Görüş Bildir

Müteahhit baskısı mağdur ediyor!

Diyarbakır’da eski binalar müteahhitlerin iştahını kabartıyor. Kentsel dönüşüm yasasını abartılı yorumlayan bazı müteahhitler kat sahiplerine “Afet yasası çıktı, gelin benimle anlaşın”, diyerek anlaşmaya vardığı bazı daireleri harabeye çevirirken bina tam boşalmadan bu yıkımların yapılması aileleri ve esnafı mağdur ediyor.

Müteahhit baskısı mağdur ediyor!

Ayhan YAŞAR

DİYARBAKIR- Merkez Yenişehir ilçesi Ofis semtindeki 3 -4 katlı eski binalar müteahhitlerin iştahını kabartıyor. Bazı müteahhitler arsa ve daire sahiplerine baskı yaparak anlaşmaya zorluyor. Kentsel dönüşüm yasasını abartılı yorumlayan bazı müteahhitler kat sahiplerine “Afet yasası çıktı, gelin benimle anlaşın”, diyerek anlaşmaya vardığı bazı daireleri harabeye çevirirken bina tam boşalmadan bu yıkımların yapılması aileleri mağdur ediyor.

Bu binalardan biri de Kurt İsmailpaşa 4.sokakta rantı yüksek bir noktada bulunan eski bina.. Depremler görmüş, geçirmiş, 15 daireli bu binanın sakinlerinden biri olan Temiz ailesi iddiaya göre müteahit hatası yüzünden mağdur durumda. Bina sakinlerinden Erkut Temiz, müteahitlerin birkaç ev sahibi ile anlaşıp diğerleriyle anlaşmadan binada çalışmalara başlaması sonucu mağdur olduklarını söyledi.

 

‘BİZİMLE ANLAŞMADAN YIKIYORLAR’

                                          

Temiz, ”Müteahit, bazı daire sahipleriyle anlaşmış ama bizlerle anlaşmamış. Adamlarını gönderip binadaki boş olan birkaç dairenin kapı pencerelerini sökmüş, su tesisatlarımızı koparmış. Suyumuz kesilmiş vaziyette ,mağdur durumdayız .Belediyeye başvurduk ,sonuç alamadık. Emniyete de bildirdik bir durum olduğu zaman 155 i arayın dediler. Binanın içinde boş olan dairelere baliciler dolmuş. Her türlü pislik yaplıyor. Esrar içiyorlar,bağırığ çağırıyorlar, bali çekiyorlar. Burada insanlar aileler yaşıyor. Çocuklarımız korku içinde. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız .”dedi

Kentsel Dönüşüm yasasının devreye girmesiyle birlikte yasadaki bazı maddeleri fırsat bilen bazı müteahhitler vatandaşlara ‘benimle anlaşın' baskısı yapmaya başladı. Ellerinde sözleşmelerle vatandaşların kapısını çalan bazı müteahhitlerin baskı yaratarak, anlaştığı daireleri harabeye çevirerek   bina sakinlerini bezdirmeye çalışıyor.

ESNAF İŞ YAPAMAZ HALDE

Bu mağdurlardan biri de kuaförlük yapan Doğan Çolak. Müteahitlerin tutumundan dolayı iş yapamadıklarını anlatan Çolak,”Ben esnafım sonuçta. Müşterilerimiz rahatça gelip gidemiyor. Bu kadar insan buralardan ekmek yiyor. Bizleri yıldırmak için bir takım insanlar buraya gelip yıkıp döküyorlar. Sorduğumuz zaman ‘müteahit gönderdi’ diyorlar. Suyumuz kesilmiş durumda, iş yapamıyoruz. İçerde insanlar yaşarken binanın bu hale gelmesine anlam veremiyoruz. Yetkililerin bu olaya biran önce el atmalarını bekliyoruz .” diye konuştu.

OY BİRLİĞİ KURALINI TAKMIYORLAR

Kentsel Dönüşüm yasası kapsamında bir binanın yıkılabilmesi için binanın ya riskli alanda yer alması ya da depreme dayanıksız raporunun olması gerekiyor. Bu durumda da riskli alanda yer almayan ya da riskli yapı ilan edilmeyen bir taşınmazla ilgili Kat Mülkiyeti Kanunu'nun oy birliği kuralı hâlâ devam ediyor. Yani bir binanın yıkılıp yeniden yapılması için tüm kat maliklerin onayı gerekiyor. Fakat bazı müteahhitler 2/3 kuralını sanki tüm binaları ilgilendiriyormuş gibi göstererek, sözleşmeye yanaşmayan kat sahipleriyle anlaşmaya çalışıyor.Bu yüzden hem aileler ve esnaflar mağdur oluyor, hem de kentte görüntü kirliliği meydana geliyor.

MÜLKİYET HAKKINA TECAVÜZ

Riskli yapıların tespiti için ise belediye, inşaat, jeoloji, jeofizik odaları, yapı denetim kuruluşları direkt yetkili oluyor. Ayrıca mimar ve mühendis odaları kanuna göre kurulmuş tüzel kişiler de bakanlık tarafından lisans aldıkları takdirde bu tespiti yapabilecekler.

Kentsel Dönüşüm yasasını düzenleyen yönetmelikteki bazı noktaları atlayan ve kanunu kendi lehine abartılı yorumlayan bazı müteahhitlerin sözleşmeleri şimdiden kat maliklerine sunmalarının büyük hukuk felaketlerine yol açacağını vurgulayan uzmanlar , "Daha önemlisi, bu Mülkiyet hakkına açık bir tecavüzdür" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi