'Modern Bir Ekonomi için Vergi Reformu'

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Vural: ''TÜSİAD olarak, kayıt dışı ekonominin kayıt içine alınması ve çalışan sınıfın vergi yükünün azaltılması gibi önerilerde bulunduk''

'Modern Bir Ekonomi için Vergi Reformu'

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Vural, dernek olarak, kayıt dışı ekonominin kayıt içine alınması ve çalışan sınıfın vergi yükünün azaltılması gibi önerilerde bulunduklarını anımsatarak, ''Sürdürülebilir bir büyüme yapabilmek için vergi politikalarının teşvik edici olması lazım'' dedi.

Koç Üniversitesi-TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) ve Institute for Fiscal Studies (IFS) işbirliği ile ''Mirrless Raporu: Modern Bir Ekonomi için Vergi Reformu'' başlıklı bir konferans gerçekleştirildi.

Konferansın açılışında konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Vural, TÜSİAD'ın vergi konularına çok ilgi gösterdiğini belirterek, Türkiye'de yıllardır vergi reformundan söz ettiklerini kaydetti.

Vural, vergilendirme anlamında pek çok iyileştirmeler yapılmasına rağmen geliştirilmeye muhtaç alanların bulunduğunu ifade ederek, TÜSİAD araştırmasına göre çoğu üst yöneticinin, vergi konusunun Türkiye'nin büyümesinde en büyük engellerden biri olduğunu düşündüğünü söyledi.

Verginin, hukuki alt yapı ve kayıt dışı ekonomi konularının Türkiye'nin büyümesi ve doğrudan yabancı yatırımın gelmesindeki en büyük engel olduğunu anlatan Vural, şunları kaydetti:

''TÜSİAD olarak, kayıt dışı ekonominin kayıt içine alınması ve çalışan sınıfın vergi yükünün azaltılması gibi önerilerde bulunduk. Sürdürülebilir bir büyüme yapabilmek için vergi politikalarının teşvik edici olması lazım. Bu sadece ekonomik değil, politik de bir konudur ve her alanda incelenmesi gerekir. Vergi reformuyla ilgili Türkiye'de ve dünyada muhasebe sistemi adil değilse bütün gayretler boşa gidebilir. Denetleme sistemini de ele almak lazım. Denetimin, adil ve objektif olması lazım.''

-''Kadınlar vergi sistemindeki değişiklerde tepkilerini ortaya konuyor''-

Institute for Fiscal Studies (IFS) Direktörü Paul Johnson, İngiltere'nin, başka ülkelerde olduğu gibi vergilere ilişkin bir çalışma yapılması için bir görevlendirmenin olmadığını belirterek, vergi sisteminin gözden geçirilmesinin 1970'lerde yapıldığını ve gelirin her bir kısmından vergi alındığını kaydetti.

Johnson, ekonomik büyüme faaliyetini etkileyen bir durum olan vergilerin, zaman içinde önem kazandığını ifade ederek, ''İngiltere'de vergi stratejisi oluşturmakta karnemiz o kadar iyi değil. İngiltere'de son 50 sene içinde vergi konusunda bir yayın yapılmamış. Vergi politikası oluşturma sürecinde problemler var. Vergilendirmenin, daha eşitsel olması lazım. İngiltere'nin vergi sistemi, 'kötü sistem' demiyoruz ama eksiklikleri var'' diye konuştu.

Vergilerin ilerici olması ve benzer faaliyetler arasında tasarruflarda ayrım yapılmaması gerektiğini aktaran Johnson, ''İngiltere ve dünyadaki vergilere bakıldığında savunulamayacak ayrım ve eşitsizlik söz konusudur. İleri bir vergi sistemi düzenlenirken, daha verimli yapılabilir. Vergi sistemi, en iyi bulgulara dayanmalıdır'' dedi.

Johnson, vergilerin yeniden dağıtılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Fransa, İngiltere ve ABD'de 25-50 yaş arasındaki erkeklerin istihdam piyasasına dahil olduğunu görüyoruz. Vergi sisteminde bir değişim yaptığınızda bir tepki vermiyorlar. Okul çağında çocuğu olan kadınların özellikle vergi sistemindeki değişikliklere açıkça tepkilerini ortaya koyduğunu görüyoruz. Orta gelir düzeyine sahip ülkelerde tepkilerin daha az olduğunu gördük.

KDV uluslararası düzeyde iyi işlev görüyor. İngiltere'de sıfır KDV anlayışı söz konusudur. OECD ülkeleri arasında KDV uygulanmayan ürünler açısından İngiltere 2., 3. sırada yer alıyor. İngiltere'ye göre Türkiye'de damga vergisini daha yaygın olarak kullanılıyor. İşlem vergileri ekonomiye zarar vermektedir. Daha iyi bir gelir bulunabilir.''

Bu arada konferansta, İsmet Yurteri'nin ''Adalet İlkesi Işığı Altında Vergide Tarhiyat Uygulamasının Sorunları'' isimli çalışmasına 2010 yılı TÜSİAD ''En iyi Genç Hukukçu'' ödülü verildi.

Konferansa, IFS Ekonomisti David Phillips, Koç Üniversitesi Rektörü Umran İnan ile çok sayıda davetli katıldı.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz