Sanayi üretim endeki 2005 yılından beri en yüksek seviyede

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün: -''Şubat ayı sanayi üretim verileri, tüm dünyadaki olumsuzluklara rağmen Türkiye'deki olumlu gelişmelerin devam ettiğini kanıtladı''

Sanayi üretim endeki 2005 yılından beri en yüksek seviyede

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Şubat ayı sanayi üretim verilerinin, tüm dünyadaki olumsuzluklara rağmen Türkiye'deki olumlu gelişmelerin devam ettiğini kanıtladığını bildirdi.

Ergün, yazılı açıklamasında, 2012 yılı Şubat ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi.

Bu yılın Şubat ayında sanayi üretim endeksinin, beklentilerin üzerinde artarak bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 arttığını anımsatan Ergün, takvim etkisinden arındırılmış endeksin ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,6, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin de bir önceki aya göre yüzde 0,7 artış gösterdiğini kaydetti.

Sanayi üretim endeksinin bu rakamlarla 2005 yılından bugüne kadar olan dönemde en yüksek Şubat ayı seviyesine ulaştığını ifade eden Ergün, ''2011 yılında ülkemiz, 2010 yılında olduğu gibi yine dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri oldu. Bu büyümenin lokomotifi sanayi sektörümüz olmuştur. Sanayi sektörü ülke büyümesinden daha fazla büyüyerek tüm sektörlerin büyümesini sağlamıştır. Bu büyümenin altında ülke içindeki istikrar ve sanayicinin bu istikrara güveni önemli rol oynamıştır. Yapısal reformlarını gerçekleştirmiş ve makroekonomik dengeleri sağlamış olan ülkemiz, yatırımcılar için güvenli liman özelliğini, gelişmiş ekonomilerinin bu çalkantılı döneminde dahi sürdürmüştür'' değerlendirmesinde bulundu.

Geçen yıl özel sektör yatırımlarının yüzde 23 düzeyinde arttığını hatırlatan Ergün, bunun da ülke ekonomisine olan güvenin işareti olduğunu belirtti.

''Ülke sanayisi beklentilerin üzerinde performans sergiliyor''

2012 yılı Şubat ayı sanayi üretim verilerinin de tüm dünyadaki olumsuzluklara rağmen Türkiye'deki olumlu gelişmelerin devam ettiğini kanıtladığını ifade eden Ergün, şunları kaydetti:

''Tüm dünya büyüyememe, üretememe sıkıntısı içindeyken ülkemiz sanayisi beklentilerin üzerinde bir performans sergilemektedir. Hükümet olarak biz de sanayicimizin daha da iyi performans sergilemesi için önünü açıyoruz. Nitekim geçen yıl orta vadeli programı yayınlayarak tüm karar alıcıların önünü görmesini ve beklentilerini ona göre şekillendirmesini amaçladık. Şimdi de teşvik sistemimizi güncelliyoruz. Bu teşvikle ülke sanayinin daha da hızlı büyümesini, cari açığın azaltılmasını, bölgesel dengesizliklerin en aza indirilmesini ve en önemlisi de yüksek katma değerli ürünlerin ülkemizde daha fazla üretilmesini amaçlıyoruz. Nitekim yeni sistemde Ar-Ge'ye, inovasyona ve yüksek katma değerli sektörlere ayrı bir önem veriyoruz.''

''Cari açık problemini ülke gündeminden çıkarmak istiyoruz''

Bakan Ergün, yeni teşvik sisteminin, ülkede risk unsuru olarak görülen cari açıkla da etkin mücadelede yardımcı olacağını, nitekim kısa vadede aldıkları önlemlerin sonuç vermeye başladığını ve geçen yılın ortalarında yüzde 52'lere kadar düşen ihracatın ithalatı karşılama oranının, Şubat ayında yüzde 66'yı geçtiğini ifade etti. Şimdi daha uzun vadeli ve kalıcı adımlar attıklarını belirten Ergün, tasarrufları artırmak amacıyla atacakları adımlarla, Ar-Ge'ye, inovasyona, markalaşmaya verdikleri desteklerle, kayıt dışılıkla etkin mücadeleyle ve yeni teşvik sistemiyle, cari açık problemini ülke gündeminden tamamen çıkarmak istediklerini bildirdi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz