Miting çağrısı

İktidarın krizlerine karşı halkı 18 Aralık’ta İstasyon Meydanı’nda düzenleyecekleri mitinge davet eden KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nasır Demirkıran, “Bu miting, itirazı olan herkesin mitingi olacak” dedi.

Miting çağrısı

DİYARBAKIR - İktidarın krizlerine karşı halkı 18 Aralık’ta İstasyon Meydanı’nda düzenleyecekleri mitinge davet eden KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nasır Demirkıran, “Bu miting, itirazı olan herkesin mitingi olacak” dedi. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), derinleşen ekonomik kriz ile birlikte enflasyon oranlarındaki artış sonrası kamu emekçilerinin alım gücünün düşmesi ve maaşlarının erimesine karşı 18 -19 Aralık tarihlerinde Diyarbakır, İzmir, Ankara ve İstanbul’da “Geçinemiyoruz, insanca yaşamak istiyoruz” şiarıyla mitingler düzenleyecek. Mitingler, 18 Aralık’ta İzmir ve Diyarbakır’da, 19 Aralık’ta ise Ankara ve İstanbul’da gerçekleşecek. Diyarbakır’daki mitingin adresi İstasyon Meydanı.                                             

KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nasır Demirkıran, tüm emekçileri taleplerini yüksek sesle dile getirmek için mitinge davet etti. 

ZAMLAR ALANLARA ÇIKMAYA ZORLADI

Ülkede derinleşen ekonomik krizin toplumda üreten kesim olan emekçileri derinden etkilediğini belirten Demirkıran, 2020 yılı başından bu yana enflasyon oranlarının emekçilerin maaşlarını hiç ettiğini söyledi.

Emekçinin kriz karşısında ciddi anlamda gelecek kaygısı yaşadığını vurgulayan Demirkıran, ülkede sadece ekonomik değil toplumsal ve siyasal bir krizin yaşandığının da altını çizdi. Demirkıran, “Emekçilerin aldığı maaşlar döviz kuruna endekslendiğinde geçen yılın çok daha fazla atında maaşlar alıyoruz. Ucuz işgücü ile karşı karşıya, vergilerin kat be kat artığı bir dönemdeyiz. Sağlıktan gıdaya, gıdadan yakıt ihtiyaçlarına kadar zamlarla karşı karşıyayız. Geldiğimiz dönemde ekmek 5 TL’yi buldu. Ekmeğin 1 buçuk TL olduğu dönemdeki asgari ücret ile bugün 5 TL odluğu dönem arasında bir fark yok. Bunlar çok somut göstergeler. Tabi ki de salt ekonomi değil, ülkenin siyasi anlamda yaşadığı tıkanıklıktan da kaynaklı bugün alanlara çıkma kararı aldık” diye belirtti. 

İTİRAZI OLANLARIN MİTİNGİ 

Düzenledikleri mitinglerle Meclis’te görüşülen 2022 yılı bütçesinden de pay isteyeceklerini belirten Demirkıran, “Bizler ‘Beşli çeteye ya da sermayeye değil tamamen üreten emekçiye ve halka bütçe’ talebiyle alanlara çıkıyoruz. Biz üretenler toplumun önemli bir parçasıyız. Ancak artık geçinemiyoruz. Geldiğimiz bu aşamada bizden çok daha kötü durumda olan yurttaşlarda var.  Daha önceki dönemlerde belki kısmi güvencelerimiz vardı fakat artık o da kalmadı. Halkla beraber omuz omuza taleplerimiz için mücadele edeceğiz. Yaptığımız miting, sadece kamu emekçilerin mitingi değil sokakta yaşayan yurttaşlardan tutun küçük esnaflara, esnaflardan kadınlara, kadınlardan işsiz gençlere kadar herkesin mitingi olacak. Miting sadece kamu emekçilerin maaşları ile ilgili olmayacak. Bu miting itirazı olan herkesin mitingi olacak” ifadelerini kullandı. 

HEDEF VE TALEPLER

Mitingin tüm ezilen emekçilerin sesi olacağını vurgulayan Demirkıran, “Bu mitingle bundan sonra yaşanan krizleri kabul etmeyeceğimizi, bu sürecin bundan böyle bu şekilde yürümeyeceğini kamuoyuna deklare edeceğiz” dedi.  Ülkede yaşanan siyasi krizin bu şekilde devam etmesi durumunda toplumda enflasyon karşısında ezilenlerin artık söyleyecek bir şeylerinin kalmayacağı tehlikesini hatırlatan Demirkıran, “Halklar açısından geldiğimiz aşama büyük bir tıkanıklık yaratıyor. Bizler, sermayeyi besleyen bu politikaları reddederek ve değiştirerek, yeni bir sonuç almayı hedeflemeliyiz. En başta dolar kurunun daha bilimsel akılcı yöntemlerle yönetilmesini sağlamalıyız, asgari ücreti açlık sınırının üstüne çıkarmalıyız, eriyen maaşları iyileştirmeliyiz, kamu emekçilerine ayrılan bütçeyi arttırmalıyız” diyerek, alanlarda dile getirilecek talepleri sıraladı. 

MÜCADELE ÇAĞRISI 

Kentte el bildirileri ve anons araçlarıyla halkı alana davet etmeye çalışacaklarını ifade eden Demirkıran, şu çağrıda bulundu: “Kentteki siyasi partileri, sivil toplum örgütleri, üretenleri kısacası tüm toplumu daha fazla bu düzen karşısında erimemek, yok olmamak için ‘Bu böyle gitmez’ diyerek alanlarda omuz omuza mücadeleye bekliyoruz.” 

Kaynak: Diyarbakır Söz