Perakende Günleri 2015

Perakende dünyasında yaşanan değişimin konuşulduğu ‘Perakende Günleri 2015’ zirvesinde sektörün sorunlarını anlatan Hulusi Belgü, tüketicilerin online sipariş yerine sokağa çıkmaya ikna edecek formüller bulunması gerektiğini belirtti.

Perakende Günleri 2015

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, ‘Perakende Günleri 2015’ zirvesinde  tüketicilerin online sipariş yerine sokağa çıkmaya ikna edecek formüller bulunması gerektiğini belirtti.

Belgü, perakende sektörünün geleceğe hazırlanmak için artık daha büyük bir değişime gireceğini belirterek, "Çünkü müşteriyi online sipariş vermek yerine koltuğundan kalkıp sokağa çıkmaya ikna edecek farklı deneyimler sunmak gerekiyor. İnsanlarda mutlaka AVM'ye gitmeleri ve gitmezlerse bir şeyleri kaçıracakları hissini yaratmak lazım" diye konuştu.

Bu nedenle farklı kiracı karmalarının, daha küçük mağaza boyutlarının gündeme geleceğine işaret eden Belgü, "Gelişen sevkiyat yöntemleri ile gelecekte mağazalarda bir ürünün her boyu ve çeşidini tutmak gerekmeyecek. Bu nedenle mağaza boyutları küçülecek. Pop-up mağaza konsepti, ülkemizde de yaygınlaşacak. Konut, ofis, alışveriş ve eğlenceyi bir araya getiren çok amaçlı kullanım konseptlerini artık daha çok göreceğiz" ifadelerini kullandı.

"Kendimize değil, tüketiciye uygun projelere imza atmalıyız" diyen Belgü, tüketicinin nabzını tutmanın, dünyadaki trendleri yakından takip edip Türkiye'ye uyarlamanın önemini vurguladı.

Belgü, alışveriş merkezi sektörünün istikrarlı büyüdüğüne dikkati çekerek, "Bugün Türkiye çapında toplam 354 AVM'ye eriştik. Anadolu'da AVM'si olmayan 22-23 şehir kaldı. Türkiye genelinde AVM'ye gitme sıklığında artış var. AVM'de geçirilen süre arttı. Tüm bu veriler, ülkemizde alışveriş merkezlerine tüketici nezdinde ilginin canlı olduğunu gösteriyor ve gelecek için de bize ümit veriyor" açıklamasında bulundu.

"2016'DA HOPİ'Lİ SAYISINI 5 MİLYONA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ"

Hopi Genel Müdürü Onur Erbay ise Boyner'in alışverişin yeni icadı olarak ifade ettiği ürünü Hopi hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Hopi'li işlem hacminin yılsonunda  1 milyar lirayı aşmasını beklediklerini dile getiren Erbay, "Hopi'li işlem hacmi bugün 800 milyon lirayı geçti, Hopi üye sayısı 2,5 milyon oldu Hopi, Türkiye'deki milyonlarca insana ilk kez bir mobil uygulama indirtti, ilk kez QR Code kullandırdı. Her gün 150 bin kişi Hopi'sine bakıyor ve 20 bin kişi Hopi'siyle alışverişe çıkıyor" diye konuştu.

Erbay, şu ana kadar Hopi'lilerin kampanyalardan 30 milyonu aşkın paracık kazandığı bilgisini paylaşarak, şunları kaydetti:

"Bu paracıkları yaklaşık 2 kat değerli, yani 50 milyonun üzerinde paracık olarak harcadılar. Hopi'lilere şu ana kadar bine yakın kampanya sunuldu ve bu kampanyaların yüzde 35'i özel kampanyalar oldu. 2016'da eklenecek mobil ödeme özelliğiyle birlikte Hopi'nin ölçeklemesinin hızlanmasını bekliyoruz.

İlk günden itibaren çok dikkat çeken ve sevilen Hopi, ilk 2 haftada 1 milyon kişi tarafından indirilerek bir rekora imza attı. Hedefimiz, üye marka sayısını 2016'da yüzlü sayılara, Hopi'li sayısını ise 5 milyona çıkarmak."

Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Aydın da yaptığı sunumda dünya ve Türkiye ekonomisinin önümüzdeki dönemlerine ilişkin öngörülerde bulundu.

2016 yılında Türkiye'yi etkileyecek global trendlerin başında Fed faizi olduğuna işaret edip, 2013 yılından beri aynı konunun konuşulduğunu hatırlatan Aydın, Fed'in 1,5 seneyi aşkın süredir bu enstrümanı değişiklik yapmadan kullandığını söyledi.

Aydın, önümüzdeki 3-4 yıllık süreçte herhangi bir seçim ortamı oluşmayacak olmasını pozitif olarak değerlendirerek, bu sürecin getirdiği stabilitenin ülke büyümesine faydalı olacağını aktardı.

Konuşmasında Türkiye'de ve dünyada yaşanan gelişmelerin perakendecilerin karlılığına etkileri konusuna da değinen Aydın, halka açık perakendecilerin net satış marjının gelişime ilişkin katılımcılara gösterdiği tabloda yıllar geçtikçe göstergenin aşağı yönü gittiğini aktardı.

Perakende alanında farklılaşmak için şirketlerin yaşadıkları zorluklara atıfta bulunan Aydın, bu anlamda Finansbank olarak satış anında kredilendirme konusunda yaptıkları çalışma hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran Symes ise  açıklanacak hükümet programının bir reform hükümeti olacağı konusunda ümitli ve iş dünyası olarak gerekli katkıyı da sağlamaya hazır olduklarını bildirdi.

Seçim döneminin ardından yeniden reform gündemine odaklanılacak günlere geçildiğini dile getiren Symes, "Sayın Davutoğlu ile iş dünyasını temsilen oldukça uzun saatler geçirdik ve yaptığımız görüşmelerden açıklanacak hükümet programının bu amaca hizmet edecek bir reform hükümeti olacağı konusunda ümitliyim, iş dünyası olarak buna inanmak istiyoruz ve gerekli katkıyı da sağlamaya hazırız. İktisadi reformlardan, AB yolunda atılması gereken adımlara, eğitimden hukuk sürecinin iyileştirilmesine kadar uzun bir liste önümüzde duruyor" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz