Kriz bizi etkilemez

Bakan Eker, ABD'de başlayan ekonomik krizin Avrupa'yı salladığını, ancak Türkiye'nin bundan etkilenmeyip rekor büyüme sağladığını hatırladığıni iddia ederken, PKK'nın Kürt sorununun demokratikleşme ve sivilleşme yoluyla çözülmemesi için eylemler yaptığını söyledi.

Kriz bizi etkilemez

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker dün Diyarbakır'ın Çınar ilçesi ile Mardin'de incelemelerde bulundu. Eker ilk olarak, yanında Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ile birlikte Türkiye Jokey Kulübü Diyarbakır Hipodromu’nda incelemelerde bulundu. Görevlilerden bilgi alan Bakan Eker, seyirci tribünlerini de gezdikten sonra Diyarbakır’ın Çınar ilçesine gitti. Burada bir taziye evini ziyaret eden Bakan Eker, daha sonra Çınar Ziraat Odası’nda çiftçilerle buluştu.

 

AMERİKADAKİ EKONOMİK KRİZ

Bakan Eker burada yaptığı açıklamada, ABD’de yaşanan kuraklığı değerlendirdi. Eken, şunları söyledi: "Amerikan buğdayında yüzde 35, Fransız buğdayında yüzde 15, Rusya buğdayında yüzde 15 oranında bir artış meydana geldi. Dolayısıyla buğdayda dünya genelinde bir düşme yok. Ama spekülatif maksatla borsalarda anormal oranlarda bir yükseklik söz konusu. Türkiye’de bu sene Orta ve Doğu Anadolu’da bahar yağmurlarının gecikmesi sebebiyle bir kısım kuraklık yaşandı. Oralardaki buğday üretimini yüzde 10 civarında etkiledi. Ama gerek Çukurova, gerek Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve gerekse Trakya ile diğer bölgelerde üretim oldukça iyi."

BUĞDAY ÜRETİMİ FAZLA

Türkiye’nin ihtiyacından daha fazla buğday üretiminin söz konusu olduğunu dile getiren Bakan Eker, "Buğday, ekmek, bulgur, yem, tamamında ihtiyacımız yaklaşık 18 milyon ton buğdaya denk geliyor. Bu seneki buğday üretimimiz yaklaşık 19.5 milyon tonun üzerinde. Dolayısıyla ihtiyacımızdan daha fazla bir üretimimiz var" dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin elinde 1.5 milyon tonun üzerinde stok bulunduğunu, ve yeni hasat döneminde alımlara devam ettiğini ve fiyatların piyasanın üzerinde olduğunu belirten Bakan Eker, "Bizim üreticimiz açısından da endişe edilecek bir durum söz konusu değil. ABD’deki krizin bizi etkilemesine izin vermeyeceğiz. Biliyorsunuz bu krizler hep ABD kaynaklı. Küresel mali kriz de oradan tetiklendi. Sonra dünyanın diğer bölgeleri etkilendi. Hamd olsun Türkiye etkilenmedi ondan" diye konuştu.

TÜRKİYE'Yİ ETKİLEMEZ

ABD'deki kuraklık nedeniyle meydana gelen krizin de Türkiye'yi etkilemesine izin vermeyeceklerini kaydeden Eker, ''Türkiye son 4 yıldır sağladığı tarımsal üretim değeriyle dünya ülkeleri içerisinde 11'inci sıradan 7'nci sıraya yükseldi. Avrupa'da da 2008'den beri birinci sırada. Tarımsal üretim gücü sıralamasında daha önce 4'üncü sıradaydık. Dünyadaki olumsuzlukların bizi etkilemesini beklemiyoruz. Bununla ilgili her türlü tedbirlerimizi aldık'' diye konuştu.

BAKAN MARDİN TEMASINDA

Eker daha sonra Mardin'e geçti. Bakan ve beraberindekiler ilk olarak, Mardin Valisi Turhan Ayvaz'ı makamında ziyaret etti. Eker ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. ''Mardin'de dün 30 kilo patlayıcı bulunması ve Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı'na düzenlenen sabotajla'' ilgili düşünceleri sorulan Eker, terör örgütün bu tür saldırılarına devam ettiğini kaydetti.

PPKK'nın, barış ve huzuru bozmak için eylemler düzenlendiğini ifade eden Eker, şunları söyledi: ''Terör örgütü, Kürt sorunu, demokratikleşme ve sivilleşme yoluyla çözülmesin diye eylemler yapıyor. Bu tür çabaları engellemek için yapıyor. Biz de örgütle mücadele ediyoruz. Örgüt kendi çıkarlarını önemsiyor. Kendi politik çıkarlarını önemsiyor. Örgüt yöneticilerinin çıkarları, Kürt sorununun önüne konuluyor. Bizim muhatabımız kendi vatandaşlarımız. Vatandaşlarımızın taleplerini dikkate alıp, onlara çözüm geliştiriyoruz. Hangi yolla? Demokratikleşme ve sivilleşmeyi tesis etmek suretiyle. Düzenlemeler yapıyoruz, uygulamalar yapıyoruz, projeler hayata geçiriyoruz.''

KİME TAŞARONLUK YAPTIĞI

Eker, Mardin Artuk Üniversitesi'nde Kürtçe eğitim verildiğini, Kürtçe öğretmen yetiştirmek için çalışmalara başlandığını, bunların çok önemli gelişmeler olduğunu belirterek, şöyle konuştu: ''Bütün bunlar PKK'yı rahatsız ediyor. Onların derdi, Kürtlerin sorunlarının çözülmesi değil. Onların derdi, Kürtler daha iyi Kürtçe konuşabilsin, dillerini geliştirsin değil. Onlar bir örgüt. Kime ne şekilde taşeronluk yaptıkları da belli değil. Bu örgütün yöneticilerinin çıkarları var. O politik çıkarları ön plana çıkarıyorlar. Onun için saldırılar yapıyorlar. Bunda da hedef kamu kuruluşları, güvenlik kuvvetleri, sivil siyaset olarak da biziz, AK Parti. Masum sivil ilçe başkanımız ya da partililer bir yere gidiyor. Yolunu kesiyorlar, kaçırıyorlar, iş yerini yakıyorlar, haraç istiyorlar. Terörle mücadeleye devam ama öbür taraftan da vatandaşlarımızın meşru taleplerini yerine getirmeye, tartışmaya, konuşmaya, müzakere etmeye devam ediyoruz, devam edeceğiz.''

YAŞANAN ELEKTRİK KESİNTİLERİ

Bir gazetecinin ''kentteki elektrik kesintileri ve voltaj dalgalanmalarından dolayı çiftçilerin mağdur olduğunu'' söylemesi üzerine Eker, konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Kente gelmeden önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile istişare ettiğini kaydeden Eker, şunları belirtti: ''Teknik olarak 'salınım' diye tabir edilen dalgalanma var. Aşırı yük biniyor. Maalesef çok sayıda kayıt dışı kuyu var. Kayıt dışı kuyular olunca, bunu planlama imkanı yok. Yoksa elektrik miktarında bir azalma söz konusu değil. Bütün mesele bunun kullanımı. Bölgesel olarak, özellikle sulamalarda, sulama döneminde yarattığı birtakım sıkıntılar var. Birtakım idari tedbirlerin alınması lazım. Şu sıkıntılı sürecin, sulama sezonunun iyi yönetilmesi lazım.''

Eker, Mardin ve Urfa'da yaşanan bu sorunun bütün bölgeyi etkilediğini kentteki bütün ilgili kurumlarla bu konuyu görüşeceklerini belirtti.

Kısa vadede çözüm için idari birtakım tedbirler alacaklarını, herkesin sorumlu davranması gerektiğini vurgulayan Eker, şöyle konuştu:

''Orta vadede, kararların tamamlanması, sulamaların tam olarak devreye girmesiyle çözülecek bir mesele. Kışın kullanılan elektrik, yazın kullanılan elektrikten daha fazla ama kışın daha çok ısıtıcılar üzerinden elektrik harcanıyor. Sistem onu kaldırabiliyor. Fakat toprağın çok derinliklerinden, 300-500 metreden motorlarla çekilen su için harcanan elektrik, sistemi zorluyor. Dalgalanmaların sebebi bu. Şanlıurfa'da dün gece geç saatte, Atatürk Barajı'ndan gelen hatlara çok büyük yük bindirildi ve bu bölgeyi etkiledi. Bu sorunu yönetilebilir bir hale getirmeliyiz. Olabildiğince vatandaşlarımızın gündelik hayatlarını en az etkileyecek, onlara zarar vermeyecek şekilde, onları korumaya yönelik bir tedbir programı uygulamamız lazım''

 

SULAMA SAATLERİ

Eker, sulama saatleri belli bir zamana yayıldığında sorunun kısa vadeli çözülebileceğini kaydetti. ''Et Balık Kurumu tarafından et fiyatlarına zam yapıldı? Siz daha önce zam yapılmayacak demiştiniz. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?'' şeklindeki soru üzerine ise Eker, ''Bir yanlışlık var. Yanlış biliyorsunuz. Et Balık Kurumu zam yapmadı. Et Balık Kurumu'nun gazetelerde, 'yeteri kadar elde stok var. Zam yapılmasını gerektirecek bir şey yok' şeklinde beyanatı var. Böyle bir şey yok. Yeteri kadar arz var. Bir sorun yok'' karşılığını verdi.

Ayrıca Bakan Eker, soruyu soran gazeteciye internetten et fiyatlarını tek tek okudu. Daha sonra Bakan Eker'e, Vali Ayvaz tarafından Mardin fotoğrafı hediye edildi. Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu'nu da ziyaret eden Eker, kentteki çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz