Sebze fiyatları düşecek

Salatalık, patlıcan, biber fiyatları düştü, domates de haftaya düşecek

Sebze fiyatları düşecek

Çetin geçen kış aylarının ardından havaların ısınmasıyla market ve pazar tezgahlarındaki sebze fiyatları da düşüşe geçti. Salatalık, patlıcan ve biberin kilosu pazar tezgahlarında 75 kuruşa kadar düştü.

Sektör temsilcileri, yılbaşından sonra ekilen ilk sera ürünü domateslerin soğuklar sebebiyle yandığını ve ihracatın etkisiyle kilosu 4 lirayı bulduğunu hatırlatarak, domates fiyatlarının da önümüzdeki haftadan itibaren düşeceğini belirtti.

Sert geçen kış aylarından sonra havalar ısındı. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte artık tarla ve bahçe ürünleri de tezgahlardaki yerini almaya başladı. Piyasadaki sera ürünleri azalınca fiyatlar önemli ölçüde aşağıya çekildi. Bahar yağmurları sebebiyle bu sene sebze ve meyve rekoltesinde rekor olabileceğini belirten Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, salatalık, biber, patlıcan gibi sebzelerin kilo fiyatının bir lira seviyesinde olduğunu, düşüşün önümüzdeki hafta da süreceğini söyledi. Yağışlar sebebiyle vatandaşların bu sene bol bol sebze meyve tüketeceğini anlatan Çakman, domates fiyatlarının artmasını ihracata ve kış aylarındaki soğuklara bağladı.

 

FİYATLARDA DÜŞÜŞ CVAR

Çakman şunları kaydetti: "Yılbaşından sonra ilk ekim yapılan seralar dondurucu soğuklar sebebiyle yandı. Domates yanınca bir de ihracata gönderilen domatesler olunca fiyatlar arttı. Aslında ürün yerinde yine ucuz ama nakliye parasıyla birlikte pazara farklı fiyatlar yansıyor. Fethiye bölgesindeki arkadaşlarımızla görüşüyoruz. İkinci ekim yaptıkları seraların önümüzdeki haftadan itibaren hasat edileceğini söylüyorlar. Biz de önümüzdeki haftadan itibaren domates fiyatlarının düşmesini bekliyoruz. Gerçekten bu sene vatandaşımız bol bol sebze meyve tüketecek. Çünkü şimdiden salatalık, patlıcan, biber, kabak gibi temel sebzelerin kilosu bir lira ve altından satılıyor. Havalar ısınırsa rekolte artıyor, fiyatlar düşüyor. Havalar ısındıkça fiyatlar daha da düşecek."

Kaynak: Diyarbakır Söz