Ramazan fırsatçılığı uyarısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Ramazan öncesi gıda fiyatlarını mercek altına aldı. Birlik Başkanı Şemsi Bayraktar, spekülasyondan kaynaklı birkaç gıda fiyatında zam olsa da genel durumun iyi olduğunu, vatandaşların Ramazan boyunca özellikle de yaş sebze ve meyveyi uygun fiyata tüketebileceğini söyledi.

Ramazan fırsatçılığı uyarısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, her yıl düzenli olarak ‘Ramazan Fırsatçılığı yapılmasın’ kampanyası ile gıda fiyatlarını mercek altına alıyor. TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Barcelo Ankara Altınel Otel’de basın mensupları ile kahvaltıda bir araya gelerek, konu ile ilgili düşüncelerini aktardı. Ramazan ayı ile birlikte gıda tüketiminde yaşanacak artışa dikkat çeken Bayraktar, olası spekülatif söylemlerin fiyatlara etkisini dile getirdi. İklim değişikliklerinden ve doğal afetlerden tarım sektörünün de etkilendiğini ifade eden Bayraktar, 2011-2012 üretim döneminde görülen aşırı yağmurlar, don, hava sıcaklıkları ve fırtına gibi doğal afetlerin sektörü etkilediğini, fakat bunlara rağmen ciddi bir rekolte kaybı beklemediklerini aktardı.

RAMAZAN FIRSATÇILIĞI UYARISI

Doğal afetlere sığınan spekülatif yaklaşımlara karşı vatandaşları uyaran Şemsi Bayraktar, kendilerinin konunun takipçisi olmaya devam edeceklerini vurguladı. En son 3 Temmuz 2012’de yaptıkları açıklamada, 29 Haziran itibari ile fiyatları verdiklerini belirten Bayraktar, son 15 günde üretici fiyatlarında artış olmamasına rağmen bazı ürünlerin market fiyatında yaşanan artışlar konusunda uyardı. 29 Haziran’dan bu yana marketlerdeki ve üreticilerdeki fiyat değişimlerini değerlendiren Bayraktar, şu rakamları paylaştı: “Market fiyatlarında 11 üründe fiyat değişimi olmazken, 14 üründe azalma, 15 üründe ise fiyat artışı tespit ettik. Üreticilerdeki fiyat değişimine baktığımızda da 23 üründe fiyat değişmezken, 7 üründe azalma, 6 üründe ise fiyat artışı oldu.”

BAZI GIDALARA FİYAT ZAMMI GELEBİLİR

Ramazan ayı öncesinde bazı gıdalarda üretici ve market fiyatları arasındaki fiyat farklarına da dikkat çeken Bayraktar, farkın en yüksek olduğu ürünleri; yüzde 524,34 ile maydanoz, yüzde 365,96 ile sivri biber ve yüzde 283,48 ile kabak olarak sıraladı. Geçen yıl Ramazan öncesine göre fiyatı en çok artan ürünleri de limon, nohut, salatalık, yumurta, kuru incir, kuru üzüm, kuru fasülye, elma, armut, dana eti, patlıcan ve süt şeklinde saydı.

Bununla birlikte vatandaşların Ramazan'ın meyve ve sebzede kaliteli, bol ve ucuz bir mevsime denk geldiğine dikkat çeken Bayraktar, dolayısıyla bu ürünlerden bol miktarda tüketebileceğini kaydetti. Herkesin Ramazan’ı 4 gözle beklediğini ifade eden Şemsi Bayraktar, bütün tarafları Ramazan ayının anlam ve önemine uygun hareket etmeye davet etti. Bayraktar, takip ve denetimlerini sıklaştıracakları uyarısında da bulunarak, “Ramazan fırsatçılığı yapılmasın.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz