Kırsal mahallelerde su dezenfeksiyon çalışması

Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü, halk sağlığını korumak amacıyla 13 ilçeye bağlı kırsal mahallelerde içme suyu dezenfeksiyon çalışması başlattı. 500 su kaynağında yapılacak dezenfeksiyon çalışmalarının tamamlanmasıyla yaklaşık 400 bin kişi bu hizmetten yararlanmış olacak.

Kırsal mahallelerde su dezenfeksiyon çalışması

DİSKİ Genel Müdürlüğü, 4 merkez ilçeye bağlı 160 kırsal mahallenin su dezenfeksiyon çalışmalarını tamamlamasının ardından benzer çalışmayı 13 ilçeye bağlı kırsal mahallelerdede başlattı. Çalışmanın tamamlanmasıyla yaklaşık 400 bin kişi bu hizmetten yararlanmış olacak.

Su dezenfeksiyon çalışmalarının başladığı Çermik’in kırsal mahallelerindeki çalışmaları yerinde inceleyen DİSKİ Genel Müdürlüğü Su Tesisleri Daire Başkanı Murat Taban, Büyükşehir Yasası’nın iki yıl önce hayata geçmesinin ardından 4 merkez ilçeye bağlı kırsal mahalleler ile 13 ilçeye bağlı kırsal mahallelerde fizibilite çalışmalarına ağırlık verildiğini kaydetti. Taban, şöyle konuştu: “Biz son iki yıldır tüm kırsal mahallelerde çalışma başlatarak fizibilite çalışmamızı bitirdik. Merkeze bağlı yaklaşık 160 kırsal mahallede su depolarındaki dezenfeksiyon çalışmalarımız sona erdi.”

400 bin kişi yararlanacak

Taban, 13 ilçeye bağlı kırsal mahallelerde dezenfeksiyon çalışmalarını Çermik’ten başlatıldığını ifade ederek, “Şu an Çermik ilçemizin Petekkaya Mahallesi’ndeyiz. Burada su dezenfeksiyon çalışmalarını yerinde görmeye geldik. Çermik ilçemizin tüm köylerinde içme suyu dezenfeksiyon çalışmalarını yapıyoruz. Sadece buradaki çalışmamız 40 bin nüfusa hitap edecek.” dedi. Taban, 500 su kaynağında yapacakları su dezenfeksiyon çalışmaları ile toplamda yaklaşık 400 bin kişiye hizmet götürüleceğini ifade etti.

Dezenfeksiyon çalışmaları kapsamında klorlama yapıldığını kaydeden Taban, klorlamanın asıl amacının halk sağlığını korumak olduğunu söyledi. Taban, “Klorlamanın olmadığı yerlerde doğal olarak suda bakteriler ürüyor. Ve o su bekletildiği zaman bakteri oranı yükseliyor. Bu da halk sağlığını tehdit ediyor.” diye konuştu.

Güneş enerji sistemi kuruyoruz

Bazı su kaynaklarında kurulan güney enerji sistemleri hakkında da bilgi veren Taban, elektrik enerjisinin olmadığı kaynak sularında güneş enerjisi sistemi kurarak dozajlama yapacaklarını aktardı. Taban, şöyle devam etti: “Bine yakın kırsal mahallenin yüzde 25’inde güneş enerjisi ile çalışan dozajlama sistemi kuracağız. Bu sistem güneşli günlerde dozajlamayı güneş enerjisi sistemi ile yapar. Akşam ve bulutlu günlerde ise aküde depolanmış güneş enerjisi dolayısıyla dozajlamaya devam eder. Dozajlama sistemi için zaten büyük bir enerjiye ihtiyaç yok. Klorlama sistemi güneş enerjisine çok uygun bir sistem. Elektrik sisteminin olmadığı su kaynaklarımız var. Bu kaynakları zaman içerisinde güneş enerjisi ile çalışan sistemler haline getireceğiz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz