Görüş Bildir

Rusya'daki fuar turizmdeki tedirginliği gidermedi

RUSYA'da 18- 21 Mart tarihleri arasında 22'ncisi düzenlenen 'MITT Moskova 2015 Seyahat ve Turizm Fuarı', turizmcilerin beklentilerini karşılamadı.

Rusya'daki fuar turizmdeki tedirginliği gidermedi
Bu yıl Rus turist sayısında yüzde 25 dolayında düşüş bekleyen sektör temsilcileri, Rus hükümetinin asker ve polislerine AB ve NATO üyesi ülkelere tatile gitmemeleri yönündeki uyarısı nedeniyle sıkıntının daha da artmasından endişe ediyor.
Rusya'nın başkenti Moskova'da 18- 21 Mart tarihleri arasında 22'ncisi düzenlenen MITT Moskova 2015 Seyahat ve Turizm Fuarı'nda Türkiye, 1254 metrekare alanda 55 tesis, acente, kurum, kuruluş ve turizmciler tarafından temsil edildi. Rusya'dan Türkiye'ye çok sayıda turist getiren Pegas, Anex gibi seyahat acentalarının yanı sıra Antalya'nın önde gelen otelleri IC Hotels, Crystal Grubu, Güral ve Mardan Palace standlarında tesislerini ve bölgelerini tanıttı. Fuarda yer alan Türk Hava Yolları da turizm sektörüne destek verdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in de katıldığı fuarda beklenen ilgiyi göremeyen ve yaptıkları temaslardan olumlu sonuç alamayan sektör temsilcileri, Rus Hükümeti'nin asker ve polislerine AB ve NATO üyesi ülkelere tatile gitmemeleri yönündeki uyarısı nedeniyle sıkıntının daha da artmasından endişe ediyor.
POLİS VE ASKERE YURTDIŞI YASAĞI
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, fuarın hareketli geçtiğini ancak beklenen seviyenin altında olduğunu kaydetti. Rusya Federasyonu'nun belirli kategorideki devlet memuru, asker ve polisleri özellikle Avrupa ülkeleri ve NATO üyesi ülkelere tatil için gitmemeleri yönünde uyardığını açıklayan Ayık, tutuklanma riski tehdidine karşı böyle bir uyarıda bulunulduğunu söyledi. Bu durumda yaklaşık 800 bin kişinin olduğunu ve yeni turizm alanı olarak geliştirilen Soçi kentine yönlendirildikleri de kaydeden Osman Ayık, Rusya'dan yüzde 40 civarında düşüş olacağı yönündeki söylentilerle ilgili, Ruble'nin durumu, tur operatörlerinin genel yapıları gibi bazı faktörler netleşmeden bir oran söylemenin doğru olmadığını kaydetti.

EN BÜYÜK RAKİP RUS İÇ PAZARI

Otellerin ani hareketlerden kaçınması ve istikrarlı davranmaları gerektiği ve sürekli zigzag çizmemeleri gerektiği uyarılarında bulunan Ayık, bugün itibariyle Türkiye'nin en büyük rakibinin Rusya'nın iç pazarı olduğuna dikkati çekti. Başkan Ayık, "Ruslar mutlaka tatile çıkmaya karar verecek ve burada en çok payı Türkiye ve diğeri ise Rusya'nın iç pazarı alacak. Kırım ve Soçi'de kalite ve standartlar hiçbir zaman Türkiye ile kıyaslanamaz ama çok özel fiyatlarla cazip paketler hazırlanacak ve belirli bir hacimde ziyaretçi oralara gidecek" dedi.

'HASIRLI YIL' OLACAĞI GÖRÜLDÜ

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Türkiye'nin Rusya'da ne kadar kayıp yaşayabileceğini anlamak için şu anda yüksek sezonlarını yaşayan Mısır ve Tayland'a bakılması gerektiğini söyledi. Bu iki ülkedeki kaybın yüzde 50 civarında olduğunu belirten Hacısüleyman, şöyle devam etti:
"Hem tur operatörleri, hem de seyahat acenteleri açısından fuarda bir belirsizlik hakimdi. Hasarlı bir yıl olacağını gördük. Hasarın boyutunun ne olacağı konusunda farklı görüşler var. Dileğimiz hasarın az olması. Bu hasarın minimum hale gelmesi için otel fiyatlarının daha cazip hale getirilmesi ve uçak şirketlerinin minimum fiyatlarla çıkarak paket tatilinin cazip hale gelmesi gerekir. Başka bir çıkış yolu yok."

TAHMİNİ KAYIP YÜZDE 15- 25 ARASI

Rusya pazarında ciddi bir durgunluğun devam ettiğini belirten Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, son dakika satışların ivme kazanacağı, hızlanacağı umudunu taşıdıklarını söyledi. Ancak yine de kaybın ne kadar telafi edilebileceği yönünde endişelerinden bahseden Kızıldağ, AB ve ABD'nin uyguladığı ambargonun sonuçları olarak yaşanan bu kriz nedeniyle Türkiye'nin Rus pazarından bu yıl yüzde 15- 25 arası kayıp yaşanabileceğini dile getirdi.

ÇOK ZORLU BİR SEZON OLACAK

MITT Fuarı'nda incelemelerde bulunan Kundu Turizm Yatırımcıları Birliği (KUYAP) Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Keleş ise sezon ve Rus turist sayısıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
"Beklentiler maalesef çok olumlu değil. Elimizden geleni yapacağız. Görünen o ki çok zorlu bir sezon var önümüzde. Ancak Türk turizmcisi bütün zorlukları yenerek bugünlere geldi. Bu kriz ortamını aşabileceğini veya en az hasarla atlatabileceğini düşünüyorum. Ruble- dolar endeksinin bir yere sabitlenmesi bu krizi aşmamızda büyük kolaylık sağlar ama henüz bu aşamada değiliz. Sektör ve bakanlığın atacağı adımlar da sezonun beklenen düzeyde geçmesi açısından çok büyük önem arz ediyor."

GEÇEN YIL 3.5 MİLYON RUS TURİST

Antalya, 2014 yılında 12 milyon 498 bin 602 turistin tatil için tercihi olurken kente en fazla turist gönderen ülke 3 milyon 489 bin 7 turistle Rusya olmuştu. Rusya pazarı, 2014 yılında önceki yıla oranla yüzde 4.5 büyüme göstermişti. Fakat 2015 yılına Antalya, Rus pazarında büyük kayıpla başladı. Kente yılın ilk ayında havayoluyla gelen Rus turist sayısı 21 bin 502 olurken düşüş 2014 yılın aynı ayına oranla yüzde 40 olarak gerçekleşti. 'TÜROFED 2015 Turizm Raporu'na göre Rusya pazarında yüzde 25 - 30 oranında bir küçülme bekleniyor. Bu yüzde oranı yaklaşık 1- 1.5 milyon turiste tekabül ediyor. Bu kaybın turizm sektörüne maliyeti ise raporda 2 milyar dolar olarak işaret edilirken yan sektörlere etkisiyle beraber zararın boyutunun 4.5 milyar doları bulacağı hesaplanıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi