Merkez Bankası faiz artırdı, Dolar Euro kuru ne olacak? İhtiyaç kredi faizleri ne olacak?

Piyasa oyuncularının dört gözle beklediği faiz kararı bugün saat 14:00’te açıklandı. Merkez Bankası politika faizini yüzde 15’ten 17,5’a yükseltti. Merkez Bankasının faiz artırımı sonrası Euro kuru 30 TL’nin altına inerken dolar kuru da 26.81 dolayına geriledi. Kararın ardından kredi kartı ve kredi faizlerinde artış olduğu haberleri geldi.

Merkez Bankası faiz artırdı, Dolar Euro kuru ne olacak? İhtiyaç kredi faizleri ne olacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 17,50'ye çıkardı.

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Kurul'un, politika faizinin yüzde 17,50'ye çıkarılmasına karar verdiği bildirildi.

PARASAL SIKILAŞMA KADEMELİ OLARAK DEVAM EDECEK

Kurul'un, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirdiği belirtilen duyuruda, sadeleşme sürecinin, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edeceği bildirildi.

Duyuruda, bu kapsamda Kurul'un, faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları aldığı belirtildi.

FAİZ ARTIŞINA GEÇEN AY BAŞLADI

Merkez Bankası, geçen ay faizde yukarı yönlü adım atarak indirim sürecini 27 ay sonra sonlandırmıştı.

Yeni başkan Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk toplantısını geçen ay yapan kurul, politika faizini 6,5 puan artışla yüzde 15'e yükseltmişti.

Merkez Bankası, parasal sıkılaştırmanın kademeli olarak güçleneceğini açıklamıştı. Para politikasının etkinliğinin artacağı vurgulanmıştı.

Mart 2021'de yüzde 19 seviyesinde olan politika faizi 2021 ve 2022'de dörder kez indirildi. Şubat ayındaki toplantıda faiz yüzde 8,50'ye çekilmişti.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI DÖVİZ NE OLUR?

Merkez Bankası'nın faizi indirmesi halinde banka kredi faizleri de düşüşe geçer.

Banka faizlerinin düşmesi de vatandaşın daha kolay ve daha az maliyetli kredi çekmesini sağlar.

Faizlerin düşmesi yatırımın artması, ekonomideki çarkların daha sağlıklı dönmesine sebep olur.

ENFLASYONDA İYİLEŞME GÖRÜLENE KADAR ARTIRIM DEVAM EDECEK

Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin desteğiyle cari işlemler hesabındaki dengelenme fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır. Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.

KREDİ KARTI KULLANANLAR DİKKAT: FAİZ ARTTI

Merkez Bankası faiz artırımı kararı verdi. Karardan sonra ilk açıklama geldi ve kredi kartı aylık faiz oranının arttığına yer verildi.

Faiz artırımı kararından sonra bankaların ihtiyaç kredisi, konut kredisi, taşıt kredisi ve kredi kartı faiz oranlarında da artış olacağı öğrenildi. Kredi kartı faiz oranlarında olacak artış belli oldu. Kredi kartı ve KMH faiz tavanı, TCMB politika faizinin %15'ten %17,5'a çıkması sonrasında aylık 1,91'den 2,13'e çıkmış olacak (1 Ağustosta). Vergiler dahil maliyet %2,77'ye geleceği için aylık mevduat başa başı ~ %35 seviyesinde olacak.

Kredi kartı aylık faiz oranı 1.91 seviyesinden 2.13 seviyesine 1 Ağustos 2023 tarihinde çıkacak.

BANKALARIN KREDİ FAİZ ORANLARI DA ARTACAK

Kredi kartı faizlerinin yanı sıra bankaların kredi faiz oranlarında da yükseliş olacak. 2'nin üzerine çıkan faizlerin şimdi en düşük 2.2 ile 2.5 arasında olması bekleniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz