Görüş Bildir

Korkunç ekmek israfı!

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, ''Türkiye'de her gün 7 milyon ekmek israf edilmektedir. Bu 7 milyon ekmeğin maalesef 2,5-3 milyon adedi fırınlardaki israftır'' dedi.

Korkunç ekmek israfı!
Balcı, Türkiye Fırıncılar Federasyonu tarafından Samsun My House Otel'de düzenlenen ''Karadeniz Bölge Toplantısı''na verilen arada basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Gıda Kodeksi ve Ekmek Tebliğiyle ilgili özellikle Temmuz ayından itibaren yürürlüğe girecek meddeler konusunda bilgilendirmelerde bulunduklarını belirten Balcı, Türkiye genelinde yaşanan mesleki sorunları Karadeniz Bölgesi'nde de gördüklerini dile getirdi.

Ülke genelinde yaşanan fırın enflasyonu ve haksız rekabetin bölgede de yaşandığını, fırın enflasyonunun tüketiciyi mağdur ettiği gibi ülke ekonomisine de ciddi zararlar verdiğini ifade eden Balcı, şunları kaydetti:

''Türkiye'de her gün 7 milyon ekmek israf edilmektedir. Bu 7 milyon ekmeğin maalesef 2,5-3 milyon adedi fırınlardaki israftır. Dolayısıyla bu israfın önüne geçmemiz için hijyen ve kaliteli ortamda ekmek üretimini devam ettirebilmemiz adına fırın enflasyonunun önüne geçmemiz gerekiyor. Aksi taktirde hem hijyen ve sağlıklı ortamda ekmek üretme imkanını kaybetmiş olacağız hem kaliteli ekmek üretimini kaybetmiş olacağız hem en çok muzdarip olduğumuz konu olan ekmek israfının önüne geçme noktasında bir başarı sağlayamamış olacağız.''

"Sağlıklı ve hijyenik ortamda ekmek üretimi"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile başlatılan hijyen eğitimi konusunda gerekli başvuruların illerden alındığını, konuya hassasiyet gösterdiğini vurgulayan Balcı, çalışan işçilerin eğitimi konusunda gerekli gayretin gösterildiğini ifade etti.

Çalışanların eğitimli olmasının, hijyenin daha da artırılarak devam ettirilmesi noktasında önem taşıdığını aktaran Balcı, ''Bugüne kadarki çalışmalarda, gerek Bakanlık gerek Federasyon olarak sağlıklı ortamda ve hijyen şekilde üretimi esas almışızdır. İkinci aşamada kaliteli ekmek gelmiştir. Sağlıklı ve hijyenik ortamda ekmek üretmek, bizim olmazsa olmazımızdır'' dedi.

Gazetecilerin, Samsun'da açılan bir halk ekmek fabrikasının ildeki fırıncı esnafı tarafından tepkiyle karşılanmasını ve konuya ilişkin görüşlerini sorması üzerine Balcı, şunları söyledi:

''Bu sektörde faaliyet gösteren fırıncı esnafımıza 40 yıldır makine üretip, makine satan bir firmanın 40 sene sonra bu kesimde faaliyet gösteren esnafımızın işini yapmasını ve haksız rekabet yapmasını tasvip etmemiz söz konusu değil. Bu konuda meslektaşlarımın gerekli tepkiyi ve duyarlılığı göstereceği inancını taşımaktayım. Son derece yanlış olan uygulamaya bizlerin sesiz kalması söz konusu değildir. Türk fırıncı esnafı bu mağduriyeti yaşayan Samsun fırıncı esnafının yanındadır. Bu mücadeleyi, tepkiyi hep beraber vereceğimizin altını çiziyorum. Hiç bir zaman buradaki fırıncı esnafımızın kendisini yalnız hissetmemesi gerekir.''

Karadeniz yöresine özgü üretilen ekmeğin yerini hiçbir zaman haksız rekabet yapılarak üretilen ekmeğin almayacağı inancını taşıdıklarını belirten Balcı, halkın da bu tür ekmeğe rağbet göstermediğini, vatandaşın damak tadına hitap eden ekmeği tükettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi