Görüş Bildir

"Mezopotamya Ovasında Tarla Günü" etkinliği

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde "Mezopotamya Ovasında Tarla Günü" etkinliği düzenlendi.

Vali Mahmut Demirtaş, Kızıltepe Kaymakamlığı ve Belediyesi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile Kızıltepe Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi iş birliğiyle kurulan Mezopotamya Çilek Bahçesi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, bölgenin bereketli topraklarına sahip çıkılması gerektiğini belirtti.

Dünyada gıda alanında problem yaşandığını, bu konuda çok dikkatli olunması gerektiğini kaydeden Demirtaş, çilek bahçesinde kadınların cesaret gösterdiğini ve ciddi verim alındığını söyledi.

TARLA GÜNÜ

Buğday ve mısırın önemli olduğunu, küçük alanlarda da çilek yetiştirilebileceğini anlatan Demirtaş, "Kadınlarımıza teşekkür ediyorum. Yeni istihdam ve üretim alanları açmamız, katma değeri yüksek tarım ürünleri üretmemiz lazım." diye konuştu.

Kızıltepe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Hüseyin Çam da tarımı ve buğdayı koruyarak küçük alanlarda çeşitli faaliyetler içerisine girmeleri gerektiğini aktardı.

Kurulan bahçenin örnek olduğunu ifade eden Çam, "İklimi, toprağı ve bitki örtüsü çilek yetiştirmeye uygun. Küçük alanlarda alternatif ürünler yetiştirerek, özellikle kadınların ve gençlerin istihdamına katkı sağlanması lazım. Bölgeye dayalı istihdam oluşturalım." dedi.

Kooperatif başkanı Dilek Çam ise 2020 yılında Kızıltepeli kadınlar ile kooperatifi kurduklarını, kadınların üretimde yer almalarını ve aile bütçelerine katkı sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi.

Yıllık üretimin 50 tonun üzerinde olacağını tahmin ettiklerini kaydeden Çam, bahçede 16'sı kadın 19 kişinin istihdam edildiğini aktardı.

Etkinlikte çilek toplandı, üretilen meyvelerden yapılan dondurma ikram edildi.

Programa, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Bölge Müdürü Hasan Kılıç, Tarım ve Orman İl Müdürü Menduh Dinler, kamu kurumlarının müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çiftçiler ve köy muhtarları katıldı.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi