Memurlardan "yeni bakanlık kurulsun" talebi

Bem-Bir-Sen, 2016-2017 yılları kapsayacak toplu sözleşme görüşmelerinde, "Yerel Yönetimler Bakanlığı"nın kurulmasını istedi

Memurlardan

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) Genel Başkanı Mürsel Turbay, İçişleri Bakanlığının mevcut yapısı nedeniyle yerel yönetimlerin sorunlarını çözemediğini savunarak, yerel yönetimlerde hizmet kalitesi ve sürekliğinin sağlanması, sorunların çözülmesi için "Yerel Yönetimler Bakanlığı"nın kurulmasını istedi.

Kamu görevlilerinin, 2016-2017 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemesi için hafta başında başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde, memur maaşına yapılacak zam kadar sosyal talepler de dikkati çekiyor.

Bunlardan, "Yerel Yönetimler Hizmetleri" kolunda yetkili sendika olan Bem-Bir-Sen'in Yerel Yönetimler Bakanlığının kurulması ve görevi başında hayatını kaybeden itfaiyecilerin "şehit" sayılması talepleri göze çarpıyor.

"YEREL YÖNETİMLER BİRÇOK YERDE İSTENİLEN HİZMETİ ÜRETEMİYOR"

Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Turbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konfederasyonları Memur-Sen'in, kamu çalışanlarına 2016'da yüzde 8+8, zam ve taban aylığa 150 lira artış talebinde bulunduğunu, mali taleplerin yanında sosyal taleplerin de kendileri için önemli olduğunu vurguladı.

Yerel yönetimlerin insanların doğumundan ölümüne kadar geçen sürede sürekli ve süresiz hizmet üretmek ve sunmak zorunda olduğuna dikkati çeken Turbay, şunları kaydetti:

"Sürekli değişen ve gelişen dünyada çağımıza uygun hizmet üretmekle mükellef olan yerel yönetimler birçok yerde ne yazık ki istenilen ve beklenen hizmeti üretemiyor. Bunun önemli sebeplerden birisi Türkiye'nin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nı imzalamış olmasına rağmen yönetim modeli oluşturamamasıdır. İçişleri Bakanlığının mevcut yapısı yerel yönetimlerin ve buralardaki kamu çalışanlarının sorunları çözemiyor. Çağa uygun yerel yönetimlerin oluşturulması, hizmet kalitesi ve sürekliğinin sağlanması, sorunların çözülebilmesi için Yerel Yönetimler Bakanlığı kurulmalıdır."

İTFAİYECİLERE "ŞEHİT" VE "GAZİ" UNVANI TALEBİ

Turbay, diğer bir sosyal taleplerinin, görevi başında hayatını kaybeden itfaiyecilerin "şehit" sayılması olduğunu bildirerek, "Öncelikle itfaiyecilik meslek olarak tanımlanmalıdır. Yangın ve diğer fiili durumlar karşısında görevleri başında vefat eden itfaiye çalışanlarına da polis ve askerimiz gibi 'şehit' unvanın verilmesi istiyoruz. Bunun yanında, görev sırasında yaşanan kazalar ve olumsuzluklar nedeniyle kalıcı engellilik hali oluşan itfaiyecilere de 'gazi' unvanı verilmelidir" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz