KOBİ'lere 100 milyar liralık finansman

Vakıf Katılım'ın KOBİ’lere, 2023 yılında sağladığı destek 100 milyar lirayı buldu.

KOBİ'lere 100 milyar liralık finansman

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Vakıf Katılım, katma değerli ve istikrarlı ekonomik büyümenin temelini oluşturan imalat, istihdam, ihracat ve inovasyon alanlarında itici güç olan KOBİ'leri desteklemeye devam ediyor.

Uygun koşullarda finansmana kolay erişim için odalar, borsalar, organize sanayi bölgeleri yönetimleri ve meslek odaları ile işbirlikleri yapan Vakıf Katılım'ın KOBİ'lere 2023'te verdiği destek 100 milyar liraya ulaştı.

"KATILIM BANKALARININ KOBİ SEGMENTİNDEKİ PAYI, KONVANSİYONEL BANKALARA GÖRE DAHA YÜKSEK"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben, mevcut tüm kaynaklarını reel sektörün gelişimi ve büyümesi doğrultusunda yönlendirerek reel sektörün ihtiyaçlarına ivedilikle cevap üretmek misyonuyla hareket ettiklerini belirtti.

Kullandırdıklarını krediler içinde KOBİ kredilerinin payının 2023 sonu itibarıyla yüzde 42,7'ye yükseldiğini aktaran Akben, "Sunduğumuz nakdi ve gayri nakdi desteğini de 2023'te bir önceki yıla oranla yüzde 72,1 artırarak 100 milyar liraya ulaştırdık. Mevcut verilere göre katılım bankalarının kullandırdığı fonlarda KOBİ segmentinin payının konvansiyonel bankacılığa göre daha yüksek olduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

İŞLETMELERİN, ÇİFTÇİLERİN, ESNAFIN YANINDA

Akben, 2023 yılında 31 adet çatı kurum anlaşmaları yoluyla iş birliğine imza attıklarını vurgulayarak, "Tarımda sanayileşmeyi ve modern tarımı teşvik etmek amacıyla geliştirdiğimiz Tarım Paketi kapsamında müşterilerimize uzun vadeli finansman imkânları sağladık. Diğer yandan Vadeli İhracatın Finansmanı ile ihracatçı firmalara ihracat akreditifinden doğan vadeli alacaklarını peşin tahsil etmelerine imkân sağlayan finansman desteği sunduk. KOBİ’lere ve işletmelere de Tedarikçi Finansman Sistemi, ithalat-ihracat finansman desteği, Yazar Kasa POS, Sanal POS, Mobilde POS, Mobil GPRS POS, Sabit ADSL POS, Taksitli Sanal POS gibi POS ürünleri, VKart Business, ve Ferah Kart gibi kredi kartı ayrıcalıkları tanıdık." açıklamasında bulundu.

500'ÜN ÜZERİNDE PROJEYE ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK HİZMETİ

Akben, "Paris İklim Değişikliği Anlaşması" kapsamında oluşturulan "Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Reformu" ve "Yeşil Mutabakat Eylem Planı" programlarına uygun olarak "Yeşil Enerji Dönüşümü" ve "Enerji Verimliliği "yatırımlarıyla ilgili projeler gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Enerji konusunda özel sektör ve kamu kurumlarıyla işbirliklerine gittiklerini belirten Akben, sözlerini şöyle tamamladı:

"Arazi/ Çatı GES, RES, Biokütle ve Akıllı Şehirler alanlarındaki yatırımlara finansman kaynağı sağlamak adına çalışmalara imza attık. Bu kapsamda 2023 yılında 130 megavat gücü aşan 500'ün üzerinde projeye ücretsiz danışmanlık hizmeti sağladık ve 134 farklı proje yatırımına yaklaşık 1,8 milyar lira destekte bulunarak dışa bağımlılığının azaltılmasında öncü rol oynadık.

2024 yılında da coğrafi kapsama alanımızı artırarak hizmet ağımızı genişletmeye, dijital dönüşüm projelerine ağırlık vermeye devam edeceğiz. Ürün ve hizmet yelpazemizi genişleterek daha fazla işletmenin hizmetine sunacağız. İşbirliklerine devam ederek KOBİ’lerin ticarini hayatını kolaylaştırmayı sürdüreceğiz."

Kaynak: Diyarbakır Söz