Görüş Bildir

Otomobilinizi kışa hazırlayın

Havaların soğumasıyla birlikte araçların genel kışlık bakımların yapılması için uyarı ve tavsiyelerde bulunan Diyarbakırlı oto ustaları, araçların antifriz ve genel bakımların mutlaka yapılması gerektiğini söyledi.

Otomobilinizi kışa hazırlayın

Kış öncesi sürücülerin araçlarında antifriz değişimini mutlaka usta ve servis kontrolünde gerçekleştirmesi tavsiyesinde bulunan Diyarbakırlı oto ustası Mehmet Salih Kaplan, gerekli kış bakımlarının yapılmaması durumunda motoru, radyatörü, kaloriferi ve devir-daimin çürümesine yol açabileceğini belirtti.

OTOMOBİLİNİZ KIŞA HAZIR MI

Yaklaşık 20 yıldır oto tamirciliği yapan Kaplan, "Araçtalar da antifriz, en önemli maddelerden biridir. Sürücüler, antifrizi yaz-kış araçlarında bulundurulması lazım. Antifrizin araca en az motor yağı kadar faydası vardır. Antifriz, araçta donmayı engellediği gibi motoru, radyatörü, kaloriferi ve devirdaimin çürümesini de engeller." dedi.

OTO USTALARINDAN ÖNERİ

Kaplan, "Araçta antifriz olmadığı zaman aracın radyatörünü tıkatır, soğutma yapmaz, hararet yapar, radyatör ve kaloriferde su oluşur, pas yapar. Bu hasarlar oluştuğu zaman da aracın yolda kalmasına neden olur ve yüksek meblağlı bir masraf ortaya çıkar. Antifrizin maliyeti 80 lira ile 100 lira arasında değişmektedir. Antifriz değişimi yapılmadığı durumda ise 10 bin liralık bir masraf çıkarabilir." ifadelerini kulandı.

ANTİFİRİZ MUTLAKA KULLANIN

Sürücülerin antifrizi mutlaka usta ve servis kontrolünde değiştirmeleri gerektiğini söyleyen Kaplan, "Usta, antifrizin donup donmadığına bakarak kaliteli veya kalitesiz olduğunu anlar. Ondan sonra antifrizi kaynatıp dereceyle kontrol ettikten sonra araca boşaltır. Tabi her antifriz de bir değildir. Sürücüler antifriz alırken rengine bakmayacak. Renk fark etmez. Araç sahibi antifrizin sadece organik olması ve araç içerisinde donmamasına bakacak. Antifrize su karıştırılmadıysa ve sızma da yoksa 4 yıl boyunca kullanılabilir. Sürücüler, antifrizi araç servislerinden ve oto ustalarından alıp değiştirsinler. Antifriz değişimin mevsim farkı yoktur." ifadelerini kullandı.

ARAÇ BAKIMI NASIL YAPILIR?

"20 yıllık şoförüm. Aracımda olması gereken her türlü bakıma dikkat ederim. Aracımın kışlık bakımı için Mehmet ustanın yanına gelerek kışlık lastikleri taktırdım, aracın olmazsa olmazlarından antifriz ve yağ değişimini yaptım ve gönül rahatlığıyla aracımı kullanabilirim. Sürücüler olarak kesiklikle antifrizi aldıklarında kaliteli olmasına bakılmalı ve usta kontrolünde değiştirilmelidir. Araç sürücüleri olarak yolda kalmak istemiyorsak aracın antifrizini mutlaka değiştirmemiz gerekir. Çünkü antifriz olmayan bir aracın termostatı ve radyatörü zamanla paslanma, blok çatlatma, devir-daim kilitleme ve termostat bağlama gibi ciddi arızalarla karşılaşır. Ama antifriz olması durumunda araç kışın donma yapmaz, iyi çalışır."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi