Görüş Bildir

Moodys’ten Türkiye’ye! İsim değil icraat önemli

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Kıdemli Kredi Sorumlusu Alpona Banerji Türkiye’nin en kırılgan ve en riskli ülkeler arasında bulunduğunu vurgulayarak Türkiye’nin ekonomi yönetimindeki isimlerle değil mali politikaların uygulanmasıyla daha çok ilgili olduklarını söyledi.

Moodys’ten Türkiye’ye! İsim değil icraat önemli

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, İstanbul’da düzenlendiği konferansta Türkiye’nin Baa3 ile yatırım yapılabilir seviyedeki kredi notunu 18 aya kadar negatifte izlemeye devam edeceklerini söyledi; önemli uyarılarda bulundu. Moody’s Kıdemli Kredi Sorumlusu Alpona Banerji, Türkiye’de uzun vadede uygulanacak mali politikaları takip edeceklerini, yeni dönemde kurumların başına gelecek isimlerden ziyade uygulanan politikaların büyüme ve dış kırılganlıklara nasıl yansıdığına bakacaklarını söyledi.

Yabancı yatırımcının güveninin en azaldığı ve en kırılgan ülkeler arasında gelen Türkiye’nin kredi notuna ilişkin Banerji, negatif görünümlerin değişimi konusunda belirli bir süre şartı olmadığını ama kredi notunu aşağı çekecek şeylerin başında mali hedeflerde bir sapma olması ve piyasalarda özellikle dış finans konusunda anlık şoklara karşı verilecek yanıtların geleceğini ifade etti. Moody’s Türkiye’nin kredi notunu 4 Aralık’ta gözden geçirecek. Yarın ise Standard and Poors Türkiye’nin not değerlendirmesini açıklayacak. Sunum sonrasında Hürriyet’e verdiği röportajda Alpona Banerji, yeni kurulacak hükümette Ali Babacan ve Mehmet Şimşek’in bulunması ya da Merkez Bankası başkanının kim olacağının Moody’s için önemli olup olmamasıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bizim için önemli olan kimin geleceği değil ekonomik politikaların nasıl uygulanacağı ve devam ettirileceğidir.” EN RİSKLİ ÜLKETürkiye gelişen ülkeler arasında cari açık ve dış finansman bağımlılığı nedeniyle diğerlerine kıyasla daha riskli bir konumda bulunduğunu söyledi. Banerji şu anda yabancı yatırımcı güveninin en çok azaldığı gelişen ülkeleri Türkiye, Endonezya ve Güney Afrika olarak sıraladı.

NOTU TEHDİT EDEN İKİ KRİTİK KONU

1.Türkiye’nin kredi notunun güçlü unsurları olan büyüme ve mali göstergelerde gerçekleşebilecek temel değişiklikler.2.Mali göstergelerde belirgin bir bozulma ve bununla birlikte dış sermaye girişini azaltacak ani bir dış şok.

NOT NEDEN ÖNEMLİ?

MOODY’S Investors Service İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Burak Cerrahoğlu, kredi notlarının neden önemli olduğunu şöyle açıkladı: “Kredi notunun en önemli faydalarından biri yatırımcıların daha geniş sermaye akışına ulaşmasını kolaylaştırmaktır. Kredi notları sayesinde, uzun vadede daha farklı alternatifler ortaya çıkabilir. Kredi notlarının bir diğer faydası da şeffaflık sağlamasıdır.”

SEÇİM SONUCU ‘NOT’ BELİRSİZLİĞİNİ AZALTTI

BANERJI, Türkiye’nin yaşadığı siyasi belirsizlik nedeniyle ekonomik reformları geciktirdiğini ifade etti. Moody’s raporunda, Türkiye’nin reformlarının gecikmesinde Mart ayından bu yana devam eden ve sonuçlanamadığı için tekrarlanan seçimlerin etkili olduğu belirtildi. Raporda bu “Türkiye’nin seçim döngüsü” olarak grafikleştirildi. Seçim sonuçlarının kredi notu belirsizliğini azalttığını söyledi.

NOT İNDİRİMİ GELİR Mİ?

MOODY’S Kıdemli Kredi Sorumlusu Alpona Banerji, soru cevap öncesi yaptığı sunumda Türkiye’nin şu anda gelişen ülkeler arasında piyasa risklerine karşı en kırılgan ülke konumunda olduğunu ifade etti. Banerji, gelecek ay gerçekleştirecekleri not açıklamasında notu değiştirmek zorunda olmadıklarını ama mevcut riskleri izlemeye devam edeceklerini ifade etti ve şu anda TL’deki değer kaybının devam etmesi ve büyümenin önemli ölçüde yavaşlamasının aslında kredi notuna aşağı yönlü baskı yaptığını belirtti. Banerji, gelişen ülkelerdeki en büyük risklerden birinin net sermaye akışının azalması olduğunu söyledi. Banerji, Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı risklerin başında FED’in para politikasını değiştirmesi olduğunu söyledi. Banerji ülkedeki tasarruf oranının düşük olmasının cari açığı etkilediğini anlattı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi