Küresel Piyasalarda Faiz Belirsizliği Devam Ediyor

Küresel piyasalardaki bu belirsizlikler ve yoğun veri gündemi, yatırımcıların dikkatle takip ettiği konular arasında yer almaktadır. Önümüzdeki dönemde, ekonomik ve siyasi gelişmelerin piyasalardaki etkisi yakından izlenecek ve bu doğrultuda yatırım stratejileri belirlenecektir.

Küresel Piyasalarda Faiz Belirsizliği Devam Ediyor

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine ne zaman başlayacağına ilişkin belirsizlikler ve Orta Doğu'daki gerilim etkili olmaya devam ediyor. Bu belirsizlikler, varlık fiyatları üzerinde etkili olurken, yatırımcıların odak noktası bu hafta yoğun veri gündemi ve büyük teknoloji şirketlerinin bilançoları oldu.

Faiz Belirsizliği ve Piyasalar

Son dönemde ABD'de açıklanan verilerin ekonomideki canlılığa işaret etmesine rağmen, Fed'in politika faizini yüksek seviyelerde tutması, para piyasalarındaki fiyatlamaları zorlaştırmaktadır. Yatırımcılar, mayıs ayında Fed'in politika faizini sabit bırakacağına kesin gözle bakarken, faiz indirimine başlama ihtimali haziran, temmuz ve eylül aylarında sırasıyla yüzde 15, yüzde 41 ve yüzde 64 olarak fiyatlanıyor.

Veri Gündemi ve Bilançoların Etkisi

Bu hafta yoğun veri gündeminin yanı sıra açıklanacak ABD'nin büyük teknoloji şirketlerinin bilançoları da yatırımcıların odağına yerleşti. Özellikle IBM, Boeing, Meta, Microsoft, Alphabet, Airbus, Exxon Mobil ve Chevron gibi şirketlerin finansal sonuçları, sektör ve hisse bazlı oynaklığı artırabilir.

Küresel Piyasalardaki Diğer Gelişmeler

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi artarken, altının ons fiyatı önceki kapanışının altında seyretmekte ve dolar endeksi ise hafif bir düşüş göstermektedir. Orta Doğu'daki gerilimin etkisiyle Brent petrolün varil fiyatı da düşüş göstermektedir. Avrupa'da ise ECB Başkanı Christine Lagarde'ın yönlendirici açıklamaları ve bölgedeki enflasyon verileri takip edilmektedir.

Asya ve Yurt İçi Piyasalardaki Durum

Asya'da pozitif seyir devam ederken, Japonya Merkez Bankası'nın faiz kararı ve enflasyon verileri takip edilecek önemli gelişmeler arasındadır. Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da yükseliş gözlenirken, TCMB faiz kararı beklenmektedir. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo ile gerçekleştirdiği görüşme ve TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın uluslararası temasları da piyasaların gündeminde yer almaktadır.

Kaynak: AJANSLAR