Görüş Bildir

SGK'dan suistimalleri önlemek için 'avuç içi damar izi' uygulaması

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, Türkiye'nin 2008 yılında gerçekleştirdiği Sosyal Güvenlik Reformu'nun bugün dünyanın bir çok ülkesinde örnek alındığını belirtti.

SGK'dan suistimalleri önlemek için 'avuç içi damar izi' uygulaması

Acar, sağlıkta yaşanan suistimallerin önlenmesi için hazırladıkları 'avuç içi damar izi' uygulamasının temmuz ayında başlayacağını açıkladı.

SGK Başkanı Fatih Acar, Konya'da düzenlenen 'Sosyal Güvenlikte Kapsam: Pirimli ve Pirimsiz Sistemler' konulu 3. Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, 2008 yılında gerçekleştirilen Sosyal Güvenlik Reformu ile kazandığı vizyon ve heyecanın 2012 ve sonrasında aynen korunarak devam edeceğini kaydetti. Acar, kurumun geleceğe ilişkin projelerini de şu sözlerle anlattı:

SUİSTİMALLERİ ÖNLEMEK

''Kayıt dışıyla mücadelemize hız vereceğiz. Bu kapsamda meslek kodlarını esas alarak yapacağımız bir çalışma var, bunu 2012 yılında bitiriyoruz. Bir yerde mesela 4 aşçı, 1 aşçıbaşı var, bakıyorsunuz hepsi asgari ücretten beyan edilmiş, biz bunu kabul etmeyeceğiz. Aşçıbaşının ücretinin farklı olması gerekir. Binlerce meslek kodunu taramak suretiyle, yüzde 41 olan asgari ücretten beyan oranını 2012 yılı sonuna geldiğimizde bugünkünden çok aşağılara çekmiş olacağız.''

AVUÇ İÇİ DAMAR İZİ UYGULAMASI

SGK'nın emeklilik işlemlerinin de giderek hızlandığını, maaş bağlama sürelerinin kısaldığını anlatan Acar, SGK mensubu çalışanların bugün 20 gün içinde emekli olabildiğini, 2014'te 1-2 günde emekli olabileceği bir sistemi kurmak için çalıştıklarını vurguladı. Konuşmasında, avuç içi damar izi uygulamasına da değinen Acar, "Uygulamayı bu temmuz ayında, özel hastanelerden başlamak üzere devreye koyuyoruz. Maalesef bazı vatandaşlarımızın, hastaneye gitmeden TC kimlik numaraları üzerinden sağlık hizmeti bedelinin kuruma fatura edildiğini gördük. TC kimlik numarasıyla hastaneye gitmeden muayene olmuş gösterme gibi suistimalleri 'avuç içi damar izi' uygulamasıyla tamamen önlemiş olacağız. Bir başka uygulamamız da 'Risk Odaklı Denetim Modellemesi' olacak. Bu yöntemle hastaneye gidip evrak denetimi değil bilgisayar ortamında denetim yapılması sağlanacak. Hastane-doktor-eczane üçgeni arasında suistimalleri önlemeye yönelik bu yıl için 70 arkadaşımız görevlendirildi. Tüm Türkiye'deki sağlık merkezlerini bu sistem çerçevesinde denetleyecekler.''

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi