Petrol davası Irak lehine!

Uluslararası mahkeme petrol davasında Irak'ın lehine karar verdi

Petrol davası Irak lehine!

Paris Uluslararası Tahkim Divanı, Türkiye ile petrol ihracatı anlaşması konusunda Kürdistan Bölgesi aleyhine karar verdi.

Irak hükümeti, 2014 yılında Kürdistan petrolünün Türkiye limanları üzerinden dünyaya ihraç edilmesine karşı Uluslararası Ticaret Mahkemesi'nde dava açmıştı.

Irak Petrol Bakanlığından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Irak Cumhuriyeti'nin Irak ile Türkiye arasındaki 1973 petrol boru hattı anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle yaptığı şikayetin bir parçası olarak, Paris'teki Uluslararası Tahkim Divanı Irak lehine karar verdi. Anlaşma, Türkiye'nin Irak'tan ihraç edilen ham petrolün tüm depolama ve sevk merkezlerine ihracatı konusunda Irak tarafının talimatlarına uymasını taahhüt ediyor."

PETROL DAVASI

Irak'ın, Kürdistan petrolü aleyhine açtığı tahkim davasını kazanmasının ardından Kürdistan Bölgesi ve Kerkük'ten ham petrol ihracatı durdurdu.

Irak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin Türkiye'ye petrol ihracatı anlaşması hakkındaki kararının Erbil ile Bağdat arasındaki meselelerin çözümü için iyi bir temel oluşturduğunu belirtti.

Barzani sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bağdat ile yakın dönemdeki mutabakatımız, bugünkü mahkeme kararıyla ilgili meselelerin çözümü için iyi bir temel oluşturuyor. Kürdistan Bölgesi Hükümetinden bir heyet, iyi niyet temelinde görüşmelerimizi sürdürmek için yarın Bağdat'ı ziyaret edecek." 

Kaynak: Diyarbakır Söz