Koyun üreticisi tepkili

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “Koyun eti dana etine göre daha ucuz, ama kokuyor diye kimse yemiyor” açıklamasına Güneydoğu’daki besicilerden sert tepki geldi.

Koyun üreticisi tepkili

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin koyun eti gafı küçükbaş hayvancılığın can damarı olan Güneydoğu'daki besicilerin sert tepkisine neden oldu.

Gebe koyunlarını maliyetlerin artmasıyla kesime göndermek zorunda kalan üreticiler, “Bunun günahı vebali onların boynunda. Koyun eti danaya göre ucuz ve kokuyor diye talep görmüyormuş. Bakan beyin, süt koyunlarının kesime gönderilmesiyle peynir fiyatlarının 200 liranın üzerine çıkmasından haberi yok galiba. Süt veren sağımlık inekler ve koyunlar kesime gitti, hem de gebe olarak. Şimdi de bu süt ve süt ürünleri niye bu kadar arttı diye hiç düşünmüyorlar. Hayvancılığı el birliğiyle bitirdiler” diye tepki gösterdiler.

YAYLADAN DÖNDÜLER HAYVANLARI DOYURAMIYORLAR

İlkbahar ve yaz mevsiminde başta Karacadağ bölgesi olmak üzere Kulp, Lice, Muş, Bingöl'deki mera ve yaylalardaki otlaklarda küçükbaş hayvan sürelerini otlatan besiciler, kış mevsiminin başlamasıyla geçtiğimiz Kasım ayının son haftası itibariyle yaylalardan köylerine döndüler.

Ancak, hayvanları bahar ayına kadar nasıl doyuracaklarını kara kara düşünen besiciler, artan yem ve saman fiyatları ve Tarım Bakanlığının gerekli desteği sağlamaması nedeniyle çareyi, doğumlarına bir ay kalan süt koyunlarını kesime göndermekte buldu. Ocak ayında koyunların kuzulama dönemi olmasına rağmen damızlık anaç koyunlar Aralık ayında kesime gönderildi. Annelerinin karnından can çekişerek çıkarılan ve köpeklere yedirilen canlı yavruların görüntüleri vicdanları sızlattı.

TÜMÜ GEBE VE GÜNLÜK 2 BİN KOYUN KESİLİYOR

Hayvanların gebelik döneminde sütlerinin azalması ve yemin torba fiyatının 500 liranın üzerine çıkmasıyla ot ve saman bulmakta zorlanan üretici, Diyarbakır'da günlük 1500-2000 adet süt veren koyununu mezbahanelerde kesime gönderdi.

DANAYA GÖRE UCUZ OLUNCA TALEP ARTIYOR

Dana etine göre daha ucuz olduğu için kamu kurumlarının yemek ihalesini alan firmalar, yemek fabrikaları ve restoranların tercihi de henüz gebe iken koyunların kesime gönderilmesinin bir diğer nedeni oldu.

“NEBATİ KEŞKE TARIM BAKANINA SORUP ÖYLE KONUŞSAYDI”

Besici Burhan Avşar da Maliye Bakanı'nın açıklamasına şu sözlerle tepki gösterdi:

“Bakan bey önce Tarım Bakanıyla bir görüşüp son verileri, envanter kayıtlarını alıp öyle konuşsaydı keşke. Kurban bayramlarında et süt kurumunun eliyle katliam yaşandı. Dişi anaç hayvanlar acımadan kesildi. İki yıl sonra süt ve süt ürünlerinde hayvan sayısında ciddi düşüş olacak dedik ama dinleyen olmadı.

Sesimize kulak verilmedi. Şu anda 2 aylık olması gereken kuzular 3 ay önce anne karnında acımasızca kesildi. Koyun eti zaten tercih edilmez. Süt ve üretim amaçlıdır. Eti kokar, yavandır. Ancak üreticiler, bir koyunun sezonluk maliyeti koyunun kendi fiyatını aşınca gebe olmasına bakılmadan kesime sürdü.

Yem, saman, elektrik ve çoban fiyatları üretimi durma noktasına getirdi. Şimdi de Et Süt Kurumu önündeki uzayan kuyruklara çare arıyorlar. Şube açmakla çare olmaz. Tek çözüm üretimi yeniden canlandırmak, dişi hayvan kesimini durdurmaktır. Aksi halde kahvaltıdaki peyniri ve yoğurdu bulmak bile hayal olacak”

Kaynak: Diyarbakır Söz