Görüş Bildir

Makinası çıktı, fiyatı üçte birine indi

Dört yıl önce kilogramı 4-5 lira olan böreklik yufkanın fiyatı, makineyle üretim ve rekabet nedeniyle 1.5 liraya kadar düştü.

Makinası çıktı, fiyatı üçte birine indi

Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, yufka üretiminin son yıllarda hızla makineleştiğini, bu nedenle fiyatın da geçtiğimiz yıllara göre yarıdan fazla azaldığını söyledi.

Bakkallarda bile artık 6'lı poşetler içinde satılmaya başlayan tepsi böreklik yufkaların kalitesinin elde imal edilen geleneksel yufkayla bir olmadığını belirten Honça, “Elde imal edilen yufkaların fiyatı biraz farklı ancak hem görünüşü hem lezzeti çok başka... Ayrıca, oda olarak merdiven altı yufka üretimi yapanlarla da mücadele ediyoruz” dedi.

Konya'da yufka üretimi yapan Yeşil Meram Unlu Mamuller Limited Şirketi'nin sahibi İsa Çelenli, fabrikasyon yufka üretimine karşı koyabilmelerinin mümkün olmadığını, buna rağmen sınırlı miktarda da olsa el yapımı yufka üretimine devam ettiklerini söyledi.

Çelenli, şunları kaydetti:

“Makineyle üretilen 6'lı standart bir kilogram yufka paketi 1.5-2.5 lira arasında satılıyor, 1.35 lira kadar verenler bile var. Fakat, biz elde ürettiğimiz sınırlı miktardaki yufkanın kilogramını talep edenlere 4 liradan veriyoruz. Oysa 4 yıl önce ülke genelinde yufka 4-5 liradan satılıyordu.

Bunun dışında kalan, vatandaşın ağırlıkta talep ettiği ve satışın büyük bölümünü oluşturan makine üretimi yufkayı yaklaşık 2 liradan veriyoruz. Fiyat o kadar düştü ki, bir külah dondurma fiyatına bir kilogram yufka satıyoruz. Fiyatın düşmesi en çok hanımlarımızı sevindirdi. Zahmetsizce ve uygun fiyata böreklerini yapıp misafirlerine ikram ediyorlar. Eskiden 1-2 paket alan şimdi 5-10 paket alıp sevdiklerine gönderiyor. Bazıları da bol miktarda alıp, 'ihtiyaç olur' diye derin dondurucusuna koyuyor.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi