Görüş Bildir

Sakatat fiyatı et fiyatını geçti

Kasap ve süper marketlerde satılan ciğer fiyatı keçi eti fiyatını geçti. Ciğer fiyatının kırmızı et fiyatını geçtiği ilk kez görülüyor.

Sakatat fiyatı et fiyatını geçti

Sakatat fiyatlarındaki artışlarla kilosu yaklaşık 50 liraya yaklaşan ciğer, kilosu 40-42 lira aralığında satılan kuzu etini solladı. Çevre illerdeki lokantalara gönderilmesinden dolayı ciğer fiyatında büyük bir artış yaşanırken, vatandaşlar neredeyse ciğer bulmakta zorlanıyor. Kimi kasaplarda ciğerin kilosunu 45 TL’ye satıyor. Kimi marketlerde ise ciğer fiyatı 50 TL’yi aşmış durumda. Ekonomik darboğaz nedeniyle alım gücü düşen vatandaşlar ise sadece beyaz et tüketmek zorunda kalıyor.

Hayvan kesiminde yaşanan düşüş nedeniyle sakatatın azaldığını ve bunun talebi karşılayamamasına yol açtığını ifade eden Kasaplar Odası Başkan Yardımcısı Hayrettin Can, ciğerin fiyatta yükselişe geçmeye başladığını kaydetti.

“Hayvan kesimi az olduğundan fiyatlar yükseliyor”

Yaklaşık 40 yıldır kasap olduğunu söyleyen Can, “Ciğer fiyatları yükseldi. Bunun sebebi hayvan kesiminin az olmasıdır. Hayvan kesimi az olduğu zaman fiyatlar yükseliyor. Ayrıca, ciğerler Batman ve Şırnak’taki lokantalara gidiyor. Bundan dolayı piyasada ciğer bulunmuyor ve ciğeri alanda mecburen pahalıya almak zorunda kalıyor.” dedi.

Can, piyasada satılan ucuz etlerin sağlıklı olmadığını ucuz fiyata verilen etlerin ise yaşlı ve ölmek üzere olan hayvanların eti olduğunu belirterek, vatandaşları bu etleri almamaları konusunda uyardı.

“Ucuza satılan et hastalıklıdır”

Hastalıklı ete dikkat çeken Can, vatandaşları şöyle uyardı: “Bizim etimiz yayla etidir. Ucuza olan etlerin hepsi hastalıklı, affedersiniz biz bu etleri köpeklerin önüne atıyorduk. Bitlis, Batman, Tatvan, Şırnak ve Baykan’da etin kilosu 43 TL’dir. Bazı Kasaplar eti 32 TL’ye getirip Siirt’te satıyorlar. Vatandaşlar bu etleri almasın. Ben 40 senedir kasabım, eti 40 TL’ye satıyorum. Vatandaş güzel etleri tercih etsin, ucuz etleri tercih etmesinler. Ucuz etler zararlıdır.”

“Ciğer etin fiyatını geçti”

Kuzu ciğerinin daha nazik olduğu için 40-45 TL’ye keçi ve koyun ciğerlerinin ise bozuk ve darbeli olduğu için 30-35 TL civarında satıldığını söyleyen kasap Muhittin Kaçar ise kesim azlığından dolayı fiyatların yükseldiğini ve sıkıntıların yaşandığını belirtti.

Kaçar, “Ciğer uzun süredir piyasa bulunmuyor. Bulunan ciğerin fiyatı da 45-50 TL neredeyse etin fiyatını da geçti. Bunun sebebi; hayvan kesimi az sayıda olmasıdır. Koyun ve keçi ciğerleri ucuz ama kuzu ciğerleri pahalıdır. Kuzu ciğeri 45-50 TL ise keçi ve koyun ciğerleri 30 TL’dir ciğerlerin geneli lokantalara gidiyor, mesela Diyarbakır, Adıyaman gibi şehirlere ciğer çok gidiyor. Şimdi Siirt’e de ciğer güzel yapıldığı için sevilmeye başladı. Eskiden lokantalarda ciğer tercih edilmiyordu ama şimdi ciğeri daha çok talep ediyorlar. Bundan dolayı ciğerlerin fiyatı yükseldi.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi