"Makul ücret tüketiciyi mağdur ediyor"

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, bankaların yaptıkları işlemler için "makul ücret" adı altında masraf talebinde bulunduğunu belirterek, "Ciddi sorunlu bir durum. Çünkü bu makul ücretin ne kadar olduğu ya da olması gerektiği net değil. Bankalar da bunu fırsat olarak değerlendiriyor" dedi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, bankaların yaptıkları işlemler için "makul ücret" adı altında masraf talebinde bulunduğunu belirterek, "Ciddi sorunlu bir durum. Çünkü bu makul ücretin ne kadar olduğu ya da olması gerektiği net değil. Bankalar da bunu fırsat olarak değerlendiriyor" dedi.

Şahin, bankaların uzun yıllardır, "dosya masrafı", "gider" gibi başlıklar altında "haksız kazançlar" elde ettiğini söyledi.

Bunun sık sık gündeme geldiğini ve tartışmalara neden olduğunu belirten Şahin, çıkarılan kanunlarla bunun engellenmeye çalışıldığını, kendilerinin de buna mani olmak için mücadele ettiklerini dile getirdi.

Şahin, her şeye rağmen bankaların bu işten vazgeçmediğini ifade ederek, "BDDK maalesef bankaları koruyan, banka ve vatandaşı idare eden bir şey çıkardı. 'Makul ücret' diye bir şey icat edildi. Banka yapmış olduğu işlemler için sizden 'makul ücret' adı altında masraf talebinde bulunuyor. Bunu sağlamak için çıkarılmış bir şey ancak ciddi sorunlu bir durum. Çünkü bu makul ücretin ne kadar olduğu ya da olması gerektiği net değil. Bankalar da bunu fırsat olarak değerlendiriyor ve milyonlarca lira haksız kazanç elde ediyor." diye konuştu.

- "Bir kağıt parçası için 100 lira alınıyor"

Bunun acilen önlenmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:

"Gerçekten çok rahatsız edici bir uygulama. Örneğin, kredi kartı aidatları ve dekontlarla ilgili bankadan belge, kredi dökümü, hesap dökümü istiyorsunuz. Altı üstü vereceği bir kağıt parçası. Banka bunu veriyor ancak bunun karşılığında 100 liraya kadar ücret alıyor. BDDK, 'bankalar bunu alabilir' dedi. Vatandaş bunu vermek istemeyip hakem heyetine gidince de doğal olarak heyet, 'bunun yasal olduğunu ve bankanın buna hakkı olduğunu' söylüyor. Yasal ama miktarı ne olacak bunun? Bunu belirlememişler. Muğlakta bırakılmış. Burada önemli olan 'makulun' ne kadar olduğu. Yani A4 büyüklüğünde bir kağıt veriyorlar. Zaten ellerinde bulunan bir belge. Bilgisayardan çıkartıp veriyor. Neredeyse masrafsız. Böyle bir işlem için 100 liraya kadar ücret alıyorlar. Bir kağıt parçasının maliyetinin 100 lira olması nerede görülmüş? Ama bunu alıyorlar. Tüketici burada fazla fazla eziliyor."

- "Makul ücreti 5-10 lira civarı belirleyen heyetler var"

Şahin, bunun farkına varan bazı hakem heyetlerinin makul ücretin sınırını belirleyip vatandaşı mağdur etmediklerini kaydetti.

Bunun oldukça sevindirici olduğunu aktaran Şahin, "Makul ücret olarak 5-10 lira civarını belirlemişler. 'Bunun üzerindeki rakamlar iade edilecek' diye de hüküm vermişler. Şu an çoğunlukla kabul edilen makul ücret 5 lira. Bunun üzerindeki ücretler iade ediliyor. Ancak maalesef çoğu hakem heyeti bu yöndeki başvuruları hala reddediyor. Zaten mantıklı olarak da bir kağıt parçasının karşılığı bellidir. Tespit edilen bu miktarın her yerde uygulanmasını istiyoruz. Verilen bu kararları da tüm kaymakamlıklara ulaştıracağız." diye konuştu.

Şahin, aslında bunun bile haksızlık olduğunu dile getirerek, "Çünkü tüketicinin, yasalara göre her işlemin bir örneğini alma hakkı var. Sözleşmelere, bu belgenin alındığına yönelik madde var. Bunu zaten vermeleri lazım. Ancak bunu vermiyorlar. Vatandaş da istemiyor zaten. Bunu bildikleri için de fırsattan istifade ediyorlar. Zaten yasal olarak vermeleri gereken dosya için bu abartılı fiyatları alıyorlar. Ancak bu işin son bulması için her şeyi yapacağız." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz