Petrol aramasına baro bariyeri

Diyarbakır'da 9 mahallede petrol araması için 'acele kamulaştırma' kararı verildi. Karara Diyarbakır Barosu karşı çıkarak, itiraz edileceği duyuruldu.

Petrol aramasına baro bariyeri

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Diyarbakır'ın Sur, Silvan, Bismil, Dicle, Ergani ve Çınar ilçelerinde birçok alanda petrol arama çalışmalarını yürütmek üzere söz konusu arazilerle ilgili acele kamulaştırma kararı verdi. Karara, Diyarbakır barosu karşı çıkarak, itiraz yönünde dava açılacağını duyurdu.

PETROL ARAMASI YAPILACAK

Alınan karar doğrultusunda Sur ilçesinde "Sebyan-4"; Silvan'da "Duru-7", "Duru-6", "Kutlualan-6"; Bismil ilçesinde "Ham Petrol"; Çınar ilçesinde "Şükürlü-2" ve "Şükürlü-3"; Ergani ilçesinde "Hançerli-9"; Dicle ilçesinde "EĞİL-1" adı altında petrol araması için sondaj çalışması yapılacak.

DİYARBAKIR BAROSU KARŞI

Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Komisyonu Genel Sekreteri Ahmet İnan, petrol aramalarına karşı çıkarak, projelerin iptali için dava açacaklarını aktardı. Çalışmanın Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) üzerinden başlatıldığını söyleyen İnan, şikayetler üzerinde konuyu araştırdıklarını iddia etti.

Çınar ilçesinde sondaj çalışması için 15 hektarlık tek parça tarım arazisinin kamulaştırıldığını ileri süren İnan,

“Burası bölge insanının geçim kaynağı. Köylüler bir kalkıyor ve bakıyor arazi kamulaştırılmış, bankaya para yatıyor. Toprak artık onun değil. Mahallede kamulaştırılan alan birinci sınıf sulu tarım arazisidir"

iddiasında bulundu.

BAKANLIK: BURADA ARAMA YAPMA

İnan, gıda krizinin yaşandığı bir dönemde tarım arazilerinim kamulaştırılarak, beton yığınına dönüştürülmesinin kabul edilemez olduğunu ileri sürmesi dikkat çekti. İnan, ÇED raporuna da tepki göstererek arama için Tarım Bakanlığı'ndan görüş istenildiğini, bakanlığın

"alternatif yer varsa orada yap, burada arama yapma"

dediğini ileri sürdü. İnan,

"her yeri peşkeş çeken Tarım Bakanlığı bile bu aramalardan rahatsız olmuş"

iddiasında bulundu.

DİCLE VE YERALTI SULARI TEHLİKEDE

Dicle ilçesindeki arama kuyusunun Devlet Su İşleri (DSİ) su depolama yerlerinin yanında olduğunu ifade eden İnan,

"Petrol arama faaliyetlerinde toksit maddeler ve radyoaktif maddeler kuyulardan içeriye bırakılır. Bunun yeraltı suyuna karışma ihtimali var. Eğil ilçesindeki petrol arama kuyuları, Dicle Nehri'nin 2 metre kadar yakınında. Dicle Nehri'nin de kirlenme ihtimali var. Bu faaliyetleri yaparken 'ÇED gerekli değildir' kararı alınmış. Yani buna karşı ‘Doğaya zararı var mı, varsa nelerdir?’ gibi bir süreç yürütülmeyecek. İstediğin gibi deşebilir, kirletebilirsin. Orada tarım mı yapılıyor, temiz su kaynakları mı var, nehir mi geçiyor... Bu tür durumların hiçbir önemi yok. Doğayı, kenti, toprak sahiplerini ve halkı korumak adına hukuki süreci başlatmaya hazırız"

ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler