri halinde katsayı uygulanmayacak, hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından %50 indirim uygulanacaktır.

            Bunun yanında, taksitli ödeme seçeneğini tercih eden mükelleflerimizin yapılandırmalarının bozulmaması için ilk iki taksitin süresinde ödenmesi gerektiğinden, ikinci taksitlerini 31 Mart 2021 tarihine kadar ödemeleri zorunludur."

Kaynak: Diyarbakır Söz