OECD Bakanlar Konseyi toplantısı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) kurulduğu tarihten bu yana küresel ekonomik gelişmelerde kritik bir rol oynadığını söyledi.

OECD Bakanlar Konseyi toplantısı

OECD Bakanlar Konseyi, Babacan'ın başkanlığından bugün Paris'te toplandı. Toplantının açılışında konuşunda Babacan, kurulduğu tarihten bu yana OECD çalışmaları ve normlarının, etkili ekonomik ve sosyal politikaların gelişmesinde önemli rol oynadığını ifade etti.

Küresel ekonominin çok boyutlu sorunlarla karşı karşıya olduğunu ve bu sorunların ortak bir uzlaşma sağlanmasını ve kararlar alınmasını zorlaştırdığını kaydeden Babacan, bugün için en önemli konulardan birinin, hem ulusal hem de küresel çıkarları gözetecek politikalar belirlemek olduğunu belirterek, bu politikaların hem sosyal hem de ekonomik çıkarları karşılamasının önemli olduğunu vurguladı. Babacan, politikaların belirlenmesinde OECD'nin önemli platform görevi gördüğünü söyledi.

 Son yaşanan küresel krizin yarattığı tahribata dikkati çeken Babacan, "Kriz ekonomik faaliyetlerin ciddi bir şekilde düşmesine yol açarken, bazı bankaların ve ülkelerin iflaslarına, borsalarda ciddi çalkantılara yol açtı. Bu gelişmeler çoğu ülkelerin gelişmelerine ters etki yarattı" ifadesini kullandı.

Krizin ardından ekonomik toparlanmanın yavaş olduğunu vurgulayan Babacan, sorunların çözümüne yönelik kısa dönem hedeflerinin kazanımları tehlikeye sokabileceği uyarısında bulundu.

Konuşmasında ülkelerin aşırı borçlanmadan dolayı yaşayabilecekleri ilave sorunlara atıfta bulunan Babacan, bir çok ülkede ulusal tasarrufa kıyasla aşırı harcama ve borçlanmanın sürdürülebilir olmadığı ve gelecek için ciddi bir tehlike oluşturduğunu uyarısında bulundu.

Konuşmasında küresel krizin, istihdama yaptığı darbeye işaret eden Babacan, "Kriz öncesi istihdam rakamlarına dönebilmek için 2015 yılına kadar her yıl 21 milyon kişiye iş imkanı yaratılması gerekiyor" dedi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler