Görüş Bildir

"Konut almak isteyenler yıl sonuna kadar harekete geçmeli"

Gayrimenkul sektörünün temsilcileri, ev almak veya konut yatırımı yapmak isteyen vatandaşların kısa süre içerisinde harekete geçmesi gerektiğini, 2 aylık süreçte kayıplarını telafi etmeyi amaçlayan sektörün 2016'ya zamla gireceğini belirtiyor.

Özellikle siyasi istikrarsızlık ve artan faiz oranları nedeniyle son 5-6 aydır konut satışlarında belirgin bir azalma yaşandığını kaydeden uzmanlar, bu yüzden maliyetlerin artmasının ve döviz kurunun yükselmesinin henüz ev fiyatlarına zam olarak yansımadığını ifade ediyor. Sektör temsilcileri, konuya ilişkin görüşlerini paylaştı.

Beyttürk İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğurcan Barman, "1 Kasım seçimlerinin sektöre nasıl yansıyacağını şu 4 günlük sürede bire bir gördük. 4 günde buna şahit olduk" dedi.

Tek parti iktidarının çıkmadığı 7 Haziran seçimleri sonrası gayrimenkul sektöründe yaşanan durgunluğa değinen Barman, yabancı yatırımcının güven olmayan yerlerden korktuğunu ve çekindiğini, güvenli limana gitmek istediğini söyledi.

Barman, "Seçimlerden tek parti iktidarının çıkması yabancı yatırımcı için büyük önem teşkil ediyor. 4 Kasım'da başlayan Emlak Fuarı'na gelmek isteyen yatırımcıların sayısının artması nedeniyle uçak bulamadıklarını biliyoruz" diye konuştu.

İstikrarın olmadığı yerde yatırımcıların tedirgin olduğunu anlatan Barman, "Konut sektörü, siyasi belirsizliğin yaşandığı 5 aylık süreçte yaşanan kayıpları 2 ayda atlatacaktır. Buna inanıyoruz. Ekonomik parametrelerdeki hareketler de bu görüşümüzü destekliyor" ifadelerini kullandı.

Barman, konut üreticilerinin sektörde yaprak bile kıpırdamadığını belirten sözleri olduğunu anımsatarak, 7 Haziran'dan sonra kendi konut satışlarında yüzde 60'a varan azalmalar yaşandığı bilgisini verdi.

Yabancı ve yerli yatırımcıların bundan sonra yatırım faaliyetlerine yoğunlaşacağını kaydeden Barman, gayrimenkul sektörünü hareketli günlerin beklediğini söyledi.

BARMAN: "KONUTTA YÜZDE 30'A VARAN ZAM OLACAKTIR"

Barman, konut fiyatlarında sürekli artış yaşandığını belirterek, yıl içerisinde artan maliyetlerin konut fiyatlarına yansıtılmadığını ifade etti.

Gelecek yıldan itibaren konut fiyatlarında artış yaşanacağını dile getiren Barman, "Yıl içerisinde fiyatlarına yansımayan maliyetlerdeki artışların iki ay içerisinde konut fiyatlarına yansıyacağını düşünüyorum. Zam oranı yüzde 30 civarında olacaktır ancak yüzde 30'a kadar kademe kademe artış olabilir" dedi.

Barman, iki ay içerisinde konuta herhangi bir zam yapılmasının olağan dışı olacağını kaydederek, "Bu iki ayda kaybettiğimiz zamanı toparlayacağız. Ondan sonra zam gelecektir. Konut almayı düşünenler bu iki ay içerisinde mutlaka almalı" diye konuştu.

 BABACAN: "MALİYET ARTMASA DA TALEP SONUCU FİYAT YÜKSELECEKTİR"

Babacan Yapı Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Babacan, 4-5 aydır gayrimenkul sektöründe bir durgunluk olduğunu belirterek, 1 Kasım seçimlerinde herkesin zihninden siyasi belirsizliğin silindiğini söyledi.

Yatırım yapmak isteyenlerin bu süreçte bekle-gör pozisyonuna girdiğini dile getiren Babacan, "2015'in son 2 ayı ile birlikte 2016 yılının emlak ve konut sektörünün altın yılını olacağın düşünüyorum. Çünkü yerli yatırımcıların yanı sıra yabancı yatırımcılar 6 ayda belirsizlik nedeniyle çok yoruldu" dedi.

Babacan, Türkiye'nin çevresindeki karışıklıkların da bu yorgunlukta etkisi olduğunu kaydederek, yıl içerisinde yaşanan döviz kurunun yükselmesinin sektöre olumsuz etki ettiğini bildirdi.

İstanbul'da özellikle merkezi noktalardaki arsaların dolarla satıldığını aktaran Babacan, dolar yükselince arsa ve konutların maliyetinin de arttığını ifade etti.

Babacan, "Sektör, 5-6 aylık durgunluk süresinde fiyatları artırmadan kampanyalarla konut satmaya çalıştı. Şu anda fiyatları artırmadığımız dönemdeyiz. Bence konut almak isteyenler yıl sonuna kadar harekete geçsin, şu 2 aylık süreyi değerlendirsin. Çünkü 2016'da taleple orantılı fiyatların artması söz konusu. Maliyet artmasa da talep sonucu fiyat yükselir" diye konuştu.

BAYRAK: BU FİYATLARA 4-5 AY SONRA KONUT BULUNAMAYACAK"

AB Grup Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Bayrak, seçim sonrasında gayrimenkul piyasasındaki yavaşlamanın sona ereceğini ve başta Araplar olmak üzere yabancı yatırımcıların gayrimenkul talebinin artacağını söyledi.

7 Haziran seçimleri sonrasında hükümetin kurulamamasına bağlı olarak döviz kurlarında yaşanan artışın tüm sektörleri olduğu gibi inşaat sektörünü de ekonomik çıkmaza soktuğunu dile getiren Bayrak, 1 Kasım seçimleriyle siyasal istikrarın sağlanmasının umutlarını artırdığını bildirdi.

Bayrak, malzeme ve işçilik maliyetlerindeki artışın konut fiyatlarını etkilediğini kaydederek, "2015'in ilk dokuz ayında yıllık işçilik maliyet artışı yüzde 8,2, inşaat malzemesi maliyetleri artışı ise yüzde 5,2 oldu ve yıllık enflasyonun altında kaldı. İnşaat maliyetlerinin azalması, yatırımcıyı satın alma konusunda daha cesur bir noktaya taşıyacak" diye konuştu.

Mevcut inşaat işlerinin eylül ile sona eren üçüncü çeyreğin ardından ekim ayında da gerilediğini, yeni alınan inşaat işleri seviyesinde de düşüş gözlendiğini aktaran Bayrak, 2015 sonuna kadar 5 milyar dolara ulaşması beklenen ve 2016'da 10 milyar doları hedefleyen bir sektörden söz ettiklerini, sektörün hızla canlanacağını anlattı.

Bayrak, "Ülkemizdeki hızlı nüfus artışı, kentsel dönüşüm projeleri, üçüncü köprü projesi ile yeni konut proje alanlarının ön plana çıkması ve mütekabiliyet yasası ile yabancıya konut satışında beklenen artış, sektörü hala cazip kılıyor. Tüm bu ayrıntılardan yola çıkarak 2016'da sektörü daha diri göreceğimize inanıyorum. Şu anda tam gayrimenkul alma zamanı. 4-5 ay sonra bu fiyatlara arsa ve konut bulunamayacak" ifadelerini kullandı.

ÇOLAK: "SON 2 AYDA GEÇEN YILIN SATIŞ RAKAMLARINI YAKALARIZ"

Çolakoğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Akif Çolak, yılın ilk 10 aylık dönemini konut sektörünün ekside kapattığını düşündüklerini belirterek, "Konutta, son 2 ayda yaşanacak hareketlilikle geçen yılı yakalayabiliriz. Geçen yıl 1 milyon 165 bin konut satılmıştı. Bu yıl da 900 küsur binlerde şu anda. Son 2 ayda bu rakamı yakalayabiliriz diye düşünüyorum" dedi.

Konut faizlerinin yükselmesinin de satışları olumsuz etkileyen faktörler arasında olduğunu anımsatan Çolak, siyasi istikrarla faizlerin düşüş eğilimine gireceğini, 1 Kasım'dan birkaç gün sonra özel bir bankanın kredi oranını düşürdüğünü, bunun güzel bir gelişme olduğunu söyledi.

Çolak, 120 ay vadeli kredile oranlarının düşmesiyle vatandaşların konut alımında daha rahat karar verebileceğini bildirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi